1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Néprajzi közlemények IV. 3.

Kézirat gyanánt/A lónyai vizek néprajza

Szerző

Kiadó: Magyar Nemzeti Múzeum-Néprajzi Múzeum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 117 oldal
Sorozatcím: Néprajzi közlemények
Kötetszám: IV. 3.
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv 450 példányban jelent meg. 54 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Kézirat gyanánt. Német nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Lónya, Nagy- és Kislónya egybe-épült kisközségek egyesítéséből keletkezett 2019 lelkes magyarajkú, nagyrészt református lakosságú nagyközség Bereg vm. vásárosnaményi járásában, Bereg, Szabolcs és... Tovább

Előszó

Lónya, Nagy- és Kislónya egybe-épült kisközségek egyesítéséből keletkezett 2019 lelkes magyarajkú, nagyrészt református lakosságú nagyközség Bereg vm. vásárosnaményi járásában, Bereg, Szabolcs és Ung megyék összeszögeléséhez közel.
Lónya határa egykor gazdag volt álló- és folyóvizekben.
Nyugat és északnyugat felől a Tisza folyik a falu határán, nyugaton a Tisza és a falu között van a Kis-Tisza és a Holt-Tisza, a folyó holt ágai.
A falutól keletre számos ér, patak, tó, mocsár, vizenyős rét és lapos volt, nemcsak Lónya határában, hanem az Erdőközben is és általában az egész Beregségben, a Tisza mentén. (Bereg: a Tiszától a Kárpátokig terjedő erdő neve volt. Beregség; a sík Tiszahát és a Szernye-melléki Tóhát népi neve.)
A ma élő öreg emberek még sokat láttak ezekből a vizekből,mert a lecsapolás csak igen lassan tudta kiszárítani azokat. Mit saját szemükkel nem láttak, arra szüleik, nagyszüleik elbeszéléséből emlékeznek s a levezetett vizeknek a helyéről tudják, hogy ott víz volt. Pesty Frigyes kézírásos helységnévtárában Nagy- és Kislónya címszó alatt található nevek közül 45-ről tudják biztosan, hogy víz volt (13 tó és mocsár, 23 patak és 9 vizenyős rét, "lapos"). Ezek a régi víznevek részben ma is használatosak, de száraz szántóföldeket, legelőket,vagy többé-kevésbé vizenyős kaszálókat jelölnek; némelyikről a fiatalabb nemzedék tagjai már nem is tudják,hogy víz volt. - Több álló- és folyóvíz is lehetett a határban a szabályozás és lecsapolás előtt, melyekről a ma élő emberek már nem is tudnak. Vissza

Tartalom

I. A vizek szerepe a nép életében általában.
A. A lecsapolás előtt 3
B. A lecsapolás után 12
II. A vízi közlekedés régen és ma 26
III. Halászat 41
IV. Vízzel kapcsolatos hiedelmek 95
Jegyzetek 98
Szójegyzék és közmondások 104
Zur Volkskunde der Gewässer von Lónya 117

Babus Jolán

Babus Jolán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Babus Jolán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv