1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az Ínyesmester éléskamrája

(befőzés, házi konzerválás)

Szerző
Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 299 oldal
Sorozatcím: Kertünk, házunk, otthonunk
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-230-441-1
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az "Ínyesmester" írói név. Hosszú időn át elrejtette Magyar Elek író-újságíró-szerkesztő személyét, aki évtizedeken keresztül napilapokban és folyóiratokban, évkönyvekben, rádióban népszerűsítette a magyar konyha és a világ szakácsművészetének örömeit és szépségeit.
Magyar és számos idegen nyelven már több százezer példányban megjelentek szakácskönyvei, bennük sok ezer recept, tanács és sajátos, megragadó stílusú, étvágygerjesztő csevegés. Az utóbbiak színezik, fűszerezik a receptgyűjteményt, s közben egyaránt tartalmaznak gyakorlati tanácsokat és konyhatörténeti, technikai érdekességeket.
A házi konzerválásról, befőzésről szóló receptekből és tanácsokból közöl válogatást kötetünk a szükséges és értelemszerű kiegészítésekkel, korszerűsítésekkel. Ínyesmester munkásságának hangulatát, műveinek irodalmi szakácskönyv jellegét maradéktalanul megőriztük, s ugyanekkor igyekeztünk minél több gyakorlati tanáccsal szolgálni a kiskerttulajdonosoknak, a háztájiban gazdálkodóknak és a mai... Tovább

Fülszöveg

Az "Ínyesmester" írói név. Hosszú időn át elrejtette Magyar Elek író-újságíró-szerkesztő személyét, aki évtizedeken keresztül napilapokban és folyóiratokban, évkönyvekben, rádióban népszerűsítette a magyar konyha és a világ szakácsművészetének örömeit és szépségeit.
Magyar és számos idegen nyelven már több százezer példányban megjelentek szakácskönyvei, bennük sok ezer recept, tanács és sajátos, megragadó stílusú, étvágygerjesztő csevegés. Az utóbbiak színezik, fűszerezik a receptgyűjteményt, s közben egyaránt tartalmaznak gyakorlati tanácsokat és konyhatörténeti, technikai érdekességeket.
A házi konzerválásról, befőzésről szóló receptekből és tanácsokból közöl válogatást kötetünk a szükséges és értelemszerű kiegészítésekkel, korszerűsítésekkel. Ínyesmester munkásságának hangulatát, műveinek irodalmi szakácskönyv jellegét maradéktalanul megőriztük, s ugyanekkor igyekeztünk minél több gyakorlati tanáccsal szolgálni a kiskerttulajdonosoknak, a háztájiban gazdálkodóknak és a mai háziasszonyoknak. Szeretnénk a legszélesebb körű igényeket is kielégíteni. Mindenekelőtt azokét, akiknek a háza táján is annyi minden jó megterem, s néha még a bőség, az értékesítés gondjaival is küzdenek. Szeretnénk, ha kamrájuk-pincéjük befogadná a sok jót, s étkezésük változatosabbá, egészségesebbé, gyümölcsben-zöldségben gazdagabbá válna.
Gondoltunk a ritka finomságok kedvelőire is, akik alkalmilag kívánnak elkészíteni maguknak valami különlegességet. Számukra is a receptek bő választékával szolgálunk.
