| Előszó | 9 |
| Az ínyesmesterség | 11 |
| A MAGYAR KONYHA | |
| Bevezetés | 15 |
| Ételeink sava-borsa | 20 |
| Receptek, ízek-zamatok titkai | 20 |
| A rántás "tudománya" | 21 |
| Habarás, "staubolás" | 22 |
| Levesek, főzelékek sűrítése | 22 |
| A jó tejföl dicsérete | 23 |
| A fűszerek hada és a paprika regénye | 24 |
| Fűszerek a magyar konyhában | 28 |
| Hagyma, paprika, bors, fokhagyma | 29 |
| Eset (sűrítmény) és bors | 31 |
| Hazai fűszernövényeink | 32 |
| Cukor, fahéj, vanília | 34 |
| Fűszerritkaságok | 35 |
| Fűszerkeverékek | 37 |
| A modern konyha | 39 |
| Tudományos, egészségügyi | 40 |
| A konyhai eszközök | 42 |
| Az éléskamrában | 43 |
| Szabad tűz mellé | 43 |
| RECEPTGYŰJTEMÉNY | |
| A recepteken előírt mennyiségek | 49 |
| Levesek és levesbevalók | 50 |
| Levesek | 50 |
| Leveskülönlegességek | 63 |
| Levesbe és leveshez valók | 71 |
| Egytálak, főzelékek, meleg és hideg előételek | 75 |
| Tojásételek | 75 |
| Burgonyás ételek | 87 |
| Rizses fogások | 94 |
| Sós (zsírban sült és főtt) tészták, pudingok | 98 |
| Előételek palacsintából és rétesből | 117 |
| Főzelék- és zöldségfélék | 120 |
| Gomba | 160 |
| Szárazhüvelyesek: bab, borsó lencse | 166 |
| "Zóna" húsételek, könnyű feltétek | 170 |
| Pástétomok, kocsonyák, aszpikos fogások | 176 |
| Főtt és sült húsok, pecsenyekülönlegességek | 185 |
| Marhahús | 188 |
| Marhasültek | 193 |
| Sertéshús | 203 |
| Borjúhús | 211 |
| Marha-, sertés- és borjúhúsból készült fogások | 219 |
| Bárány-birka, juh-ürü | 223 |
| Háziszárnyasok | 232 |
| Csirke, tyúk, jérce, kappan és kakas | 234 |
| Liba, kacsa, pulyka és gyöngytyúk | 241 |
| Belsőségek | 252 |
| Vadak | 260 |
| Halak | 284 |
| Édesvízi halak | 285 |
| Édes- és sósvízi különlegességek | 302 |
| Köretek, mártások és saláták | 315 |
| Köretek | 315 |
| Mártások (Alapmártások) | 320 |
| Különféle mártások | 323 |
| Saláták | 333 |
| Édes tészták | 344 |
| Gyúrt tészták, metéltek, kockák, gombócok | 344 |
| Rétesek és palacsinták | 350 |
| Fánkok, zsírban sültek, morzsák | 357 |
| Felfújtak, pudingok, omlettek | 364 |
| Házi sütemények | 369 |
| Kalácsok és kuglófok | 381 |
| Ötórai tea - vacsora utáni fekete | 390 |
| Tea, kávé, kakaó | 394 |
| Csemegék | 403 |
| Tejes, tejszínes készítmények, krémek és sodók | 413 |
| Gyümölcsök | 417 |
| Gyümölcslevesek és főzelékek | 426 |
| Déligyümölcs-különlegességek | 428 |
| Sós-sajtos házitészták, teasütemények, szendvicsek | 435 |
| Italok | 451 |
| Házi cukrászat | 461 |
| Torták | 462 |
| Tortakülönlegességek | 467 |
| Tortakrémek és mázak | 474 |
| Cukrászsütemények | 478 |
| Cukrászati különlegességek | 485 |
| Fagylaltok, parfék, jeges különlegességek | 490 |
| NÉGY ÉVSZAK | |
| Hagyományos ételek - hagyományos napokra | 501 |
| Szilveszteri krampampuli és újévi malac | 502 |
| A krampampuli | 502 |
| Újévi malacpecsenye | 503 |
| Disznótoros idők | 507 |
| A tavasz ébredése | 511 |
| Heringsmauz | 511 |
| Tavaszi juhtúró, retek és hagyma | 512 |
| Húsvét a fehér asztalon | 512 |
| Jönnek a primőrök | 514 |
| A kánikula napjai | 516 |
| Bál és búcsú Anna napján | 516 |
| Könnyű nyári ételek | 518 |
| Őszi fények | 519 |
| Szüret és kiskocsmák Budán | 519 |
| Szüreti "kolbász", gesztenye és gyümölcsök | 522 |
| Téli beszerzések | 525 |
| Káposztataposás a Belvárosban | 526 |
| Megindulnak a fenyők | 529 |
| Déligyümölcsök Mikulás puttonyában | 529 |
| A várakozás napjai | 531 |
| A karácsonyi pulyka | 532 |
| Diós és mákos | 534 |
| Tárgymutató | 536 |