| I. KÖTET | |
| Előszó az első kiadáshoz | 19 |
| Előszó a második kiadáshoz | 20 |
| Bevezetés | 21 |
| Az orvosi laboratóriumokban alkalmazott matematikai alapismeretek és egyes eljárások - Írta: Pallós Emil | |
| Bevezetés | 25 |
| Alapismeretek | 27 |
| Természetes számok | 27 |
| Számegyenes | 27 |
| Műveletek | 27 |
| Törtek | 30 |
| Egyenletek | 33 |
| A logaritmusa | 38 |
| Arányos mennyiségek | 41 |
| Százalék | 47 |
| Nomográfia | 47 |
| Irányszög és iránytangens | 48 |
| Matematikai statisztika | 53 |
| A valószínűségszámítás elemei | 55 |
| Hibaszámítás | 60 |
| Fizikai alapismeretek - Írta: Czuppon Alfréd | |
| Bevezetés | 65 |
| Mértékegységek | 65 |
| Mechanika | 66 |
| Newton III. törvénye | 69 |
| Skaláris és vektormennyiségek | 71 |
| Mozgás körpályán | 73 |
| A munka | 73 |
| A teljesítmény | 43 |
| Energia | 74 |
| A pontrendszerek mechanikája | 74 |
| A forgatónyomaték | 75 |
| Súlypont | 75 |
| Tehetetlenségi nyomaték | 76 |
| A mérleg | 77 |
| A folyadékok és gázok mechanikája | 77 |
| A nyomás tovaterjedése folyadékokban | 78 |
| A hidrosztatikus nyomás | 78 |
| Archimedes törvénye | 78 |
| Sűrűség és fajsúly | 79 |
| A légnemű testek tulajdonságai | 79 |
| Légnyomás | 79 |
| Boyle-Mariotte törvénye | 80 |
| Nyomás áramló folyadékokban és gázokban | 80 |
| Vákuumszivattyúk | 81 |
| Belső súrlódás | 82 |
| A folyadékmolekulák kölcsönhatása | 82 |
| Hőtan | 84 |
| A hőmérséklet | 84 |
| Hőmérők | 84 |
| Hőtágulás | 85 |
| Hőmennyiség és fajhő | 87 |
| A hő mechanikai ekvivalense | 87 |
| Halmazállapotváltozások | 87 |
| Elektromosság | 88 |
| Elektrosztatika | 88 |
| Elektromos tér | 89 |
| Elektromos potenciál | 89 |
| Kapacitás | 90 |
| Az elektromos áram | 90 |
| Ohm törvénye | 91 |
| Kirchoff-törvények | 91 |
| Az elektromos áram hatásai | 92 |
| Elektromos mérőkészülékek | 93 |
| Áram- és feszültségmérők mérési határának kibővítése | 94 |
| Mágnesség | 94 |
| Elektromágneses indukció | 95 |
| Elektromos áram folyadékokban | 97 |
| Elektromos áram gázokban | 98 |
| Az elektromos áram biológiai vonatkozásai | 100 |
| Fénytan | 102 |
| Geometriai optika | 104 |
| Hullámoptika | 107 |
| Fényelektromos jelenségek | 111 |
| Anyaghullámok | 112 |
| Az atomok felépítése | 113 |
| Elméleti és gyakorlati kémiai ismeretek - Írta: Novák Ervin | |
| Bevezetés | 117 |
| Laboratóriumi alapműveletek | 117 |
| Laboratóriumi eszközök | 125 |
| Üvegeszközök összeszerelése | 125 |
| Üvegeszközök tisztítása | 126 |
| Elemek, vegyületek, vegyszerek | 129 |
| A vegyszerek elnevezése | 133 |
| A vegyszerek tisztasága | 133 |
| A vegyszerek tisztaságának ellenőrzése | 133 |
| Oldatok készítése | 135 |
| Súlymérés | 136 |
| Oldatok koncentrációjának ellenőrzése fiziko-kémiai módszerekkel | 145 |
| Fajsúlymérés | 159 |
| Anyagok elválasztása és tisztítása, tisztítási műveletek | 168 |
| Szűrés | 159 |
| Oldatok kémhatásának fogalma, mérése és beállítása | 171 |
| Kiegyenlítő v. puffer-oldatok | 171 |
| Egyéb laboratóriumi eljárások | 186 |
| Mikroszkópos vizsgálatok | 186 |
| Kolloidok vizsgálata | 19 |
| A radioaktivitás jelensége és mérése | 191 |
| Gázfejlesztés | 194 |
| Vegyelemzés | 196 |
| Minőségi vegyelemzés | 196 |
| Klasszikus minőségi elemzés | 196 |
| Spektroszkópia (színképelemzés) | 198 |
| Kromatográfia | 198 |
| Elektroforézis | 202 |
| Mennyiségi vegyelemzés | 203 |
| Gravimetria | 204 |