A világhírű magyar konyha legfinomabb ízeit-zamatait szeretnénk eljuttatni minél több terített asztalra - idehaza. Vissza

Tartalom

Csatatéren5
Tartósítás régen és ma8
A házi konzerválás, befőzés alapszabályai12
Munkahely, edények és eszközök12
Nyersanyag-válogatás és -előkészítés12
Cukor- vagy mézszirup13
Főzés, üvegbe töltés14
Kigőzölés és a "szárazgőz"15
Konzerválószerek15
A házi konzervek eltartása16
Léapadás, barnulás, romlás16
Cukor nélkül eltett gyümölcsök17
Az élelmiszertárolás hagyományai21
Alma télire22
Citrom télire22
Köszméte télire éretlenül22
Must eltartása édesen23
Szőlő télire23
Tojás tárolása23
Zöldségek (káposzta, burgonya, paprika stb.) eltartása homokban24
Az aszalás25
Alaprecept gyümölcsaszalásra26
Gombaszárítás26
Kaporszárítás27
Prünella (aszalt, lapított szilva)7
Szilvaaszalás27
Tökaszalás28
Vörösáfonya-szárítás28
Zöldbabszárítás28
Zöldborsószárítás29
Az ecet30
Borecet30
Borbolyaecet31
Gyümölcsecet32
Mézecet32
Tárkonyecet32
A téli beszerzések33
A gyümölcsbefőzés39
Befőtt készítése40
Dzsem, lekvár és gyümölcskocsonya (-sajt) készítése40
Vághatókeménységű gyümölcsíz41
Az alma42
Almabefőtt44
Almadzsem45
Almakocsonya45
Almalekvár45
Almakocsonya és -lekvár45
Aranyalmabefőtt46
Birsbefőtt46
Birskocsonya46
Birslekvár47
Birssajt47
Birs cukorban47
Birsalma mustban48
Körtebefőtt48
Körtebefőtt cukrász módon48
Körtebefőtt málna- vagy ribiszkelében49
Körtesajt49
Az áfonya50
Vörösáfonya-befőtt51
Vörösáfonyadzsem almával51
Vörösáfonya-kocsonya52
Vörösáfonya-reszter52
Feketeáfonya-kocsonya52
Feketeáfonya-dzsem53
Áfonya cukorban53
Áfonya cukor nélkül53
A csipkebogyó54
Csipkebogyó- (hecsedli-)lekvár54
A kajszibarack55
Kajszibarackbefőtt56
Kajszibarackdzsem56
Kajszibarackdzsem nyersen57
Kajszibaracklekvár57
Kajszibaracklekvár nyersen57
Kajszibarackreszter57
Kajszibarackpép58
Kajszibarack cukorban58
Az őszibarack59
Őszibarackbefőtt61
Őszibarackdzsem61
Őszibaracklekvár61
Őszibarack cukorban61
Az első cseresznye63
Cseresznyebefőtt64
Cseresznye- vagy meggybefőtt64
Cseresznye- vagy meggykocsonya65
Cseresznye nyersen66
Cseresznye saját levélben66
Cseresznye vagy meggy cukorban66
Meggybefőtt cukor nélkül66
Meggydzsem67
Meggydzsem vagy -lekvár67
Meggysajt67
Kimagozott meggy cukor nélkül67
Rétesbe való meggy vagy cseresznye télire68
A sárga- (ananász-) és a görögdinnye69
Sárgadinnyebefőtt71
Sárgadinnyedzsem72
Sárgadinnyelekvár73
Sárgadinnye cukorban73
Sárga-, zöld-, görögdinnye cukorban73
Sárga- vagy görögdinnyehéj cukorban74
A szamóca, a málna, a ribiszke és a köszméte75
Szamócabefőtt77
Szamócadzsem77
Szamócalekvár78
Szamóca cukorban78
Szamócadzsem kanadai módon79
Erdeiszeder-befőtt79
Erdeiszederdzsem79
Erdeiszeder-lekvár79
Málnabefőtt79
Málnadzsem79
Málnadzsem kanadai módon80
Málnalekvár80
Málna cukorban80
Ribiszkebefőtt80
Ribiszkedzsem81
Ribiszkekocsonya81
Ribiszkekocsonya nyersen81
Ribiszkelekvár81
Ribiszke cukorban82
Ribiszkepép nyersen82
Ribiszke mártásnak82
Köszmétedzsem82
Köszmételekvár ribiszkével82
Köszmétesajt83
Köszméte cukorban83
Köszméte mártásnak83
Az eperfa84
Eperdzsem84
Eperlekvár84
A som86
