kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 583 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| I. KÖTET | |
| Előszó | 17 |
| Bevezetés | 19 |
| Az orvosi laboratóriumokban alkalmazott matematikai alapismeretek és egyes eljárások - Írta: Pallós Emil | |
| Bevezetés | 23 |
| Alapismeretek | 25 |
| Természetes számok | 25 |
| Számegyenes | 25 |
| Műveletek | 25 |
| Törtek | 28 |
| Egyenletek | 31 |
| A logaritmusa | 35 |
| Arányos mennyiségek | 39 |
| Százalék | 40 |
| Nomográfia | 44 |
| Irányszög és iránytangens | 46 |
| Matematikai statisztika | 50 |
| A valószínűségszámítás elemei | 52 |
| Hibaszámítás | 57 |
| Fizikai alapismeretek - Írta: Czuppon Alfréd | |
| Bevezetés | 61 |
| Mértékegységek | 61 |
| Mechanika | 62 |
| Newton III. törvénye | 65 |
| Skaláris és vektormennyiségek | 66 |
| Mozgás körpályán | 67 |
| A munka | 69 |
| A teljesítmény | 69 |
| Energia | 69 |
| A pontrendszerek mechanikája | 70 |
| A forgatónyomaték | 70 |
| Súlypont | 70 |
| Tehetetlenségi nyomaték | 72 |
| A mérleg | 72 |
| A folyadékok és gázok mechanikája | 73 |
| A nyomás tovaterjedése folyadékokban | 74 |
| A hidrosztatikus nyomás | 74 |
| Archimedes törvénye | 74 |
| Sűrűség és fajsúly | 75 |
| A légnemű testek tulajdonságai | 75 |
| Légnyomás | 75 |
| Boyle-Mariotte törvénye | 76 |
| Nyomás áramló folyadékokban és gázokban | 76 |
| Vákuumszivattyúk | 77 |
| Belső súrlódás | 78 |
| A folyadékmolekulák kölcsönhatása | 78 |
| Hőtan | 80 |
| A hőmérséklet | 80 |
| Hőmérők | 80 |
| Hőtágulás | 81 |
| Hőmennyiség és fajhő | 83 |
| A hő mechanikai ekvivalense | 83 |
| Halmazállapotváltozások | 83 |
| Elektromosság | 84 |
| Elektrosztatika | 84 |
| Elektromos tér | 85 |
| Elektromos potenciál | 85 |
| Kapacitás | 85 |
| Az elektromos áram | 86 |
| Ohm törvénye | 87 |
| Kirchoff-törvények | 87 |
| Az elektromos áram hatásai | 88 |
| Elektromos mérőkészülékek | 89 |
| Áram- és feszültségmérők mérési határának kibővítése | 90 |
| Mágnesség | 90 |
| Elektromágneses indukció | 91 |
| Elektromos áram folyadékokban | 93 |
| Elektromos áram gázokban | 94 |
| Az elektromos áram biológiai vonatkozásai | 96 |
| Fénytan | 98 |
| Geometriai optika | 100 |
| Hullámoptika | 103 |
| Fényelektromos jelenségek | 107 |
| Anyaghullámok | 107 |
| Az atomok felépítése | 108 |
| Elméleti és gyakorlati kémiai ismeretek - Írta: Novák Ervin | |
| Bevezetés | 113 |
| Laboratóriumi alapműveletek | 113 |
| Laboratóriumi eszközök | 113 |
| Üvegeszközök összeszerelése | 121 |
| Üvegeszközök tisztítása | 121 |
| Elemek, vegyületek, vegyszerek | 125 |
| A vegyszerek elnevezése | 127 |
| A vegyszerek tisztasága | 128 |
| A vegyszerek tisztaságának ellenőrzése | 129 |
| Oldatok készítése | 130 |
| Súlymérés | 131 |
| Oldatok koncentrációjának ellenőrzése fiziko-kémiai módszerekkel | 138 |
| Fajsúlymérés | 138 |
| Anyagok elválasztása és tisztítása, tisztítási műveletek | 147 |
| Szűrés | 147 |
| Oldatok kémhatásának fogalma, mérése és beállítása | 157 |
| Kiegyenlítő v. puffer-oldatok | 160 |
| Egyéb laboratóriumi eljárások | 174 |
| Mikroszkópos vizsgálatok | 174 |
| Kolloidok vizsgálata | 177 |
| A radioaktivitás jelensége és mérése | 179 |
| Gázfejlesztés | 182 |
| Vegyelemzés | 183 |
| Minőségi vegyelemzés | 184 |
| Klasszikus minőségi elemzés | 184 |
| Spektroszkópia (színképelemzés) | 186 |
| Kromatográfia | 186 |
| Elektroforézis | 189 |
| Mennyiségi vegyelemzés | 190 |
