kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 299 oldal |
| Sorozatcím: | Kertünk, házunk, otthonunk |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | 963-230-441-1 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
| Csatatéren | 5 |
| Tartósítás régen és ma | 8 |
| A házi konzerválás, befőzés alapszabályai | 12 |
| Munkahely, edények és eszközök | 12 |
| Nyersanyag-válogatás és -előkészítés | 12 |
| Cukor- vagy mézszirup | 13 |
| Főzés, üvegbe töltés | 14 |
| Kigőzölés és a "szárazgőz" | 15 |
| Konzerválószerek | 15 |
| A házi konzervek eltartása | 16 |
| Léapadás, barnulás, romlás | 16 |
| Cukor nélkül eltett gyümölcsök | 17 |
| Az élelmiszertárolás hagyományai | 21 |
| Alma télire | 22 |
| Citrom télire | 22 |
| Köszméte télire éretlenül | 22 |
| Must eltartása édesen | 23 |
| Szőlő télire | 23 |
| Tojás tárolása | 23 |
| Zöldségek (káposzta, burgonya, paprika stb.) eltartása homokban | 24 |
| Az aszalás | 25 |
| Alaprecept gyümölcsaszalásra | 26 |
| Gombaszárítás | 26 |
| Kaporszárítás | 27 |
| Prünella (aszalt, lapított szilva) | 7 |
| Szilvaaszalás | 27 |
| Tökaszalás | 28 |
| Vörösáfonya-szárítás | 28 |
| Zöldbabszárítás | 28 |
| Zöldborsószárítás | 29 |
| Az ecet | 30 |
| Borecet | 30 |
| Borbolyaecet | 31 |
| Gyümölcsecet | 32 |
| Mézecet | 32 |
| Tárkonyecet | 32 |
| A téli beszerzések | 33 |
| A gyümölcsbefőzés | 39 |
| Befőtt készítése | 40 |
| Dzsem, lekvár és gyümölcskocsonya (-sajt) készítése | 40 |
| Vághatókeménységű gyümölcsíz | 41 |
| Az alma | 42 |
| Almabefőtt | 44 |
| Almadzsem | 45 |
| Almakocsonya | 45 |
| Almalekvár | 45 |
| Almakocsonya és -lekvár | 45 |
| Aranyalmabefőtt | 46 |
| Birsbefőtt | 46 |
| Birskocsonya | 46 |
| Birslekvár | 47 |
| Birssajt | 47 |
| Birs cukorban | 47 |
| Birsalma mustban | 48 |
| Körtebefőtt | 48 |
| Körtebefőtt cukrász módon | 48 |
| Körtebefőtt málna- vagy ribiszkelében | 49 |
| Körtesajt | 49 |
| Az áfonya | 50 |
| Vörösáfonya-befőtt | 51 |
| Vörösáfonyadzsem almával | 51 |
| Vörösáfonya-kocsonya | 52 |
| Vörösáfonya-reszter | 52 |
| Feketeáfonya-kocsonya | 52 |
| Feketeáfonya-dzsem | 53 |
| Áfonya cukorban | 53 |
| Áfonya cukor nélkül | 53 |
| A csipkebogyó | 54 |
| Csipkebogyó- (hecsedli-)lekvár | 54 |
| A kajszibarack | 55 |
| Kajszibarackbefőtt | 56 |
| Kajszibarackdzsem | 56 |
| Kajszibarackdzsem nyersen | 57 |
| Kajszibaracklekvár | 57 |
| Kajszibaracklekvár nyersen | 57 |
| Kajszibarackreszter | 57 |
| Kajszibarackpép | 58 |
| Kajszibarack cukorban | 58 |
| Az őszibarack | 59 |
| Őszibarackbefőtt | 61 |
| Őszibarackdzsem | 61 |
| Őszibaracklekvár | 61 |
| Őszibarack cukorban | 61 |
| Az első cseresznye | 63 |
| Cseresznyebefőtt | 64 |
