Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

963.036

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig!

Az Országos Széchényi Könyvtár katalógusai (dedikált példány)

Használati utmutató

Szerkesztő

Kiadó: Országos Széchényi Könyvtár
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 177 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Faragó Lászlóné és Haraszthy Gyula szerkesztők által dedikált példány. Megjelent 750 példányban. Néhány fekete-fehér illusztrációval. Angol, német és orosz nyelvű összefoglalóval. A címlapon a kézirat lezárásának időpontja látható.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Útmutatónk az Országos Széchényi Könyvtár katalógusaival, e katalógusok együttesével - közismert nevén a katalógushálózattal - foglalkozik.
Nem könyvtár- vagy katalógustörténeti monográfiát... Tovább

Előszó

Útmutatónk az Országos Széchényi Könyvtár katalógusaival, e katalógusok együttesével - közismert nevén a katalógushálózattal - foglalkozik.
Nem könyvtár- vagy katalógustörténeti monográfiát kivánunk az olvasó kezébe adni, hanem a Nemzeti Könyvtár katalógusairól gyakorlati eligazitással szeretnénk szolgálni. Mindemellett néhány elméleti és történeti vonatkozásra is fel kell hivnunk a figyelmet. Az 1802-ben, a gróf Széchényi Ferenc által alapitott magyar nemzeti könyvtár már a 19. században a könyvek gyűjteménye mellett külön szervezeti egységekben fejlesztette, őrizte és tárta fel a kéziratokat, továbbá a hírlapokat és folyóiratokat. Később, 1923 és 1951 között - a korszerű könyvtári fejlődésnek megfelelően - az imént emlitett alapgyüjtemények mellé felsorakoztak a további különgyüjtemények /tárak/ is; időrendben: a Zeneműtár, a Régi Nyomtatványok Tára, a Plakát- és Kisnyomtatványtár, Térképtár, Színháztörténeti Tár, Zárolt Kiadványok Tára, végül a Mikrofilmtár.
A kialakult egységek - a különféle dokumentumok árnyalt feltárása érdekében - létrehozták a maguk speciális katalógusait. Ezek között kezdetben kevés összefüggés volt, hiszen a tárak és gyűjtemények nyilvántartásaikat öntörvényűén - spontán módon - alakították ki. Ez az ösztönös fejlődés idővel - nagyjából az ötvenes évek végétől - a tudatos, tervszerű fejlesztés irányába tolódott el: a Nemzeti Könyvtár vezetői és munkatársai egyre inkább arra törekedtek, hogy a katalógusdarabok gépies egymás mellé helyezése helyett összefüggő egységet, az állomány egészét mindinkább logikusan feltáró katalógus-rendszert formáljanak. De a célt nem a meglevő katalógus-hálózat mintegy 125 részének valamilyen mechanikus egybeosztásával kívánták elérni, hanem az egyes nyilvántartások olyan módon való megformálásával, hogy azok összessége jól áttekinthető képet adjon a gyűjtemények egészéről mind a használók, mind a könyvtári apparátus számára... Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 5
BEVEZETÉS 7
Miből épül fel a katalógus? 9
Az Egyetemes Tizedes Osztályozás rövid jellemzése 12
Összefüggések a katalógusok között 13
A katalógusok és a V.agyar Nemzeti Bibliográfia 14
HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 15
AZ EGYES KATALÓGUSOK LEÍRÁSA
Katalógusok az ujabbkori könyvekről és könyv jellegű periodikurokról 17
Tárak és különgyüjtemények katalógusai 49
Központi katalógusok 131
A Könyvtártudományi és módszertani Központ /KMK/ katalógusai 145
AZ ORSZÁGOS SZÉCHENYI KÖNYVTÁR NYOMTATOTT ÉS SOKSZOROSÍTOTT KÖTETKATALÓGUSAI 145
MUTATÓK, TÁBLÁZATOK
Katalógusok a tárak betűrendjében 155
Betűrendes tárgymutató 157
Főbb kiadványtípusok a fontosabb katalógusainkban 162
Cirill betűk könyvtári és dokumentációs célokra szolgáló átirási táblázata 163
IDEGEN NYELVÜ ÖSSZEFOGLALÓK
Summary 167
Zusammenfassung 171
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Az Országos Széchényi Könyvtár katalógusai (dedikált példány) Az Országos Széchényi Könyvtár katalógusai (dedikált példány) Az Országos Széchényi Könyvtár katalógusai (dedikált példány) Az Országos Széchényi Könyvtár katalógusai (dedikált példány) Az Országos Széchényi Könyvtár katalógusai (dedikált példány) Az Országos Széchényi Könyvtár katalógusai (dedikált példány) Az Országos Széchényi Könyvtár katalógusai (dedikált példány)

A borító kissé foltos, a kötés megtört.

A címlapon a szerkesztők, Faragó Lászlóné és Haraszthy Gyula névre szóló dedikációja látható.

Állapot:
4.140 ,-Ft
21 pont kapható
Kosárba