| Térfogatos analízis | 205 |
| Műszeres analízis | 217 |
| Az elemek és a szervetlen vegyületek ismertetése | 226 |
| A periódusos rendszer csoportjai | 226 |
| Nemfémes elemek | 229 |
| Fémes elemek | 241 |
| A szerves vegyületek ismertetése | 257 |
| A szerves vegyületek felosztása | 257 |
| A szerves vegyületek nevezéktana, jelölése és képlete | 258 |
| Nyíltszénláncú (alifás) vegyületek | 258 |
| Szénhidrogének | 258 |
| Alkoholok | 263 |
| Alifás aminok | 266 |
| Éterek | 268 |
| Aldehidek | 269 |
| Ketonok | 273 |
| Szerves savak | 274 |
| Savszármazékok | 277 |
| Aminósavak | 283 |
| Fehérjék | 292 |
| Észterek, zsírok, lipoidok | 301 |
| Zártszénláncú vegyületek | 320 |
| Izociklusos vegyületek | 321 |
| Policiklusos vegyületek | 337 |
| Aliciklusos vegyületek | 346 |
| Heterociklusos vegyületek | 353 |
| Nukleinsavak és rokon vegyületek | 363 |
| Orvostudományi előismeretek - Írta: Dr. Nievel J. György | |
| Általános élettani és kórtani alapfogalmak | 371 |
| A sejt | 371 |
| Szövetek | 372 |
| Mozgásrendszer | 377 |
| Csontrendszer | 377 |
| Izomrendszer | 387 |
| Idegrendszer | 395 |
| Az idegműködés sajátosságai | 395 |
| Gerincagy | 398 |
| Agytörzs | 403 |
| Hypothalamus | 405 |
| Kéreg alatti szürkemagvak | 406 |
| Kisagy | 409 |
| Agykéreg | 409 |
| Agyburkok | 413 |
| Érzékszervek | 417 |
| Légzőrendszer | 423 |
| Légutak | 427 |
| Légzőmozgások | 430 |
| Belső légzés | 431 |
| A légzés szabályozása | 433 |
| A tüdő vérkeringése és annak zavarai | 434 |
| A légutak hurutos, gyulladásos megbetegedései | 435 |
| A vérkeringés | 435 |
| A szív | 435 |
| A vérkeringés zavarai | 441 |
| Szívelégtelenség, keringési elégtelenség | 443 |
| Emésztőrendszer | 446 |
| Szájüreg | 446 |
| Nyálmirigyek | 447 |
| Nyelőcső | 449 |
| Belek | 454 |
| A tápanyagok sorsa a szervezetben | 462 |
| A szénhidrátok intermedier anyagcseréje | 462 |
| A szénhidrátanyagcsere zavarai | 464 |
| A fehérjék intermedier anyagcseréje | 466 |
| A zsírok intermedier anyagcseréje | 466 |
| Só- és vízanyagcsere | 467 |
| Vitaminok | 475 |
| A máj | 477 |
| Általános anyagcsere | 484 |
| Hormonok | 485 |
| Agyalapi mirigy | 485 |
| Tobozmirigy | 487 |
| Pajzsmirigy | 487 |
| Mellékpajzsmirigy | 488 |
| Csecsemőmirigy | 489 |
| Mellékvese | 489 |
| A vér | 491 |
| Vörösvértestek | 491 |
| Fehérvérsejtek | 494 |
| A lép | 497 |
| Vérplasma | 498 |
| Húgyivarszervek | 504 |
| Vizelet elválasztó, gyűjtő és levezető szervek | 504 |
| A vizelet | 510 |
| Nemiszervek | 514 |
| Klinikai laboratóriumi vizsgálatok - Írta: Dr. Balás Béla | |
| A klinikai laboratóriumi vizsgálatokról általában | 523 |
| A klinikai laboratóriumok beosztása | 495 |
| A klinikai laboratórium ügymenete | 527 |
| Vizeletvizsgálatok | 530 |
| Mintavétel | 530 |
| Általános vizeletvizsgálat | 532 |
| Fehérjevizsgálatok vizeletből | 544 |
| A vizeletben előforduló cukrok vizsgálata | 548 |
| Ketontestek kimutatása vizeletből | 553 |
| Haemoglobin és származékainak kimutatása vizeletből | 556 |
| A vizeletben előforduló kóros anyagcseretermékek kimutatása | 556 |
| Különféle próbák és meghatározások vizeletből | 577 |
| Haematologiai vizsgálatok | 584 |
| A vérsejtsüllyedés vizsgálata | 585 |
| A vérsejtek számlálása | 586 |
| A haemoglobin meghatározása | 592 |
| A festett vérkészítmény vizsgálata | 598 |
| A vörösvérsejtek részletes vizsgálata és a vérszegénységgel kapcsolatos egyéb vizsgálatok | 605 |