| Cseresznye- vagy meggybefőtt | 64 |
| Cseresznye- vagy meggykocsonya | 65 |
| Cseresznye nyersen | 66 |
| Cseresznye saját levélben | 66 |
| Cseresznye vagy meggy cukorban | 66 |
| Meggybefőtt cukor nélkül | 66 |
| Meggydzsem | 67 |
| Meggydzsem vagy -lekvár | 67 |
| Meggysajt | 67 |
| Kimagozott meggy cukor nélkül | 67 |
| Rétesbe való meggy vagy cseresznye télire | 68 |
| A sárga- (ananász-) és a görögdinnye | 69 |
| Sárgadinnyebefőtt | 71 |
| Sárgadinnyedzsem | 72 |
| Sárgadinnyelekvár | 73 |
| Sárgadinnye cukorban | 73 |
| Sárga-, zöld-, görögdinnye cukorban | 73 |
| Sárga- vagy görögdinnyehéj cukorban | 74 |
| A szamóca, a málna, a ribiszke és a köszméte | 75 |
| Szamócabefőtt | 77 |
| Szamócadzsem | 77 |
| Szamócalekvár | 78 |
| Szamóca cukorban | 78 |
| Szamócadzsem kanadai módon | 79 |
| Erdeiszeder-befőtt | 79 |
| Erdeiszederdzsem | 79 |
| Erdeiszeder-lekvár | 79 |
| Málnabefőtt | 79 |
| Málnadzsem | 79 |
| Málnadzsem kanadai módon | 80 |
| Málnalekvár | 80 |
| Málna cukorban | 80 |
| Ribiszkebefőtt | 80 |
| Ribiszkedzsem | 81 |
| Ribiszkekocsonya | 81 |
| Ribiszkekocsonya nyersen | 81 |
| Ribiszkelekvár | 81 |
| Ribiszke cukorban | 82 |
| Ribiszkepép nyersen | 82 |
| Ribiszke mártásnak | 82 |
| Köszmétedzsem | 82 |
| Köszmételekvár ribiszkével | 82 |
| Köszmétesajt | 83 |
| Köszméte cukorban | 83 |
| Köszméte mártásnak | 83 |
| Az eperfa | 84 |
| Eperdzsem | 84 |
| Eperlekvár | 84 |
| A som | 86 |
| Sombefőtt | 86 |
| Somlekvár | 86 |
| A hamvaskék besztercei szilva | 87 |
| Szilvabefőtt | 88 |
| Szilvadzsem | 88 |
| Szilvakocsonya | 89 |
| Szilvalekvár | 89 |
| Szilvasajt | 89 |
| Szilva cukorban | 90 |
| Szilvareszter | 90 |
| Mézes szilva | 91 |
| Ringlóbefőtt | 91 |
| Ringlódzsem | 91 |
| Ringlólekvár | 91 |
| Ringló cukorban | 91 |
| Cukrozott ringló | 92 |
| A szőlő | 93 |
| Szőlőkocsonya | 94 |
| Szőlőlekvár | 94 |
| Szőlő cukorban | 94 |
| A gesztenye | 96 |
| Gesztenyebefőtt | 97 |
| Az első narancs | 98 |
| Narancsdzsem | 99 |
| Narancsdzsem cukor nélkül | 100 |
| Orosz narancsdzsem | 100 |
| Angol narancsdzsem | 101 |
| Amerikai narancsdzsem | 101 |
| Narancs cukorban | 102 |
| Narancs egészben eltéve | 102 |
| Cukrozott narancshéj | 102 |
| Mandarinlekvár | 103 |
| Citromdzsem | 103 |
| Fügedzsem | 104 |
| Zöldfüge cukorban | 104 |
| Készítmények többféle gyümölcsből | 106 |
| Alaprecept vegyes befőttre és gyümölcsízre | 106 |
| Cseresznye-köszméte-málna-ribiszke lekvár | 106 |
| Cseresznye-meggy-málna-ribiszke lekvár | 106 |
| Cseresznye-szamóca-málna-meggy lekvár | 107 |
| Cseresznye-málna-meggy lekvár | 107 |
| Cseresznye-málna-meggy dzsem | 107 |
| Cseresznyedzsem-meggydzsem | 107 |
| Cseresznyedzsem málna- és ribiszkelében | 108 |
| Cseresznye és meggy, málna- és ribiszke-kocsonyában | 108 |
| Alma-szilva-paradicsom lekvár | 108 |
| Alma-körte lekvár | 108 |
| Szamócadzsem ribiszkelében | 109 |
| Szilvareszter körtével, mustban | 109 |
| Szamóca-ribiszke kocsonya | 109 |
| Málna-ribiszke kocsonya | 109 |
| Gyümölcs-csemegék | 111 |
| Alaprecept cukrozott (kandírozott) gyümölcsre | 111 |
| Zölddió cukorban | 111 |
| Zöldmandula cukorban | 112 |
| Kakaós mandula | 112 |
| Sós mandula | 112 |
| Csokoládés mogyoró | 113 |
| Pörkölt, cukrozott dió, mogyoró, mandula | 113 |
| Lekvárkülönlegességek virágból | 114 |
| Bodzalekvár | 114 |
| Kökénylekvár | 114 |
| Rózsalekvár | 114 |
| Gyümölcsök borban | 116 |
| Vegyes boros befőtt | 116 |
| Vörösboros áfonya | 116 |
| Szilva vörös borban | 116 |
| Körtelekvár borral | 116 |
| Szamóca borban (angol különlegesség) | 117 |
| Konyakban, rumban, szeszben eltett gyümölcsök | 118 |
| Kajszibarack konyakban | 118 |
| Erdei szeder konyakkal, vaníliával | 118 |
| Cseresznye maraszkonóban és konyakban | 118 |
| Vörösáfonya-lekvár rummal | 119 |
| Őszi- vagy kajszibarack rummal | 119 |
| Kimagozott, rumos cseresznyebefőtt | 119 |
| Rumos meggy vagy cseresznye | 119 |
| Meggy vagy málna rumban vagy konyakban | 119 |
| Dinnye rumban | 120 |
| Rumos szilva | 121 |
| Szilvadzsem rummal | 121 |
| Vegyes gyümölcs rumban (szeszben) | 121 |
| Szamóca rumban vagy borban | 122 |
| Málna rumban vagy borban | 122 |
| Gyümölcs szeszben | 122 |
| Szeszes befőtt | 122 |
| Szeszes gyümölcssaláta-konzerv | 123 |
| Gyümölcsök ecetben | 124 |
| Birs ecetben | 124 |
| Körte ecetben | 124 |
| Fekete áfonya ecetben | 125 |
| Kajszibarack ecetben | 125 |
| Őszibarack ecetben | 126 |
| Őszibarack vagy ringló ecetben | 126 |
| Ringló ecetben | 126 |
| Cseresznye vagy meggy ecetben | 126 |
| Meggy ecetben | 127 |
| Meggy ecetben nyersen | 127 |
| Ecetes meggy málnával | 127 |
| Ecetes cseresznye és meggy, málnával | 128 |
| Dinnye ecetben | 128 |
| Ribiszke ecetben | 129 |
| Szilva ecetben | 129 |
| Mustáros-ecetes szilva | 129 |
| Örvendetes divat | 133 |
| Gyümölcsturmixok | 134 |
| Meggyturmix | 134 |
| Szénsavas málnaturmix | 134 |
| Szamócaturmix | 134 |
| Almaturmix | 134 |
| Gyümölcslevek, szörpök | 135 |
| Áfonyalé | 135 |
| Citromlé | 135 |
| Narancslé | 135 |
| Szamócalé | 136 |
| Erdeiszederlé | 136 |
| Meggy-cseresznyelé nyersen | 136 |
| Ribiszkelé | 136 |
| Sárgadinnyelé télire | 137 |
| Szamócaszörp | 137 |
| Málnaszörp | 137 |
| Málnaszörp nyersen | 138 |
| Vörösboros málnaszörp | 138 |
| Meggyszörp | 138 |
| Ribiszkeszörp | 139 |
| Szilvaszörp | 139 |