Sombefőtt86
Somlekvár86
A hamvaskék besztercei szilva87
Szilvabefőtt88
Szilvadzsem88
Szilvakocsonya89
Szilvalekvár89
Szilvasajt89
Szilva cukorban90
Szilvareszter90
Mézes szilva91
Ringlóbefőtt91
Ringlódzsem91
Ringlólekvár91
Ringló cukorban91
Cukrozott ringló92
A szőlő93
Szőlőkocsonya94
Szőlőlekvár94
Szőlő cukorban94
A gesztenye96
Gesztenyebefőtt97
Az első narancs98
Narancsdzsem99
Narancsdzsem cukor nélkül100
Orosz narancsdzsem100
Angol narancsdzsem101
Amerikai narancsdzsem101
Narancs cukorban102
Narancs egészben eltéve102
Cukrozott narancshéj102
Mandarinlekvár103
Citromdzsem103
Fügedzsem104
Zöldfüge cukorban104
Készítmények többféle gyümölcsből106
Alaprecept vegyes befőttre és gyümölcsízre106
Cseresznye-köszméte-málna-ribiszke lekvár106
Cseresznye-meggy-málna-ribiszke lekvár106
Cseresznye-szamóca-málna-meggy lekvár107
Cseresznye-málna-meggy lekvár107
Cseresznye-málna-meggy dzsem107
Cseresznyedzsem-meggydzsem107
Cseresznyedzsem málna- és ribiszkelében108
Cseresznye és meggy, málna- és ribiszke-kocsonyában108
Alma-szilva-paradicsom lekvár108
Alma-körte lekvár108
Szamócadzsem ribiszkelében109
Szilvareszter körtével, mustban109
Szamóca-ribiszke kocsonya109
Málna-ribiszke kocsonya109
Gyümölcs-csemegék111
Alaprecept cukrozott (kandírozott) gyümölcsre111
Zölddió cukorban111
Zöldmandula cukorban112
Kakaós mandula112
Sós mandula112
Csokoládés mogyoró113
Pörkölt, cukrozott dió, mogyoró, mandula113
Lekvárkülönlegességek virágból114
Bodzalekvár114
Kökénylekvár114
Rózsalekvár114
Gyümölcsök borban116
Vegyes boros befőtt116
Vörösboros áfonya116
Szilva vörös borban116
Körtelekvár borral116
Szamóca borban (angol különlegesség)117
Konyakban, rumban, szeszben eltett gyümölcsök118
Kajszibarack konyakban118
Erdei szeder konyakkal, vaníliával118
Cseresznye maraszkonóban és konyakban118
Vörösáfonya-lekvár rummal119
Őszi- vagy kajszibarack rummal119
Kimagozott, rumos cseresznyebefőtt119
Rumos meggy vagy cseresznye119
Meggy vagy málna rumban vagy konyakban119
Dinnye rumban120
Rumos szilva121
Szilvadzsem rummal121
Vegyes gyümölcs rumban (szeszben)121
Szamóca rumban vagy borban122
Málna rumban vagy borban122
Gyümölcs szeszben122
Szeszes befőtt122
Szeszes gyümölcssaláta-konzerv123
Gyümölcsök ecetben124
Birs ecetben124
Körte ecetben124
Fekete áfonya ecetben125
Kajszibarack ecetben125
Őszibarack ecetben126
Őszibarack vagy ringló ecetben126
Ringló ecetben126
Cseresznye vagy meggy ecetben126
Meggy ecetben127
Meggy ecetben nyersen127
Ecetes meggy málnával127
Ecetes cseresznye és meggy, málnával128
Dinnye ecetben128
Ribiszke ecetben129
Szilva ecetben129
Mustáros-ecetes szilva129
Örvendetes divat133
Gyümölcsturmixok134
Meggyturmix134
Szénsavas málnaturmix134
Szamócaturmix134
Almaturmix134
Gyümölcslevek, szörpök135
Áfonyalé135
Citromlé135
Narancslé135
Szamócalé136
Erdeiszederlé136
Meggy-cseresznyelé nyersen136
Ribiszkelé136
Sárgadinnyelé télire137
Szamócaszörp137
Málnaszörp137
Málnaszörp nyersen138
Vörösboros málnaszörp138
Meggyszörp138
Ribiszkeszörp139
Szilvaszörp139
Baracköntet télire139
"Coco"140
Cseresznyeeszencia140
Dulcsásza140
Mustkonzerválás140
Szeszes italokat házilag141
Gyümölcslikőrök143
Áfonyalikőr143
Baracklikőr143
Birslikőr143
Borlikőr144
Császárkörtelikőr144
Cseresznyelikőr: Cherry brandy144
Diólikőr144
Gyomorkeserű145
Kakaólikőr145
Kávélikőr145
Kökénylikőr145
Köménylikőr146
Körtelikőr146
Mandulalikőr146
Málnalikőr146
Málna, meggy- vagy szamócalikőr147
Meggylikőr147
Narancslikőr147
Oranzsád148
Ribiszkelikőr148
Szederlikőr148
Szilvalikőr148
Tojáslikőr vagy konyak149
Vanílialikőr149
Gyümölcspálinkák149
Barackpálinka149
Diópálinka150
Meggypálinka150
Sipofka (orosz édes pálinka)150
Gyümölcsborok151
Almaborok151
Áfonyabor151
Csipkebogyóbor152
Köszmétebor152
Erdeiszederbor152
Fügebor152
Meggybor153
Ribiszkebor153
Szamócabor154
Májusi bor155
Bólék157
Szamócabólé157
Őszibarackbólé157
Főzelékek, zöldségek161
Fehérrépa-savanyítás161
Gyöngyhagyma ecetben162
Zöld levelek közt fehér rózsák163
Karfiol télire164
Káposztataposás a Belvárosban165
Káposztasavanyítás167
A csemegekukorica169
Kukoricacsövek télire169
Padlizsán: törökparadicsom171
Padlizsán (törökparadicsom) télire172
A paradicsom173
Paradicsomlé175
Paradicsomlé nyersen176
Sűrített paradicsom176
Paradicsom egészben176
Piros paradicsom cukorban177
Zöldparadicsom cukorban178
Tölteni való paradicsom179
A töltött paprika180
Zöldpaprika ecetben181
Karikára vágott zöldpaprika182
Zöldpaprika erdélyi módon182
Káposztával töltött paprika182
Káposztával (vagy uborkával) töltött paprika182
Tölteni való paprika183
A finom nyári főzelékek184
Podlupka eltevése185
A rebarbara186
Rebarbara télire186
Rebarbarabefőtt186
Rebarbaradzsem vagy -lekvár186
A sóskamártás188
Sóska télire188
A spárga190
Spárga télire191
A spenót192
Spenót télire193
A tök194
Tök télire195
Tök cukros ecetben195
Mustos tök196
Tök uborkamódra196
Tökdzsem angol módon196
Töklekvár197
A zöldbab198
Zöldbab télire199
Zöldbab ecetben199
Zöldbab sóban199
Zöldbab sóban és zsírban200
A borsófélék fejedelme201
Zöldborsó télire202
Zöldborsó lében202
Zöldborsó párolva és szárítva203
Cukorborsó édesen203
A zellerről204
Zeller télire205
A saláta206
Csalamádé télire207
Fejessaláta télire207
Gomba télire, salátának208
Salátának való paprika208
Paprikasaláta télire208
Uborkasaláta télire209
Vegyes saláta télire209
Vegyes zöldségfélék ecetben (Mixed pickles)210
A kovászos uborka211
Kovászos uborka212
Ecetes uborka212
Hagymás ecetes uborka213
Hordós ecetes uborka213
Metélt ecetes uborka213
Különleges fűszeres, ecetes uborka213
Mustármagos uborka télire214
Vizes uborka 214
Hordós vizes uborka215
Uborka különleges fűszerekkel216
Ételízesítők, fűszerek, mártások217
Ajvar (Zakuszka)217
Kapor sóban217
Kapor sós vízben, kigőzölve217
Paprikalekvár217
Paprikalekvár nyersen217
Paprika-paradicsom lekvár218
Pikáns paradicsommártás hús mellé218
Sűrített paradicsom sósan218
Paradicsom-"mustár"218
Mustár készítése219
Mustáros meggy219
Tárkony télire219
Vitaminforrás télire (zöldségkeverék)220
Disznótoros idők223
A disznótor fogásai227
Orjaleves227
Csigatészta, másként lúdgége228
Májgombóc228
Tormás hús228
Toros káposzta229
Sült hurka vagy kolbász229