| A fehérvérsejtek elváltozásaival kapcsolatos vizsgálatok | 625 |
| Vércsoportok vizsgálata | 627 |
| A véralvadás vizsgálata | 640 |
| Váladékok és punktátumok vizsgálata | 662 |
| A vér és vérsavó vegyi vizsgálata | 677 |
| A szérumlipoidok vizsgálata | 729 |
| Fermentvizsgálatok | 731 |
| Funkciós vizsgálatok | 737 |
| A májműködés laboratóriumi vizsgálata | 737 |
| A veseműködés vizsgálata | 747 |
| II. KÖTET | |
| Szövettani ismeretek és vizsgálómódszerek - Írta: Dr. Lengyel Imre | |
| Szövettan | 21 |
| Bevezetés | 21 |
| A szervek szövettana | 29 |
| A tápcsatorna szövettana | 32 |
| Légzőszervek | 34 |
| Savós hártyák | 35 |
| Vizeletválasztó rendszer és elvezetőkészülék | 35 |
| Nemiszervek | 36 |
| Hormonális mirigyek | 37 |
| Az idegrendszer szerkezete | 38 |
| Érzékszervek | 39 |
| Kórszövettan | 39 |
| Regresszív folyamatok | 39 |
| Progresszív folyamatok | 41 |
| A vérkeringés zavarai | 43 |
| A gyulladások kórszövettana | 44 |
| A daganatok kórszsövettana | 46 |
| Szövettani technika | 49 |
| Anyaggyűjtés | 50 |
| Az anyag rögzítése | 52 |
| Beágyazás | 57 |
| Metszés | 60 |
| Hisztokémia | 75 |
| A szénhidrátok hisztokémiája | 84 |
| A lipidek hisztokémiája | 84 |
| Blokkolási eljárások | 88 |
| Az enzimek biokémiája | 89 |
| Anorganikus sejtalkatrészek hisztokémiai kimutatása | 98 |
| Pigmentek kimutatása | 100 |
| Fluoreszcensz mikroszkópia | 101 |
| Általános bakteriológia és immunitástan - Írta: Dr. Ormay László | |
| Bevezetés | 107 |
| A mikrobiológia tárgya és felosztása | 107 |
| Az orvosi mikrobiológia feladata és története | 107 |
| A mikrobák felosztása | 108 |
| A mikrobák helye és jelentősége az élők világában | 108 |
| Általános bakteriológia | 109 |
| A baktériumok alaktani tulajdonságai | 109 |
| A baktériumok fizikai szerkezete | 111 |
| A baktériumok biológiája | 112 |
| A baktériumok ellenállása kémiai és fizikai behatásokkal szemben | 116 |
| Mikrobák és betegség | 118 |
| A szervezet védekezése a fertőzésekkel szemben | 125 |
| Kemoterápeutikumok, antibiotikumok | 142 |
| A baktériumok változékonysága | 144 |
| Bakteriológiai vizsgálómódszerek | 146 |
| Alaktani vizsgálómódszerek | 148 |
| Élettani-biokémiai vizsgálatok | 154 |
| A baktériumok vegyi tevékenységének vizsgálata | 166 |
| Mikro- vagy gyorsvizsgáló módszerek | 168 |
| A baktériumok antibiotikum iránti érzékenységének vizsgálata | 169 |
| Állatpathogenitási vizsgálatok | 170 |
| Szerológiai vizsgáló eljárások | 172 |
| A baktériumok azonosítása szerológiai módszerekkel | 172 |
| A vérsavó ellenanyagainak azonosítása szerológiai módszerekkel | 175 |
| Lues szerológiai vizsgálómódszerek | 182 |
| Egyéb vizsgálóeljárások | 188 |
| A baktérium-törzsek fenntartása | 190 |
| Vizsgálatok bakteriofágokkal | 191 |
| Részletes bakteriológia - Írta: Dr. Ormay László | |
| A baktériumok osztályozása és elnevezése | 197 |
| Gram pozitív coccusok | 197 |
| Gram negatív diplococcusok | 208 |
| Bélbaktériumok | 212 |
| Pseudomonas | 228 |
| Corynebacteriaceae | 228 |
| Mycobacterium | 234 |
| Az ivóvíz, szennyvíz és talaj bakteriológiai vizsgálata - Írta: Dr. Gregács Margit | |
| Ivóvizek bakteriológiai vizsgálata | 301 |
| A víz élettani vonatkozásai | 301 |
| Vízféleségek és a víz körforgása | 302 |
| Az ivóvizek közegészségügyi ellenőrzése | 306 |
| Szennyvizek bakteriológiai vizsgálata | 312 |