| Baracköntet télire | 139 |
| "Coco" | 140 |
| Cseresznyeeszencia | 140 |
| Dulcsásza | 140 |
| Mustkonzerválás | 140 |
| Szeszes italokat házilag | 141 |
| Gyümölcslikőrök | 143 |
| Áfonyalikőr | 143 |
| Baracklikőr | 143 |
| Birslikőr | 143 |
| Borlikőr | 144 |
| Császárkörtelikőr | 144 |
| Cseresznyelikőr: Cherry brandy | 144 |
| Diólikőr | 144 |
| Gyomorkeserű | 145 |
| Kakaólikőr | 145 |
| Kávélikőr | 145 |
| Kökénylikőr | 145 |
| Köménylikőr | 146 |
| Körtelikőr | 146 |
| Mandulalikőr | 146 |
| Málnalikőr | 146 |
| Málna, meggy- vagy szamócalikőr | 147 |
| Meggylikőr | 147 |
| Narancslikőr | 147 |
| Oranzsád | 148 |
| Ribiszkelikőr | 148 |
| Szederlikőr | 148 |
| Szilvalikőr | 148 |
| Tojáslikőr vagy konyak | 149 |
| Vanílialikőr | 149 |
| Gyümölcspálinkák | 149 |
| Barackpálinka | 149 |
| Diópálinka | 150 |
| Meggypálinka | 150 |
| Sipofka (orosz édes pálinka) | 150 |
| Gyümölcsborok | 151 |
| Almaborok | 151 |
| Áfonyabor | 151 |
| Csipkebogyóbor | 152 |
| Köszmétebor | 152 |
| Erdeiszederbor | 152 |
| Fügebor | 152 |
| Meggybor | 153 |
| Ribiszkebor | 153 |
| Szamócabor | 154 |
| Májusi bor | 155 |
| Bólék | 157 |
| Szamócabólé | 157 |
| Őszibarackbólé | 157 |
| Főzelékek, zöldségek | 161 |
| Fehérrépa-savanyítás | 161 |
| Gyöngyhagyma ecetben | 162 |
| Zöld levelek közt fehér rózsák | 163 |
| Karfiol télire | 164 |
| Káposztataposás a Belvárosban | 165 |
| Káposztasavanyítás | 167 |
| A csemegekukorica | 169 |
| Kukoricacsövek télire | 169 |
| Padlizsán: törökparadicsom | 171 |
| Padlizsán (törökparadicsom) télire | 172 |
| A paradicsom | 173 |
| Paradicsomlé | 175 |
| Paradicsomlé nyersen | 176 |
| Sűrített paradicsom | 176 |
| Paradicsom egészben | 176 |
| Piros paradicsom cukorban | 177 |
| Zöldparadicsom cukorban | 178 |
| Tölteni való paradicsom | 179 |
| A töltött paprika | 180 |
| Zöldpaprika ecetben | 181 |
| Karikára vágott zöldpaprika | 182 |
| Zöldpaprika erdélyi módon | 182 |
| Káposztával töltött paprika | 182 |
| Káposztával (vagy uborkával) töltött paprika | 182 |
| Tölteni való paprika | 183 |
| A finom nyári főzelékek | 184 |
| Podlupka eltevése | 185 |
| A rebarbara | 186 |
| Rebarbara télire | 186 |
| Rebarbarabefőtt | 186 |
| Rebarbaradzsem vagy -lekvár | 186 |
| A sóskamártás | 188 |
| Sóska télire | 188 |
| A spárga | 190 |
| Spárga télire | 191 |
| A spenót | 192 |
| Spenót télire | 193 |
| A tök | 194 |
| Tök télire | 195 |
| Tök cukros ecetben | 195 |
| Mustos tök | 196 |
| Tök uborkamódra | 196 |
| Tökdzsem angol módon | 196 |
| Töklekvár | 197 |
| A zöldbab | 198 |
| Zöldbab télire | 199 |
| Zöldbab ecetben | 199 |
| Zöldbab sóban | 199 |
| Zöldbab sóban és zsírban | 200 |