| Gravimetria | 191 |
| Térfogatos analízis | 191 |
| Műszeres analízis | 196 |
| Az elemek és a szervetlen vegyületek ismertetése | 206 |
| A periódusos rendszer csoportjai | 206 |
| Nemfémes elemek | 208 |
| Fémes elemek | 220 |
| A szerves vegyületek ismertetése | 234 |
| A szerves vegyületek felosztása | 234 |
| A szerves vegyületek nevezéktana, jelölése és képlete | 235 |
| Nyíltszénláncú (alifás) vegyületek | 236 |
| Szénhidrogének | 236 |
| Alkoholok | 239 |
| Alifás aminok | 243 |
| Éterek | 244 |
| Aldehidek | 245 |
| Ketonok | 249 |
| Szerves savak | 249 |
| Savszármazékok | 252 |
| Aminósavak | 258 |
| Fehérjék | 266 |
| Észterek, zsírok, lipoidok | 276 |
| Zártszénláncú vegyületek | 294 |
| Izociklusos vegyületek | 294 |
| Policiklusos vegyületek | 310 |
| Aliciklusos vegyületek | 319 |
| Heterociklusos vegyületek | 326 |
| Nukleinsavak és rokon vegyületek | 336 |
| Orvostudományi előismeretek - Írta: Dr. Nievel J. György | |
| Általános élettani és kórtani alapfogalmak | 343 |
| A sejt | 343 |
| Szövetek | 343 |
| Mozgásrendszer | 348 |
| Csontrendszer | 348 |
| Izomrendszer | 358 |
| Idegrendszer | 366 |
| Az idegműködés sajátosságai | 366 |
| Gerincagy | 370 |
| Agytörzs | 374 |
| Hypothalamus | 376 |
| Kéreg alatti szürkemagvak | 378 |
| Kisagy | 379 |
| Agykéreg | 380 |
| Agyburkok | 384 |
| Érzékszervek | 388 |
| Légzőrendszer | 393 |
| Légutak | 394 |
| Légzőmozgások | 398 |
| Belső légzés | 400 |
| A légzés szabályozása | 402 |
| A tüdő vérkeringése és annak zavarai | 403 |
| A légutak hurutos, gyulladásos megbetegedései | 404 |
| A vérkeringés | 406 |
| A szív | 406 |
| A vérkeringés zavarai | 412 |
| Szívelégtelenség, keringési elégtelenség | 414 |
| Emésztőrendszer | 417 |
| Szájüreg | 417 |
| Nyálmirigyek | 417 |
| Nyelőcső | 419 |
| Belek | 424 |
| A tápanyagok sorsa a szervezetben | 432 |
| A szénhidrátok intermedier anyagcseréje | 433 |
| A szénhidrátanyagcsere zavarai | 436 |
| A fehérjék intermedier anyagcseréje | 437 |
| A zsírok intermedier anyagcseréje | 441 |
| Só- és vízanyagcsere | 443 |
| Vitaminok | 445 |
| A máj | 447 |
| Általános anyagcsere | 454 |
| Hormonok | 455 |
| Agyalapi mirigy | 456 |
| Tobozmirigy | 457 |
| Pajzsmirigy | 457 |
| Mellékpajzsmirigy | 458 |
| Csecsemőmirigy | 459 |
| Mellékvese | 459 |
| A vér | 461 |
| Vörösvértestek | 461 |
| Fehérvérsejtek | 464 |
| A lép | 467 |
| Vérplasma | 468 |
| Húgyivarszervek | 474 |
| Vizelet elválasztó, gyűjtő és levezető szervek | 474 |
| A vizelet | 480 |
| Nemiszervek | 484 |
| Klinikai laboratóriumi vizsgálatok - Írta: Dr. Balás Béla | |
| A klinikai laboratóriumi vizsgálatokról általában | 495 |
| A klinikai laboratóriumok beosztása | 495 |
| A klinikai laboratórium ügymenete | 497 |
| Vizeletvizsgálatok | 500 |
| Mintavétel | 500 |
| Általános vizeletvizsgálat | 502 |
| Fehérjevizsgálatok vizeletből | 511 |
| A vizeletben előforduló cukrok vizsgálata | 517 |
| Ketontestek kimutatása vizeletből | 524 |
| Haemoglobin és származékainak kimutatása vizeletből | 528 |
| A vizeletben előforduló kóros anyagcseretermékek kimutatása | 534 |
| Különféle próbák és meghatározások vizeletből | 538 |
| Haematologiai vizsgálatok | 550 |
| A vérsejtsüllyedés vizsgálata | 550 |
| A vérsejtek számlálása | 552 |
| A haemoglobin meghatározása | 556 |
| A festett vérkészítmény vizsgálata | 564 |
| A vörösvérsejtek részletes vizsgálata és a vérszegénységgel kapcsolatos egyéb vizsgálatok | 569 |