Sertéssült hálóban229
A hústartósítás230
Hurkatöltés, főzés-sütés231
Májas hurka231
Májas, rizses-kásás hurka231
Kenőmájas hurka232
Véres hurka232
Citromos kolbász232
Fokhagymás kolbász233
Szárazkolbász233
Debreceni kolbász233
Gyulai kolbász233
Német, vöröses-májas kolbász233
Disznósajt ("gömböc")234
Májsajt234
Kenőmájas235
Szalámikészítés235
Sonkapácolás "prágai" módra235
Sonkapácolás "magyar" módra236
Sonka "fényezése"236
Sonkatárolás, főzés236
A kenyérben sült sonka237
Kenyérben sült sonka238
Szalonnatartósítás239
Sózott szalonna239
Szalonnaabálás, -füstölés, -paprikázás239
Csabai (pácolt, paprikás, füstölt) szalonna240
Debreceni paprikás szalonna240
Töpörtyű vagy tepertő41
Szalonnaolvasztás, sertéstöpörtyű242
Libatöpörtyű243
Töpörtyű eltartása243
A libamájat244
Libamáj nyersen245
Libahús pácolása, füstölése245
Liba- és marhahúsból "házi" szalámi245
Marhahús pácolása, füstölése246
Juhhús-kolbász246
Leves- és mártásjavító csontkivonat246
Házilag tejterméket247
Túrókészítés248
Joghurtkészítés248
Kefírkészítés248
Toleranz249
Tejfölös túró salátával250
Krémsajtkészítés250
Sajtkészítés tehéntúróból250
Az éléskamra253
Gyümölcskrémek255
Vegyes befőttkrém255
Lekvárkrém habbal256
Gyümölcslékrém256
Almakrém256
Almapüré256
Szamóca- vagy málnakrém257
Málna-ribiszke krém257
Ribiszkekrém257
Tojáskrém gyümölccsel257
Alkoholos gyümölcskrémek257
Sült gyümölcsök258
Alma piskótatésztában258
Tejfölös alma258
Almapüré pongyolában259
Francia alma259
Egyéb gyümölcskészítmények260
Gyümölcssaláta 260
Almafőzelék260
Töltött alma260
Főzelékek, zöldségek261
Angolos-franciás főzelékek261
Lerakott főzelékek vajas morzsával261
Finom főzelék261
Zöldségszeletek sütve, rántva, "pongyolában"261
Főzelék- és zöldségpüré262
Zöldséggombóc262
Karfiolfőzelék263
Paradicsomos padlizsán263
Lerakott padlizsán263
Parajfőzelék263
Sóskafőzelék264
Sárgarépafőzelék264
Spárgafőzelék264
Párolt spárga264
Tökfőzelék264
Zöldbabfőzelék265
Zöldbab párolva265
Zöldborsófőzelék266
A száraz bab267
Bableves kolbásszal vagy füstölt hússal267
Bab-, és borsó- vagy lencseleves267
Sárgaborsópüré-leves267
Babgulyás268
Szárazbab-, borsó- vagy lencsefőzelék268
Lencse német módra268
Lencsepüré268
Szalonnás borsó-, bab-, lencsefőzelék vagy püré269
Babsaláta270
Krumpli271
Paprikás burgonya272
Burgonyafőzelék272
Burgonyapüré272
"Róseibni", hasáb- vagy szalmaburgonya272
Petrezselymes főtt-pirított burgonya273
Hagymás resztelt burgonya273
Héjában sült burgonya273
Tepsis burgonya273
Rakott burgonya273
A tojás275
Tojáspörkölt277
Sonkás vagy szalonnás tojás277
Rántotta278
Omlett (habart tojás)278
Sült tojás paradicsommal279
Habjában sült tojás279
Sült tojás budai módon279
Ültetett tojás279
Tormás tojás280
A töltött káposzta281
Töltött káposzta282
Párolt káposzta282
A székelygulyás283
Székelygulyás284
A kolozsvári rakott káposzta285
Kolozsvári rakott káposzta286
Káposztaleves (korhelyleves)287

Magyar Elek

Magyar Elek műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Magyar Elek könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Állapot:
1.840 ,-Ft
9 pont kapható
Kosárba
konyv