| 20 és 37 C fokon növő baktériumok számának meghatározása | 313 |
| A coli-titer meghatározása | 313 |
| Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása | 313 |
| Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése | 313 |
| Talajbakterológiai vizsgálatok | 314 |
| 20 és 37 C fokon növő baktériumszám meghatározása | 315 |
| A coli-titer meghatározása | 315 |
| A streptococcus faecalis meghatározása | 315 |
| Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása | 315 |
| Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése | 316 |
| Élelmiszerbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Nikodémusz István | |
| Miért szükséges az élelmiszerek bakteriológiai vizsgálata | 319 |
| Élelmiszerbakteriológiai tisztasági rutinvizsgálatok | 321 |
| Élelmiszerártalmat okozó ételek vizsgálata | 327 |
| Az élelmiszerbakteriológiában alkalmazott különleges táptalajok | 330 |
| Levegőbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Mórik József | |
| Általános tudnivalók | 335 |
| Levegőbakteriológiai vizsgálóeljárások | 336 |
| A vizsgálati eredmények értékelése | 343 |
| Vírustan - Írta: Dr. Dömök István | |
| A vírusok jellemzése | 349 |
| A vírusok részecskéinek mérete, alakja, fizikai és vegyi tulajdonsága | 350 |
| A vírusok ellenállóképessége fizikai és kémiai behatásokkal szemben | 353 |
| Vírus és gazdasejt | 355 |
| Vírushaemagglutinatio | 357 |
| A vírusok antigénszerkezete és immunogén tulajdonságai | 358 |
| Vírusellenes immunitás | 360 |
| A vírusok izolálása és tenyésztése | 360 |
| A vizsgálati anyagok vétele, laboratóriumba juttatása, vizsgálatra előkészítése a vírusizolálási kísérletek céljára | 362 |
| A vírusok izolálása és tenyésztése kísérleti állatokban | 364 |
| A vírusok izolálása és tenyésztése embrionált tyúktojásban | 374 |
| Szövet- és sejt-tenyészetek készítésekor általánosan alkalmazott anyagok és módszerek | 380 |
| A vírusszuszpenziók "infektív egység" tartalmának meghatározása | 390 |
| A vírusok jelenlétének megállapítása festett készítmények mikroszkópos vizsgálata vagy haemagglutinatiós próba révén | 392 |
| A víruskutatásban használatos szerológiai reakciók | 396 |
| Egyes vírusok és víruscsoportok rövid jellemzése | 397 |
| Rickettsiák | 410 |
| Orvosi mikológia - Írta: Novák Ervin | |
| Általános mikológia | 413 |
| A gombák alaktana | 413 |
| A gombák szaporodása és szaporítószervei | 415 |
| Laboratóriumi diagnosztika | 423 |
| Szerológiai diagnosztika | 437 |
| Részletes mikológia | 439 |
| Parazitológia - Írta: Aradi M. Pál | |
| Parazitológiai alapismeretek | 453 |
| A parazitológiai vizsgálatokhoz szükséges felszerelés | 459 |
| Protozoonok | 459 |
| Székletből kimutatható protozoonok | 462 |
| Rhizopodák | 464 |
| Székletből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 467 |
| Váladékból kimutatható protozoonok | 475 |
| Váladékból kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 476 |
| Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok | 476 |
| Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 477 |
| Férgek | 484 |
| Székletvizsgálattal kimutatható férgek | 484 |
| Székletből, ill. vizeletből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata | 488 |
| A szennyvíz és a talaj belmintológiai vizsgálata | 506 |
| Vérből és szövetekből kimutatható férgek | 507 |
| Cestodák | 507 |
| Nematodák | 507 |
