kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 616 oldal |
| Sorozatcím: | Egészségügyi szakiskolák tankönyve |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Számos ábrával illusztrálva. |
| Szövettani ismeretek és vizsgálómódszerek - Írta: Dr. Lengyel Imre | |
| Szövettan | 21 |
| Bevezetés | 21 |
| A szervek szövettana | 29 |
| A tápcsatorna szövettana | 32 |
| Légzőszervek | 34 |
| Savós hártyák | 35 |
| Vizeletválasztó rendszer és elvezetőkészülék | 35 |
| Nemiszervek | 36 |
| Hormonális mirigyek | 37 |
| Az idegrendszer szerkezete | 38 |
| Érzékszervek | 39 |
| Kórszövettan | 39 |
| Regresszív folyamatok | 39 |
| Progresszív folyamatok | 41 |
| A vérkeringés zavarai | 43 |
| A gyulladások kórszövettana | 44 |
| A daganatok kórszsövettana | 46 |
| Szövettani technika | 49 |
| Anyaggyűjtés | 50 |
| Az anyag rögzítése | 52 |
| Beágyazás | 57 |
| Metszés | 60 |
| Hisztokémia | 75 |
| A szénhidrátok hisztokémiája | 84 |
| A lipidek hisztokémiája | 84 |
| Blokkolási eljárások | 88 |
| Az enzimek biokémiája | 89 |
| Anorganikus sejtalkatrészek hisztokémiai kimutatása | 98 |
| Pigmentek kimutatása | 100 |
| Fluoreszcensz mikroszkópia | 101 |
| Általános bakteriológia és immunitástan - Írta: Dr. Ormay László | |
| Bevezetés | 107 |
| A mikrobiológia tárgya és felosztása | 107 |
| Az orvosi mikrobiológia feladata és története | 107 |
| A mikrobák felosztása | 108 |
| A mikrobák helye és jelentősége az élők világában | 108 |
| Általános bakteriológia | 109 |
| A baktériumok alaktani tulajdonságai | 109 |
| A baktériumok fizikai szerkezete | 111 |
| A baktériumok biológiája | 112 |
| A baktériumok ellenállása kémiai és fizikai behatásokkal szemben | 116 |
| Mikrobák és betegség | 118 |
| A szervezet védekezése a fertőzésekkel szemben | 125 |
| Kemoterápeutikumok, antibiotikumok | 142 |
| A baktériumok változékonysága | 144 |
| Bakteriológiai vizsgálómódszerek | 146 |
| Alaktani vizsgálómódszerek | 148 |
| Élettani-biokémiai vizsgálatok | 154 |
| A baktériumok vegyi tevékenységének vizsgálata | 166 |
| Mikro- vagy gyorsvizsgáló módszerek | 168 |
| A baktériumok antibiotikum iránti érzékenységének vizsgálata | 169 |
| Állatpathogenitási vizsgálatok | 170 |
| Szerológiai vizsgáló eljárások | 172 |
| A baktériumok azonosítása szerológiai módszerekkel | 172 |
| A vérsavó ellenanyagainak azonosítása szerológiai módszerekkel | 175 |
| Lues szerológiai vizsgálómódszerek | 182 |
| Egyéb vizsgálóeljárások | 188 |
| A baktérium-törzsek fenntartása | 190 |
| Vizsgálatok bakteriofágokkal | 191 |
| Részletes bakteriológia - Írta: Dr. Ormay László | |
| A baktériumok osztályozása és elnevezése | 197 |
| Gram pozitív coccusok | 197 |
| Gram negatív diplococcusok | 208 |
| Bélbaktériumok | 212 |
| Pseudomonas | 228 |
| Corynebacteriaceae | 228 |
| Mycobacterium | 234 |
| Az ivóvíz, szennyvíz és talaj bakteriológiai vizsgálata - Írta: Dr. Gregács Margit | |
| Ivóvizek bakteriológiai vizsgálata | 301 |
| A víz élettani vonatkozásai | 301 |
| Vízféleségek és a víz körforgása | 302 |
| Az ivóvizek közegészségügyi ellenőrzése | 306 |
| Szennyvizek bakteriológiai vizsgálata | 312 |
| 20 és 37 C fokon növő baktériumok számának meghatározása | 313 |
| A coli-titer meghatározása | 313 |
| Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása | 313 |
| Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése | 313 |
| Talajbakterológiai vizsgálatok | 314 |
| 20 és 37 C fokon növő baktériumszám meghatározása | 315 |
| A coli-titer meghatározása | 315 |
| A streptococcus faecalis meghatározása | 315 |
| Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása | 315 |
| Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése | 316 |
| Élelmiszerbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Nikodémusz István | |
| Miért szükséges az élelmiszerek bakteriológiai vizsgálata | 319 |
| Élelmiszerbakteriológiai tisztasági rutinvizsgálatok | 321 |
| Élelmiszerártalmat okozó ételek vizsgálata | 327 |
| Az élelmiszerbakteriológiában alkalmazott különleges táptalajok | 330 |
| Levegőbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Mórik József | |
| Általános tudnivalók | 335 |
| Levegőbakteriológiai vizsgálóeljárások | 336 |
| A vizsgálati eredmények értékelése | 343 |
| Vírustan - Írta: Dr. Dömök István | |
| A vírusok jellemzése | 349 |
| A vírusok részecskéinek mérete, alakja, fizikai és vegyi tulajdonsága | 350 |
| A vírusok ellenállóképessége fizikai és kémiai behatásokkal szemben | 353 |
| Vírus és gazdasejt | 355 |
| Vírushaemagglutinatio | 357 |
| A vírusok antigénszerkezete és immunogén tulajdonságai | 358 |
| Vírusellenes immunitás | 360 |
| A vírusok izolálása és tenyésztése | 360 |
| A vizsgálati anyagok vétele, laboratóriumba juttatása, vizsgálatra előkészítése a vírusizolálási kísérletek céljára | 362 |
| A vírusok izolálása és tenyésztése kísérleti állatokban | 364 |
| A vírusok izolálása és tenyésztése embrionált tyúktojásban | 374 |
| Szövet- és sejt-tenyészetek készítésekor általánosan alkalmazott anyagok és módszerek | 380 |
| A vírusszuszpenziók "infektív egység" tartalmának meghatározása | 390 |
| A vírusok jelenlétének megállapítása festett készítmények mikroszkópos vizsgálata vagy haemagglutinatiós próba révén | 392 |
| A víruskutatásban használatos szerológiai reakciók | 396 |
| Egyes vírusok és víruscsoportok rövid jellemzése | 397 |
| Rickettsiák | 410 |
| Orvosi mikológia - Írta: Novák Ervin | |
| Általános mikológia | 413 |
| A gombák alaktana | 413 |
| A gombák szaporodása és szaporítószervei | 415 |
| Laboratóriumi diagnosztika | 423 |
| Szerológiai diagnosztika | 437 |
| Részletes mikológia | 439 |
| Parazitológia - Írta: Aradi M. Pál | |
| Parazitológiai alapismeretek | 453 |
| A parazitológiai vizsgálatokhoz szükséges felszerelés | 459 |
| Protozoonok | 459 |
| Székletből kimutatható protozoonok | 462 |
| Rhizopodák | 464 |
| Székletből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 467 |
| Váladékból kimutatható protozoonok | 475 |
| Váladékból kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 476 |
| Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok | 476 |
| Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 477 |
| Férgek | 484 |
| Székletvizsgálattal kimutatható férgek | 484 |
| Székletből, ill. vizeletből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata | 488 |
| A szennyvíz és a talaj belmintológiai vizsgálata | 506 |
| Vérből és szövetekből kimutatható férgek | 507 |
| Cestodák | 507 |
| Nematodák | 507 |
| Vérből és szövetekből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata | 509 |
| Ízeltlábúak | 511 |
| Rovarok | 512 |
| Pókszabásúak | 513 |
| Rágcsálók | 520 |
| Ízeltlábúak gyűjtése és előkészítése a vizsgálatokra | 521 |
| Élelmiszerparazitológiai vizsgálatok | 523 |
| Kísérleti állatok és állatkísérleti beavatkozások - Írta: Dr. Tiboldi Tibor | |
| A kísérleti állatok elhelyezése | 529 |
| A különféle állatfajták tartására alkalmas istállófélék | 529 |
| Az állatistálló hőmérséklete, levegőjének páratartalma és tisztasága | 529 |
| A különböző állatfajták részére szükséges ketrecek, aklok, akvaterráriumok | 530 |
| A ketrecek és aklok megjelölése | 531 |
| Etető- és itatóedények | 531 |
| Az almozás | 532 |
| A kísérleti állatok szállítása | 531 |
| A kísérleti állatok itatása és etetése | 532 |
| Az itatás jelentősége és kivitele | 532 |
| Általános irányelvek a kísérleti állatok etetésében | 532 |
| Az állateleségek | 533 |
| A vitaminok és sók jelentősége | 533 |
| A mennyiségileg és minőségileg elégtelen táplálkozás következményei | 534 |
| Az ételmérgezés | 534 |
| A kísérleti állatok tenyésztésének alapismeretei | 535 |
| A tiszta törzs jelentősége a kísérletek végzésében | 535 |
| A pároztatás módszerei | 535 |
| A vemhesség időtartama és felismerése | 535 |
| Bánásmód a vemhes és a szoptató állatokkal | 536 |
| Az újszülött állatok kísérletekkben való felhasználásának kérdése | 536 |
| Általános ismeretek a kísérleti állatok megbetegedéseiről | 537 |
| Egyes állatfajták legfontosabb betegségeinek s azok gyógyításának rövid ismertetése | 537 |
| Baktériumok által okozott megbetegedések | 538 |
| Vírusok által okozott megbetegedések | 541 |
| A nyulak dobkórja | 541 |
| A kísérleti beavatkozásokra vonatkozó általános ismeretek | 544 |
| Az állatok előkészítésének fontosabb követelményei | 545 |
| A helyi és az általános érzéstelenítés módszerei | 547 |
| A kísérleti beavatkozásokhoz szükséges eszközök sterilizálása, használatuk, karbantartásuk | 549 |
| A műtétet végző személyek kézfertőtlenítése | 550 |
| A műtéti seb bekötözése | 550 |
| A műtött állatok elhelyezése, etetése, itatása, felügyelete | 551 |
| Kísérleti beavatkozások | 552 |
| A kísérleti állatok megfogásának módszerei | 552 |
| A kísérleti állatok megjelölése | 553 |
| A kikötés módja | 554 |
| Az injekciózás | 556 |
| A vérvétel módja | 561 |
| A széklet és vizelet gyűjtése | 565 |
| Egyes állatdaganatok tovavitelének módszerei | 567 |
| A kísérleti állatok megölése | 567 |
| A kísérleti állatok boncolása | 568 |
| Általános ismeretek | 569 |
| A szervek rögzítésének módja mikroszkópos vizsgálat céljára | 569 |
| Anyagvétel hullából bakteriológiai vizsgálat végzésére | 569 |
| A kísérleti állatokkal foglalkozó asszisztens egészségvédelme | 570 |
| Fertőtlenítési alapismeretek - Írta: Dr. Makara György | |
| A fertőtlenítés alapfogalmai | 575 |
| A fertőtlenítés módszerei | 593 |
| A fertőtlenítés végrehajtása laboratóriumokban | 593 |
| Munkavédelem, óvórendszabályok - Írta: Dr. Makara György | |
| Bevezetés | 599 |
| Általános óvórendszabályok | 600 |
| Egészségügyi intézményekben kötelező óvórendszabályok | 601 |
| Részletes szakmai előírások a laboratóriumokban | 602 |
| Fertőtlenítő intézetekben kötelező óvórendszabályok | 606 |
| Vegyipari balesetelhárító óvórendszabály | 606 |
| Név- és tárgymutató | 609 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.