| Megnyitó ülés | |
| Altomáré Iván élelmiszeripari miniszter megnyitó beszéde | 9 |
| Csűrös Zoltán akadémikus üdvözlő beszéde | 15 |
| Karakas László, az ÉDOSZ elnökének üdvözlő beszéde | 16 |
| Élelmiszerek minősége és táplálkozási értéke: | |
| Mitev I. P.: A C és B1 vitaminok fontosabb forrásai, a konyhai és technológiai feldolgozás hatása a vitamintartalomra | 21 |
| Spanyár P.: Vitaminok és reduktonok élelmiszerekben | 28 |
| Tarján R.: Élelmiszeripari termékek fehérjéinek biológiai értéke | 35 |
| Telegdy Kováts L.: Érzékszervi vizsgálati módszerek és eredményeik objektív értékelése | 41 |
| Malom- és tárházipar: | |
| Oplatka, Gy.-né: A hermetikus silóban való gabonatárolás kérdése | 49 |
| Theibsz J.: Portalanítás az élelmiszeriparban | 56 |
| Thernesz V.: A rovátkolt őrlőhengerek alkalmazásának tapasztalatai | 66 |
| Sütőipar: | |
| Gruzl F.: A polifermentumos kenyérgyártás | 77 |
| Szőke S.: A gabonaenzimek szerepe a lisztek technológiai értékűségében | 85 |
| Keményítőipar: | |
| Holló J.: Beszámoló a sikéráztatólé antibiotikus hatásának vizsgálatáról | 89 |
| Cukoripar: | |
| Oplatka, Gy.: Cukorhozam - cukorveszteség | 96 |
| Sandera, K.-Drachovská, M.: Új fizikai-kémiai eljárások a biológiában és az élelmiszeriparban | 104 |
| Sedlmayr, K.: A magyar cukorrépanemesítés módszerei és eredményei | 124 |
| Vajna, S.: A cukorrépa tárolása | 132 |
| Édesipar: | |
| Kosztov, N. D.: Édesipari áruk dúsítása vitaminokkal és biológiai kalciummal | 138 |
| Téri, T.: A csicsóka a többtermelés szolgálatában | 143 |
| Erjedési iparok: | |
| Krausz, J.: Törekvések és eredmények a hazai szeszfinomítás technológiájának fejlesztése terén | 153 |
| Pelc, A.: Az élesztőgyártás technológiájával kapcsolatos kutatási eremények és ipari megvalósításuk | 159 |
| Rázga, Z.: A sörárpa nemesítéséről | 165 |
| Stuchlík, V.: Félfolytonos eljárás présélesztő előállítására | 172 |
| Tóth, J.: Újabb irányok a borerjesztés területén | 175 |
| Tejipar: | |
| Csiszár, J.: A magyar sajtipar érlelési kérdései | 182 |
| Szegő, M.: Összefüggés néhány hazailag előállított kvaterner ammonium vegyület szerkezete és dezinficiens hatása között | 188 |
| Hűtő- és gyorsfagyasztóipar: | |
| Almási, E.: A hűtési és fagyasztási sebesség hatása a húsok minőségére | 199 |
| Gänger, Gy.: Milyen irányban haladjon új hűtőházaink tervezése? | 204 |
| Hús- és zsíripar: | |
| Kralovánszky, U. P.-Kállai, L.: A fehérje- és vitaminellátás időszerű kérdései ipari állathasznosításunkban | 211 |
| Lőrincz, F.: A zsírgyártás szövettani és kémiai vonatkozásai | 220 |
| Timkó, I.: Az élelmiszeripar állategészségügyi és higiéniás vonatkozásai | 227 |
| Növényolaj- és háztartásvegipar | |
| Hoffmann, G.: Hazai ételzsírgyártásunk egyes időszerű kérdései | 236 |
| Jáky, M.: Az olajos őrlemény hőkezelésének szerepe az olajnyerés előkészítő műveleteknél | 244 |
| Perédi, J.: A zsírkémiában kialakult molekulaszázalékos elv jelentősége | 250 |
| Rutkowski, A.: Vizsgálatok zsírnyersanyagok, zsírok és zsírkészítmények romlásával kapcsolatban | 257 |
| Tartósító- és paprikaipar: | |
| Görög, J.-Tengerdy, R.: K-vitaminszerű tartósítószerekről | 262 |
| Obermayer, E.:Időszerű kísérleti célkitűzések és munkák a fűszerpaprika nagyobb termelékenysége és jobb minősége érdekében | 268 |
| Török, G.:Élelmiszerek víztartalma és eltarthatóságuk | 279 |
| Vas, K.:A víz-elvonással történő tartósítás mikrobiológiai alapkérdéseiről | 285 |
| Dohányipar: | |
| Demeczky, M.: Részletek magyar dohányok szárítása és fermentálása során lejátszódó kémiai és biokémiai folyamatokra vonatkozó kutatásainkból | 294 |
| Egri, L.: Új dohánytípusok kialakításával kapcsolatos alkaloidvizsgálatok | 318 |
| Záróülés: | |
| Holló János egyesületi főtitkár zárószava | 326 |
| Betűrendes névmutató | 329 |