| Vérből és szövetekből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata | 509 |
| Ízeltlábúak | 511 |
| Rovarok | 512 |
| Pókszabásúak | 513 |
| Rágcsálók | 520 |
| Ízeltlábúak gyűjtése és előkészítése a vizsgálatokra | 521 |
| Élelmiszerparazitológiai vizsgálatok | 523 |
| Kísérleti állatok és állatkísérleti beavatkozások - Írta: Dr. Tiboldi Tibor | |
| A kísérleti állatok elhelyezése | 529 |
| A különféle állatfajták tartására alkalmas istállófélék | 529 |
| Az állatistálló hőmérséklete, levegőjének páratartalma és tisztasága | 529 |
| A különböző állatfajták részére szükséges ketrecek, aklok, akvaterráriumok | 530 |
| A ketrecek és aklok megjelölése | 531 |
| Etető- és itatóedények | 531 |
| Az almozás | 532 |
| A kísérleti állatok szállítása | 531 |
| A kísérleti állatok itatása és etetése | 532 |
| Az itatás jelentősége és kivitele | 532 |
| Általános irányelvek a kísérleti állatok etetésében | 532 |
| Az állateleségek | 533 |
| A vitaminok és sók jelentősége | 533 |
| A mennyiségileg és minőségileg elégtelen táplálkozás következményei | 534 |
| Az ételmérgezés | 534 |
| A kísérleti állatok tenyésztésének alapismeretei | 535 |
| A tiszta törzs jelentősége a kísérletek végzésében | 535 |
| A pároztatás módszerei | 535 |
| A vemhesség időtartama és felismerése | 535 |
| Bánásmód a vemhes és a szoptató állatokkal | 536 |
| Az újszülött állatok kísérletekkben való felhasználásának kérdése | 536 |
| Általános ismeretek a kísérleti állatok megbetegedéseiről | 537 |
| Egyes állatfajták legfontosabb betegségeinek s azok gyógyításának rövid ismertetése | 537 |
| Baktériumok által okozott megbetegedések | 538 |
| Vírusok által okozott megbetegedések | 541 |
| A nyulak dobkórja | 541 |
| A kísérleti beavatkozásokra vonatkozó általános ismeretek | 544 |
| Az állatok előkészítésének fontosabb követelményei | 545 |
| A helyi és az általános érzéstelenítés módszerei | 547 |
| A kísérleti beavatkozásokhoz szükséges eszközök sterilizálása, használatuk, karbantartásuk | 549 |
| A műtétet végző személyek kézfertőtlenítése | 550 |
| A műtéti seb bekötözése | 550 |
| A műtött állatok elhelyezése, etetése, itatása, felügyelete | 551 |
| Kísérleti beavatkozások | 552 |
| A kísérleti állatok megfogásának módszerei | 552 |
| A kísérleti állatok megjelölése | 553 |
| A kikötés módja | 554 |
| Az injekciózás | 556 |
| A vérvétel módja | 561 |
| A széklet és vizelet gyűjtése | 565 |
| Egyes állatdaganatok tovavitelének módszerei | 567 |
| A kísérleti állatok megölése | 567 |
| A kísérleti állatok boncolása | 568 |
| Általános ismeretek | 569 |
| A szervek rögzítésének módja mikroszkópos vizsgálat céljára | 569 |
| Anyagvétel hullából bakteriológiai vizsgálat végzésére | 569 |
| A kísérleti állatokkal foglalkozó asszisztens egészségvédelme | 570 |
| Fertőtlenítési alapismeretek - Írta: Dr. Makara György | |
| A fertőtlenítés alapfogalmai | 575 |
| A fertőtlenítés módszerei | 593 |
| A fertőtlenítés végrehajtása laboratóriumokban | 593 |
| Munkavédelem, óvórendszabályok - Írta: Dr. Makara György | |
| Bevezetés | 599 |
| Általános óvórendszabályok | 600 |
| Egészségügyi intézményekben kötelező óvórendszabályok | 601 |
| Részletes szakmai előírások a laboratóriumokban | 602 |
| Fertőtlenítő intézetekben kötelező óvórendszabályok | 606 |
| Vegyipari balesetelhárító óvórendszabály | 606 |
| Név- és tárgymutató | 609 |