| A fehérvérsejtek elváltozásaival kapcsolatos vizsgálatok | 587 |
| Vércsoportok vizsgálata | 589 |
| A véralvadás vizsgálata | 599 |
| Váladékok és punktátumok vizsgálata | 610 |
| A vér és vérsavó vegyi vizsgálata | 635 |
| A szérumlipoidok vizsgálata | 699 |
| Fermentvizsgálatok | 707 |
| Funkciós vizsgálatok | 717 |
| A májműködés laboratóriumi vizsgálata | 717 |
| A veseműködés vizsgálata | 735 |
| Név- és tárgymutató | 749 |
| II. KÖTET | |
| Szövettani ismeretek és vizsgálómódszerek - Írta: Dr. Lengyel Imre | |
| Szövettan | 21 |
| Bevezetés | 21 |
| A szervek szövettana | 29 |
| A tápcsatorna szövettana | 32 |
| Légzőszervek | 34 |
| Savós hártyák | 35 |
| Vizeletválasztó rendszer és elvezetőkészülék | 35 |
| Nemiszervek | 36 |
| Hormonális mirigyek | 37 |
| Az idegrendszer szerkezete | 38 |
| Érzékszervek | 39 |
| Kórszövettan | 39 |
| Regresszív folyamatok | 39 |
| Progresszív folyamatok | 41 |
| A vérkeringés zavarai | 43 |
| A gyulladások kórszövettana | 44 |
| A daganatok kórszsövettana | 46 |
| Szövettani technika | 49 |
| Anyaggyűjtés | 50 |
| Az anyag rögzítése | 52 |
| Beágyazás | 57 |
| Metszés | 60 |
| Hisztokémia | 75 |
| A szénhidrátok hisztokémiája | 84 |
| A lipidek hisztokémiája | 84 |
| Blokkolási eljárások | 88 |
| Az enzimek biokémiája | 89 |
| Anorganikus sejtalkatrészek hisztokémiai kimutatása | 98 |
| Pigmentek kimutatása | 100 |
| Fluoreszcensz mikroszkópia | 101 |
| Általános bakteriológia és immunitástan - Írta: Dr. Ormay László | |
| Bevezetés | 107 |
| A mikrobiológia tárgya és felosztása | 107 |
| Az orvosi mikrobiológia feladata és története | 107 |
| A mikrobák felosztása | 108 |
| A mikrobák helye és jelentősége az élők világában | 108 |
| Általános bakteriológia | 109 |
| A baktériumok alaktani tulajdonságai | 109 |
| A baktériumok fizikai szerkezete | 111 |
| A baktériumok biológiája | 112 |
| A baktériumok ellenállása kémiai és fizikai behatásokkal szemben | 116 |
| Mikrobák és betegség | 118 |
| A szervezet védekezése a fertőzésekkel szemben | 125 |
| Kemoterápeutikumok, antibiotikumok | 142 |
| A baktériumok változékonysága | 144 |
| Bakteriológiai vizsgálómódszerek | 146 |
| Alaktani vizsgálómódszerek | 148 |
| Élettani-biokémiai vizsgálatok | 154 |
| A baktériumok vegyi tevékenységének vizsgálata | 166 |
| Mikro- vagy gyorsvizsgáló módszerek | 168 |
| A baktériumok antibiotikum iránti érzékenységének vizsgálata | 169 |
| Állatpathogenitási vizsgálatok | 170 |
| Szerológiai vizsgáló eljárások | 172 |
| A baktériumok azonosítása szerológiai módszerekkel | 172 |
| A vérsavó ellenanyagainak azonosítása szerológiai módszerekkel | 175 |
| Lues szerológiai vizsgálómódszerek | 182 |
| Egyéb vizsgálóeljárások | 188 |
| A baktérium-törzsek fenntartása | 190 |
| Vizsgálatok bakteriofágokkal | 191 |
| Részletes bakteriológia - Írta: Dr. Ormay László | |
| A baktériumok osztályozása és elnevezése | 197 |
| Gram pozitív coccusok | 197 |
| Gram negatív diplococcusok | 208 |
| Bélbaktériumok | 212 |
| Pseudomonas | 228 |
| Corynebacteriaceae | 228 |
| Mycobacterium | 234 |
| Az ivóvíz, szennyvíz és talaj bakteriológiai vizsgálata - Írta: Dr. Gregács Margit | |
| Ivóvizek bakteriológiai vizsgálata | 277 |
| A víz élettani vonatkozásai | 277 |
| Vízféleségek és a víz körforgása | 277 |
| Az ivóvizek közegészségügyi ellenőrzése | 278 |
| Szennyvizek bakteriológiai vizsgálata | 287 |
| 20 és 37 C fokon növő baktériumok számának meghatározása | 288 |
| A coli-titer meghatározása | 289 |
| Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása | 289 |
| Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése | 289 |
| Talajbakterológiai vizsgálatok | 289 |
| 20 és 37 C fokon növő baktériumszám meghatározása | 290 |
| A coli-titer meghatározása | 290 |
| A streptococcus faecalis meghatározása | 291 |
| Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása | 291 |
| Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése | 291 |
| Élelmiszerbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Nikodémusz István | |
| Miért szükséges az élelmiszerek bakteriológiai vizsgálata | 295 |
| Élelmiszerbakteriológiai tisztasági rutinvizsgálatok | 297 |
| Élelmiszerártalmat okozó ételek vizsgálata | 303 |
| Az élelmiszerbakteriológiában alkalmazott különleges táptalajok | 305 |
| Levegőbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Mórik József | |
| Általános tudnivalók | 311 |
| Levegőbakteriológiai vizsgálóeljárások | 312 |
| A vizsgálati eredmények értékelése | 320 |
| Vírustan - Írta: Dr. Dömök István | |
| A vírusok jellemzése | 325 |
| A vírusok részecskéinek mérete, alakja, fizikai és vegyi tulajdonsága | 326 |
| A vírusok ellenállóképessége fizikai és kémiai behatásokkal szemben | 328 |
| Vírus és gazdasejt | 329 |
| Vírushaemagglutinatio | 330 |
| A vírusok antigénszerkezete és immunogén tulajdonságai | 331 |
| Vírusellenes immunitás | 332 |
| A vírusok izolálása és tenyésztése | 334 |
| A vizsgálati anyagok vétele, laboratóriumba juttatása, vizsgálatra előkészítése a vírusizolálási kísérletek céljára | 335 |
| A vírusok izolálása és tenyésztése kísérleti állatokban | 340 |
| A vírusok izolálása és tenyésztése embrionált tyúktojásban | 341 |
| Szövet- és sejt-tenyészetek készítésekor általánosan alkalmazott anyagok és módszerek | 345 |
| A vírusszuszpenziók "infektív egység" tartalmának meghatározása | 351 |
| A vírusok jelenlétének megállapítása festett készítmények mikroszkópos vizsgálata vagy haemagglutinatiós próba révén | 352 |
| A víruskutatásban használatos szerológiai reakciók | 356 |
| Egyes vírusok és víruscsoportok rövid jellemzése | 360 |
| Rickettsiák | 365 |
| Orvosi mikológia - Írta: Novák Ervin | |
| Általános mikológia | 369 |
| A gombák alaktana | 369 |
| A gombák szaporodása és szaporítószervei | 371 |
| Laboratóriumi diagnosztika | 379 |
| Szerológiai diagnosztika | 392 |
| Részletes mikológia | 393 |
| Parazitológia - Írta: Aradi M. Pál | |
| Parazitológiai alapismeretek | 407 |
| A parazitológiai vizsgálatokhoz szükséges felszerelés | 413 |
| Protozoonok | 413 |
| Székletből kimutatható protozoonok | 417 |
| Rhizopodák | 418 |
| Székletből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 421 |
| Váladékból kimutatható protozoonok | 429 |
| Váladékból kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 429 |
| Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok | 430 |
| Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata | 434 |
| Férgek | 438 |
| Székletvizsgálattal kimutatható férgek | 442 |
| Székletből, ill. vizeletből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata | 451 |
| A szennyvíz és a talaj belmintológiai vizsgálata | 459 |
| Vérből és szövetekből kimutatható férgek | 460 |
| Cestodák | 460 |
| Nematodák | 461 |
| Vérből és szövetekből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata | 462 |
| Ízeltlábúak | 464 |
| Rovarok | 464 |
| Pókszabásúak | 465 |
| Rágcsálók | 472 |
| Ízeltlábúak gyűjtése és előkészítése a vizsgálatokra | 473 |
| Élelmiszerparazitológiai vizsgálatok | 475 |
| Kísérleti állatok és állatkísérleti beavatkozások - Írta: Dr. Tiboldi Tibor | |
| A kísérleti állatok elhelyezése | 480 |
| A különféle állatfajták tartására alkalmas istállófélék | 480 |
| Az állatistálló hőmérséklete, levegőjének páratartalma és tisztasága | 480 |
| A különböző állatfajták részére szükséges ketrecek, aklok, akvaterráriumok | 481 |
| A ketrecek és aklok megjelölése | 482 |
| Etető- és itatóedények | 482 |
| Az almozás | 482 |
| A kísérleti állatok szállítása | 482 |
| A kísérleti állatok itatása és etetése | 483 |
| Az itatás jelentősége és kivitele | 483 |
| Általános irányelvek a kísérleti állatok etetésében | 483 |
| Az állateleségek | 483 |
| A vitaminok és sók jelentősége | 484 |
| A mennyiségileg és minőségileg elégtelen táplálkozás következményei | 484 |
| Az ételmérgezés | 484 |
| A kísérleti állatok tenyésztésének alapismeretei | 485 |
| A tiszta törzs jelentősége a kísérletek végzésében | 485 |
| A pároztatás módszerei | 485 |
| A vemhesség időtartama és felismerése | 485 |
| Bánásmód a vemhes és a szoptató állatokkal | 486 |
| Az újszülött állatok kísérletekkben való felhasználásának kérdése | 486 |
| Általános ismeretek a kísérleti állatok megbetegedéseiről | 486 |
| Egyes állatfajták legfontosabb betegségeinek s azok gyógyításának rövid ismertetése | 488 |
| Baktériumok által okozott megbetegedések | 489 |
| Vírusok által okozott megbetegedések | 491 |
| A nyulak dobkórja | 493 |
| A kísérleti beavatkozásokra vonatkozó általános ismeretek | 493 |
| Az állatok előkészítésének fontosabb követelményei | 493 |
| A helyi és az általános érzéstelenítés módszerei | 495 |
| A kísérleti beavatkozásokhoz szükséges eszközök sterilizálása, használatuk, karbantartásuk | 497 |
| A műtétet végző személyek kézfertőtlenítése | 498 |
| A műtéti seb bekötözése | 499 |
| A műtött állatok elhelyezése, etetése, itatása, felügyelete | 500 |
| Kísérleti beavatkozások | 500 |
| A kísérleti állatok megfogásának módszerei | 500 |
| A kísérleti állatok megjelölése | 501 |
| A kikötés módja | 502 |
| Az injekciózás | 503 |
| A vérvétel módja | 508 |
| A széklet és vizelet gyűjtése | 512 |
| Egyes állatdaganatok tovavitelének módszerei | 513 |
| A kísérleti állatok megölése | 514 |
| A kísérleti állatok boncolása | 514 |
| Általános ismeretek | 514 |
| A szervek rögzítésének módja mikroszkópos vizsgálat céljára | 516 |
| Anyagvétel hullából bakteriológiai vizsgálat végzésére | 516 |
| A kísérleti állatokkal foglalkozó asszisztens egészségvédelme | 516 |
| Fertőtlenítési alapismeretek - Írta: Dr. Makara György | |
| A fertőtlenítés alapfogalmai | 521 |
| A fertőtlenítés módszerei | 522 |
| A fertőtlenítés végrehajtása laboratóriumokban | 537 |
| Munkavédelem, óvórendszabályok - Írta: Dr. Makara György | |
| Bevezetés | 543 |
| Általános óvórendszabályok | 544 |
| Egészségügyi intézményekben kötelező óvórendszabályok | 545 |
| Részletes szakmai előírások a laboratóriumokban | 546 |
| Fertőtlenítő intézetekben kötelező óvórendszabályok | 550 |
| Vegyipari balesetelhárító óvórendszabály | 550 |
| Név- és tárgymutató | 553 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.