| A borsófélék fejedelme | 201 |
| Zöldborsó télire | 202 |
| Zöldborsó lében | 202 |
| Zöldborsó párolva és szárítva | 203 |
| Cukorborsó édesen | 203 |
| A zellerről | 204 |
| Zeller télire | 205 |
| A saláta | 206 |
| Csalamádé télire | 207 |
| Fejessaláta télire | 207 |
| Gomba télire, salátának | 208 |
| Salátának való paprika | 208 |
| Paprikasaláta télire | 208 |
| Uborkasaláta télire | 209 |
| Vegyes saláta télire | 209 |
| Vegyes zöldségfélék ecetben (Mixed pickles) | 210 |
| A kovászos uborka | 211 |
| Kovászos uborka | 212 |
| Ecetes uborka | 212 |
| Hagymás ecetes uborka | 213 |
| Hordós ecetes uborka | 213 |
| Metélt ecetes uborka | 213 |
| Különleges fűszeres, ecetes uborka | 213 |
| Mustármagos uborka télire | 214 |
| Vizes uborka | 214 |
| Hordós vizes uborka | 215 |
| Uborka különleges fűszerekkel | 216 |
| Ételízesítők, fűszerek, mártások | 217 |
| Ajvar (Zakuszka) | 217 |
| Kapor sóban | 217 |
| Kapor sós vízben, kigőzölve | 217 |
| Paprikalekvár | 217 |
| Paprikalekvár nyersen | 217 |
| Paprika-paradicsom lekvár | 218 |
| Pikáns paradicsommártás hús mellé | 218 |
| Sűrített paradicsom sósan | 218 |
| Paradicsom-"mustár" | 218 |
| Mustár készítése | 219 |
| Mustáros meggy | 219 |
| Tárkony télire | 219 |
| Vitaminforrás télire (zöldségkeverék) | 220 |
| Disznótoros idők | 223 |
| A disznótor fogásai | 227 |
| Orjaleves | 227 |
| Csigatészta, másként lúdgége | 228 |
| Májgombóc | 228 |
| Tormás hús | 228 |
| Toros káposzta | 229 |
| Sült hurka vagy kolbász | 229 |
| Sertéssült hálóban | 229 |
| A hústartósítás | 230 |
| Hurkatöltés, főzés-sütés | 231 |
| Májas hurka | 231 |
| Májas, rizses-kásás hurka | 231 |
| Kenőmájas hurka | 232 |
| Véres hurka | 232 |
| Citromos kolbász | 232 |
| Fokhagymás kolbász | 233 |
| Szárazkolbász | 233 |
| Debreceni kolbász | 233 |
| Gyulai kolbász | 233 |
| Német, vöröses-májas kolbász | 233 |
| Disznósajt ("gömböc") | 234 |
| Májsajt | 234 |
| Kenőmájas | 235 |
| Szalámikészítés | 235 |
| Sonkapácolás "prágai" módra | 235 |
| Sonkapácolás "magyar" módra | 236 |
| Sonka "fényezése" | 236 |
| Sonkatárolás, főzés | 236 |
| A kenyérben sült sonka | 237 |
| Kenyérben sült sonka | 238 |
| Szalonnatartósítás | 239 |
| Sózott szalonna | 239 |
| Szalonnaabálás, -füstölés, -paprikázás | 239 |
| Csabai (pácolt, paprikás, füstölt) szalonna | 240 |
| Debreceni paprikás szalonna | 240 |
| Töpörtyű vagy tepertő | 41 |
| Szalonnaolvasztás, sertéstöpörtyű | 242 |
| Libatöpörtyű | 243 |
| Töpörtyű eltartása | 243 |
| A libamájat | 244 |
| Libamáj nyersen | 245 |
| Libahús pácolása, füstölése | 245 |
| Liba- és marhahúsból "házi" szalámi | 245 |
| Marhahús pácolása, füstölése | 246 |
