| Előszó | 5 |
| Néháy szó a szervezet tápanyagszükségletéről | 9 |
| A diétás étel elkészítésének módjai | 15 |
| Háztartási tanácsok | 24 |
| Lázas és lábadozó betegek otthoni diétás ellátása | 29 |
| Receptek | 32 |
| Levesek | 32 |
| Felfújtak, vagdalékok, húspótlók | 34 |
| Húsételek | 36 |
| Főzelékek | 37 |
| Saláták | 38 |
| Tészták, édességek | 39 |
| Hűsítő italok | 41 |
| Tüdőbetegségben szenvedők otthoni ellátása | 43 |
| A tüdőbetegek diétás étrendmintái | 47 |
| Receptek | 52 |
| Reggelik, uzsonnák | 52 |
| Gyümölcsök, gyümölcslevek és befőttek | 52 |
| Tejes ételek, tojásételek | 54 |
| Levesek | 55 |
| Húsok, húsos és húspótló ételek | 57 |
| Főzelékek, köretek | 59 |
| Saláták | 61 |
| Tészták, édességek | 62 |
| Munkahelyre vihető ételek receptjei | 65 |
| Reggelik, uzsonnák | 65 |
| Gyümölcsök, gyümölcslevek és befőttek | 66 |
| Tejes ételek, tojásételek | 66 |
| Levesek | 67 |
| Húsok, húsos és húspótló ételek | 68 |
| Főzelékek, köretek | 69 |
| Saláták | 70 |
| Tészták, édességek | 70 |
| A száj, a nyelőcső és a torok betegségei | 73 |
| A száj- és nyelőcsőbetegek diétás étrendmintái | 76 |
| Folyékony étrend | 76 |
| Pépes étrend | 78 |
| Receptek | 80 |
| Reggelik, uzsonnák | 80 |
| Gyümölcsök, gyümölcslevek, befőttek | 82 |
| Tejes ételek, tojásételek | 83 |
| Levesek | 84 |
| Főzelékek, köretek | 87 |
| Húsok, húsos ételek | 89 |
| Tészták, édességek | 90 |
| Gyermekbetegek étrendjeinek konyhatechnikai szempontjai | 92 |
| Az elválasztott gyermek étrendje | 94 |
| A vérszegény gyermek étrendje | 99 |
| Étrendminta a vérképzés kisebbb zavarainál | 100 |
| Tavaszi étrend | 100 |
| Nyári étrend | 101 |
| Téli étrend | 103 |
| Zsírszegény és szénhidrátbő étrendminták | 104 |
| Az ételek elkészítési módjai | 105 |
| Receptek | 112 |
| Reggelik, uzsonnák | 112 |
| Gyümölcsök, gyümölcslevek és befőttek | 112 |
| Tejes ételek | 114 |
| Tojásételek | 115 |
| Levesek | 115 |
| Húsok, húsos és húspótló ételek | 117 |
| Főzelékek, köretek | 121 |
| Mártás | 123 |
| Saláták | 123 |
| Tészták, krémek, sodók | 124 |
| Ital | 129 |
| Az öregek ellátása | 130 |
| Öregkorban javasolt étrendminták | 134 |
| Szigorú nyersétrend | 134 |
| Szigorú nyersgyümölcsnap | 134 |
| Kombinált gyümölcsnap | 135 |
| Bővített nyersétrend | 135 |
| Burgonyanap | 135 |
| Főzeléknap | 135 |
| Az ételek elkészítése | 136 |
| Szigorú nyersétrend | 136 |
| Nyári minták | 136 |
| Téli minták | 137 |
| Nyerstálakhoz adható mártások | 138 |
| Burgonyanap | 138 |
| Főzeléknap | 138 |
| Receptek | 140 |
| Reggelik, uzsonnák | 140 |
| Levesek | 140 |
| Főzelékek, köretek | 141 |
| Húsételek | 142 |
| Tészták, édességek | 143 |
| Gyümölcskészítmény | 144 |
| Tojás-, sajtételek | 144 |
| Különleges házikenyerek | 145 |
| Rákbetegek étrendje | 146 |
| Néhány ételminta a nem javasolt élelmiszerek figyelembevételével | 151 |
| Receptek | 152 |
| Reggelik, uzsonnák | 152 |
| Főzelékek, köretek | 152 |
| Húsételek | 153 |
| Tejes ételek, tojásételek | 154 |
| Saláták, kompótok | 155 |
| Tészták, édességek | 156 |
| Étrendi tanácsok terhes nők számára | 158 |
| Mintaétrend terhes nők számára | 160 |
| Téli-tavaszi idény | 160 |
| Nyári-őszi idény | 161 |
| Receptek | 163 |
| Reggelik, uzsonnák | 163 |
| Levesek | 164 |
| Főzelékek, köretek, töltött főzelékek | 166 |
| Saláták, kompótok | 169 |
| Húsételek | 170 |
| Tojásételek, tejes ételek | 171 |
| Tészták, édességek | 172 |
| Mozgásszervi betegségben szenvedők otthoni táplálkozásmódja és étrendje | 174 |
| A lázas, esetleg fekvő időszak folyamán javasolt étrendminta | 175 |
| Fogyasztó étrendminták | 176 |
| Antoine-féle soványító kúra | 178 |
| Receptek (lázzal, fekvéssel járó állapotok idejére) | 180 |
| Reggelik, uszonnák | 180 |
| Levesek | 180 |
| Húsételek | 181 |
| Köretek, főzelékek | 182 |
| Tészták, krémek | 182 |
| Receptek (fogyasztó kúra idejére) | 184 |
| Reggelik, uzsonnák | 184 |
| Levesek | 184 |
| Főzelékek, köretek | 184 |
| Gyümölcsök, kompótok | 185 |
| Saláták | 185 |
| Húsételek | 187 |
| Tojásételek | 187 |
| Tejes ételek | 188 |
| Kenyérfélék | 188 |
| Pajzsmirigy-betegek otthoni étrendje | 190 |
| Általános tudnivalók | 195 |
| Fontosabb élelmiszereink vitamintartalma | 195 |
| A-vitaminban gazdag élelmiszerek | 195 |
| B-vitaminokban gazdag élelmiszerek | 195 |
| C-vitamin-források | 195 |
| D-vitamin-tartalmú élelmiszereink | 196 |
| Mésztartalmú élelmiszerek | 196 |
| Fontosabb vastartalmú élelmiszerek | 197 |
| Diétás készítmények | 197 |
| Gyomornedv-megkötő élelmiszerek és ételek | 197 |
| Dugító hatású élelmiszerek és ételek | 197 |
| Cukrok, cukorpótlók | 198 |
| Sópótló | 198 |
| Lisztek, kenyerek, őrlemények | 198 |
| Gyümölcskészítmények | 198 |
| Tej, tejtermékek | 199 |
| Egyéb diétás élelmiszerek | 199 |
| Az egyes élelmiszerek és ételek hatásai | 199 |
| Bélműködést serkentő élelmiszerek és ételek | 199 |
| Kőképződést elősegítő élelmiszerek | 199 |
| Néhány használati leírás gyógyteák készítéséhez | 200 |
| Tévhitek és valóságok | 205 |
| Hasznos tanácsok | 206 |
| Pentzoldt-féle táblázat | 214 |