kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Könyvkötői vászonkötés |
| Oldalszám: | 191 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 27 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Írta: Dr. Szilágyi Gyula okleveles műszaki chemikus. Nyomtatta a Franklin-Társulat nyomdája. |
| Előszó | 7 |
| Bevezetés | 9 |
| Az erjedés fogalma | 9 |
| Az erjedés története | 12 |
| Az erjedés elméletei | 28 |
| Liebig bomlási elmélete | 28 |
| A fermentum-elmélet | 30 |
| Pasteur oxigén elvonási elmélete | 33 |
| Nägeli molekulár-fizikai elmélete | 37 |
| Az erjedés organizmusairól általában | 41 |
| Az organizmusok tenyésztési és vizsgálati módjai | 43 |
| A mikroorganizmusok részletes ismertetése alaktani tekintetben (Morphologia) | 51 |
| A bakteriumokról | 52 |
| Penészgombák | 62 |
| Alkoholos erjedést okozó gombák (Sarjadzók) | 68 |
| A tiszta kultura előállítása (A Saccharomycesek különböző nemeinek felismerése) | 72 |
| Asco- vagy tömlőspóra-képződés | 73 |
| A kártyaképződés | 77 |
| A Saccharomycesek viselkedése a czukor-fajokkal szemben | 80 |
| A Saccharomycesek rendszertana | 81 |
| Torula | 91 |
| Saccharomyces apiculatus | 91 |
| Mycoderma cerevisiae és vini | 93 |
| A tiszta kultura alkalmazása a gyakorlatban | 94 |
| A fermentumokról általában | 97 |
| Az élesztőről általában | 99 |
| Az élesztő chemiai összetétele | 101 |
| Az alkoholos erjedés mint fiziológiai tünemény | 107 |
| Az élesztő szaporodása az erjedés alatt | 110 |
| Az erjedés mint chemiai-fiziológiai tünemény | 112 |
| Az erjedés organizmusainak táplálási feltételeiről | 121 |
| A kiválás terményei | 125 |
| A nitrogén felvételére vonatkozó kisérletek | 127 |
| Ásványi tápanyagok | 129 |
| Nitrogénmentes tápanyagok | 132 |
| A hőmérséklet | 136 |
| Az erjedést gátló körülmények, mérgek | 137 |
| Az élesztő önerjedése | 139 |
| A alkoholképződéshez szolgáló szénhidrátok | 142 |
| Keményítő | 142 |
| Dextrinek | 147 |
| Maltóz | 150 |
| Dextróz vagy szőlőczukor | 151 |
| Lävuloz vagy gyümölcsczukor | 152 |
| Nádczukor | 152 |
| Inulin | 153 |
| Cellulóz | 154 |
| Az alkoholos erjedéssel egyidejűleg fellépő mellékerjedésekről | 155 |
| Tejsavas erjedés | 155 |
| Eczetsavas erjedés | 158 |
| Vajsav és egyéb hasadó gombák által okozott erjedések | 160 |
| Salétromsavas erjedés | 161 |
| Az erjedés terményeiről általában | 162 |
| Az erjedés főterményei: | |
| Szénsav | 163 |
| Ethilalkohol | 164 |
| Az erjedés mellékterményei: | |
| Kozmás olajok | 166 |
| Acetaldehid | 168 |
| Eczetsav | 168 |
| Vajsav | 168 |
| Borostyánkősav | 169 |
| Glicerin | 169 |
| Tejsav | 169 |
| Mannit | 170 |
| Aljak | 170 |
| Egyéb melléktermények | 170 |
| A diasztázról | 172 |
| Előállítási módok | 174 |
| A diasztáz összetétele | 177 |
| A diasztáz által létesített termények | 179 |
| A maláta diasztázos hatásának meghatározása | 183 |
| A diasztázos hatás és a gabona nitrogéntartalma közötti összefüggés | 186 |
| Czukorképzés folyamata a gyakorlatban | 188 |
| A czefrében levő dextrin viselkedése a diasztázzal szemben és a diasztáz utóhatását megzavaró okok | 190 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.