| Juhhús-kolbász | 246 |
| Leves- és mártásjavító csontkivonat | 246 |
| Házilag tejterméket | 247 |
| Túrókészítés | 248 |
| Joghurtkészítés | 248 |
| Kefírkészítés | 248 |
| Toleranz | 249 |
| Tejfölös túró salátával | 250 |
| Krémsajtkészítés | 250 |
| Sajtkészítés tehéntúróból | 250 |
| Az éléskamra | 253 |
| Gyümölcskrémek | 255 |
| Vegyes befőttkrém | 255 |
| Lekvárkrém habbal | 256 |
| Gyümölcslékrém | 256 |
| Almakrém | 256 |
| Almapüré | 256 |
| Szamóca- vagy málnakrém | 257 |
| Málna-ribiszke krém | 257 |
| Ribiszkekrém | 257 |
| Tojáskrém gyümölccsel | 257 |
| Alkoholos gyümölcskrémek | 257 |
| Sült gyümölcsök | 258 |
| Alma piskótatésztában | 258 |
| Tejfölös alma | 258 |
| Almapüré pongyolában | 259 |
| Francia alma | 259 |
| Egyéb gyümölcskészítmények | 260 |
| Gyümölcssaláta | 260 |
| Almafőzelék | 260 |
| Töltött alma | 260 |
| Főzelékek, zöldségek | 261 |
| Angolos-franciás főzelékek | 261 |
| Lerakott főzelékek vajas morzsával | 261 |
| Finom főzelék | 261 |
| Zöldségszeletek sütve, rántva, "pongyolában" | 261 |
| Főzelék- és zöldségpüré | 262 |
| Zöldséggombóc | 262 |
| Karfiolfőzelék | 263 |
| Paradicsomos padlizsán | 263 |
| Lerakott padlizsán | 263 |
| Parajfőzelék | 263 |
| Sóskafőzelék | 264 |
| Sárgarépafőzelék | 264 |
| Spárgafőzelék | 264 |
| Párolt spárga | 264 |
| Tökfőzelék | 264 |
| Zöldbabfőzelék | 265 |
| Zöldbab párolva | 265 |
| Zöldborsófőzelék | 266 |
| A száraz bab | 267 |
| Bableves kolbásszal vagy füstölt hússal | 267 |
| Bab-, és borsó- vagy lencseleves | 267 |
| Sárgaborsópüré-leves | 267 |
| Babgulyás | 268 |
| Szárazbab-, borsó- vagy lencsefőzelék | 268 |
| Lencse német módra | 268 |
| Lencsepüré | 268 |
| Szalonnás borsó-, bab-, lencsefőzelék vagy püré | 269 |
| Babsaláta | 270 |
| Krumpli | 271 |
| Paprikás burgonya | 272 |
| Burgonyafőzelék | 272 |
| Burgonyapüré | 272 |
| "Róseibni", hasáb- vagy szalmaburgonya | 272 |
| Petrezselymes főtt-pirított burgonya | 273 |
| Hagymás resztelt burgonya | 273 |
| Héjában sült burgonya | 273 |
| Tepsis burgonya | 273 |
| Rakott burgonya | 273 |
| A tojás | 275 |
| Tojáspörkölt | 277 |
| Sonkás vagy szalonnás tojás | 277 |
| Rántotta | 278 |
| Omlett (habart tojás) | 278 |
| Sült tojás paradicsommal | 279 |
| Habjában sült tojás | 279 |
| Sült tojás budai módon | 279 |
| Ültetett tojás | 279 |
| Tormás tojás | 280 |
| A töltött káposzta | 281 |
| Töltött káposzta | 282 |
| Párolt káposzta | 282 |
| A székelygulyás | 283 |
| Székelygulyás | 284 |
| A kolozsvári rakott káposzta | 285 |
| Kolozsvári rakott káposzta | 286 |
| Káposztaleves (korhelyleves) | 287 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.