| Bevezető | 7 |
| Az italfelszolgálás eszközei | 9 |
| Poharak | 9 |
| Egyszerű poharak | 9 |
| Különleges poharak | 10 |
| Italkeverés és kiszolgálás eszközei | 16 |
| Söntés - kármentő - italpult | 29 |
| Éttermi italkocsik, hűtőládák és felszentelésük | 32 |
| A bárpult és felszerelése | 35 |
| Italok | 49 |
| Aperitifek | 49 |
| Hazai, külföldi aperitifek és felszolgálásuk | 50 |
| Sörök | 51 |
| Hazai sörfajták | 52 |
| Nevesebb külföldi sörök | 53 |
| Sörök kezelése és felszolgálása | 54 |
| Borok | 55 |
| Borfajták | 55 |
| Borminősítés és borjellemzők | 57 |
| Magyarországon termelt szőlőfajtákból készített borok általános jellemzői | 61 |
| Magyarország borvidékei és azok természetes borai | 63 |
| Hazai és külföldi likőrborok | 82 |
| Hazai és külföldi szénsavas borok | 87 |
| Borok és pezsgők felszolgálása | 93 |
| Égetett szeszesitalok | 94 |
| Égetett szeszesitalok leggyakrabban felhasznált nyersanyagai | 94 |
| Hazai és külföldi pálinkák és rumok | 96 |
| Hazai és külföldi borpárlatok | 98 |
| A whisky | 102 |
| Hazai és külföldi likőrök | 103 |
| Az égetett szeszesitalok felszolgálása | 106 |
| Kevert italok | 107 |
| Kevert ital készítésének néhány alapszabálya | 109 |
| Egyes kevert italok készítése és felszolgálása | 110 |
| Italok elnevezése a felszolgálás módja szerint | 126 |
| Alkoholmentes italok | 126 |
| A tej és tejitalok | 127 |
| A feketekávé | 127 |
| A kakaó | 128 |
| A tea | 128 |
| Alkoholmentes üdítőitalok | 129 |
| Az italajánlás általános szempontjai | 131 |
| Az egyes ételekhez ajánlható italok | 131 |
| Hideg előételekhez | 131 |
| Levesekhez | 132 |
| Meleg előételekhez | 132 |
| Halételekhez | 133 |
| Borjúhúshoz | 133 |
| Marhahúshoz | 133 |
| Sertéshúshoz | 134 |
| Bárányhúshoz | 134 |
| Ürühúshoz | 134 |
| Fehérhúsú házi szárnyashoz | 134 |
| Barnahúsú házi szárnyashoz | 134 |
| Vadhúshoz és vadszárnyashoz | 134 |
| Melegkonyhai tésztákhoz | 134 |
| Cukrászsüteményekhez | 135 |
| Gyümölcsökhöz | 135 |
| Sajtokhoz | 135 |
| Az alkalom szerinti ételkínálat általános szempontjai | 135 |
| Az étvágygerjesztő italok - aperitifek | 136 |
| Az étrendhez illő italok | 138 |
| Fogadásokon kínálható italok | 141 |
| Koktélpartikon kínálható italok | 142 |
| Délutáni programok italai | 144 |
| Éjszakai programok italai | 145 |
| Borkóstolók italsora | 145 |
| Szabadban rendezett étkezések italai | 146 |
| Szállodai mini-bár italkínálata | 148 |
| Ital- és árlapszerkesztés | 149 |
| Itallapszerkesztés szempontjai | 149 |
| Osztályon felüli - I. oszt. étterem itallapmintája | 149 |
| "Paracelsus" melegkonyhás söröző itallapmintája | 155 |
| "Vén Huszár" borozó itallapmintája | 156 |
| Eszpresszók, cukrászdák | 157 |
| "Nefelejts" cukrászda italkínálat mintája | 157 |
| "Véndiák" eszpresszó italkínálat mintája | 158 |
| Szállodai drinkbárok és éjszakai mulatók | 159 |
| Egy szállodai dringbár árlapmintája | 160 |
| Egy éjszakai mulató árlapmintája | 162 |
| Büfék, falatozók, italboltok | 164 |
| Egyes nemzetek italfogyasztási szokásai | 165 |
| Közép- és Kelet-Európa | 165 |
| Nyugat-Európa | 166 |
| Skandináv államok | 167 |
| Dél-Európa és a Balkán-félsziget | 167 |
| Közel-Kelet és Afrika | 168 |
| Távol-Kelet és Ázsia | 168 |
| Amerikai kontinens | 169 |
| Mellékletek | 171 |
| A Nemzetközi Mixer Szövetség 50 standard kevert italreceptje | 171 |
| Országos Mixerversenyek és bemutatók sikeres receptjei | 176 |
| Kubai kevert italbemutató sikeresebb receptjei | 180 |
| Felhasznált irodalom | 183 |