A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Romapedagógia

Pedagógiai tanulmányok - Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Neveléstudományi Tanszék kiadványai

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Minden gyerek beleszületik valamilyen csoportba. A szüleivel, családi környezetével azonos kultúrához, hagyományrendszerhez tartozik, ugyanazok a csoportismérvei. Ez a tiszta képlet érvényesül... Tovább

Előszó

Minden gyerek beleszületik valamilyen csoportba. A szüleivel, családi környezetével azonos kultúrához, hagyományrendszerhez tartozik, ugyanazok a csoportismérvei. Ez a tiszta képlet érvényesül akkor, ha egy olyan családról, közösségről van szó, amely a saját hagyományai, morális értékei alapján éli mindennapjait. Ilyenkor harmonikus a személyiségfejlődés, minden feltétel adott a pozitív énkép kialakulásához. Ha az elérendő cél, életpálya, illetve a hozzá vezető út, az iskola, a család keretein kívül eső társadalmi környezet is része ennek a kultúrának, a sikeres életpálya befutásához már csak tehetség és szorgalom kell. Egészen másféle folyamat zajlik azonban egy eleve negatív megítélés alá eső kisebbségi csoportba beleszületett gyermek esetében.
A körülötte kialakuló kapcsolatrendszer és atmoszféra már életének korai szakaszában azt az üzenetet közvetíti számára, hogy ő valamiféle, előtte rejtélyes okból, más, mint a többiek.
Az első, és meglehetősen súlyos konfliktust akkor éli át, amikor kikerülvén a viszonylagos védettséget adó családi körből - ez többnyire az óvodába, iskolába lépés időpontja -, egy idegen, nem egyszer ellenséges világban találja magát. Más szemmel néznek rá, mint a többiekre, s másképpen szólnak is hozzá. A sikerért, az érvényesülésért idegen szempontoknak kell megfelelnie, és ez különösen igaz egy uniformizáló, a másságot nem toleráló iskolarendszerben, amely ennél fogva hajlamos arra, hogy a saját szakértőire támaszkodva, gyógypedagógiai esetnek, szellemi fogyatékosnak minősítse az átlagostól némiképp eltérő gyermekeket. Ebből az alapállásból következik az a napjainkban elterjedő iskolai gyakorlat, amely a roma származású tanulókat elkülöníti, izolálja, aminek egyetlen következménye, hogy számukra egyszer s mindenkorra megszűnik a fejlődés, a továbbtanulás, a társadalomba való beilleszkedés lehetősége.
Tekintve, hogy a különböző roma csoportok mára az illeszkedés és alkalmazkodás fokozatainak széles skáláját jelenítik meg, a probléma csak differenciált megközelítéssel kezelhető, annál is inkább, mivel ez a helyzet természetszerűen generált egy belső szegregációs folyamatot. A pedagógusnak azonban a néma gyerek szavát is értenie kell! A cigány gyerekeket nem könyvelheti el szellemi fogyatékosnak, mert nem azok, és ez ki is derülne, ha kellő körültekintéssel, az ő szempontjaiknak is megfelelő tesztekkel mérnék a képességeiket. A pedagógusnak mindenekelőtt ezeket a szempontokat kell világosan látnia, amihez viszont elengedhetetlen az adott közösség kultúrájának, hagyományainak, szokásainak, világképének, lelkületének ismerete. E háttértudás megszerzéséhez igyekszik tanulmánykötetünk hozzájárulni. Vissza

Tartalom

Előszó 7
Rácz Sándor: Múlt - jelen - jövő
Háttértanulmány a romapedagógiához 9
Vámos Ágnes: Kisebbségi oktatás, cigány tanulók oktatása 19
Bábosik István: A cigány tanulók oktatási - nevelési kirekesztődésének
okai és a kirekesztődés megelőzésének lehetőségei 31
Széphalmi Ágnes: Adalékok a romapedagógiához 36
Várnagy Elemér: Cigány kisgyermekek a családban 41
Szegál Borisz: Az iskolaérettség elősegítése - Montessori fejlesztő pedagógiájának 44
alkalmazása az óvodás korú roma gyermekek felzárkóztatásában
Spiesz Tamás: Romapedagógiai kísérlet 57
Réthy Endréné: Gyenge tanulmányi teljesítményű, empátiás osztályba járó /cigány/ tanulók beszédállapota 59
Kárpáti Andrea - Antal Judit: Cigány gyermekek vizuális képességei 66
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv