Előszó
A szőlő és a bor évezredek óta az emberi civilizációt alakító, formáló növény, illetve nemes ital. A történelem során velük kapcsolatosan, vagy róluk számtalan közmondás, anekdota és irodalmi mű született, amelyek nemzeti örökségünk értékei.
A szerző hiányt pótló gyűjtemény összeállítására vállalkozott, amikor a szőlővel és a borral kapcsolatos néphagyományokat, valamint verseket összegyűjtötte.
A könyv a szőlő- és borkultúrával összefüggő nemzeti értékeinket nyújtja át az olvasónak, az egyes fejezetek előtt szerzői ajánló sorokkal. A mű elsősorban néprajzi, irodalmi értékek tárháza, de annyiban szakkönyv is, hogy a gyűjteményben előforduló szakmai szavak értelmezéséhez un. szakmai szótár is az olvasó rendelkezésére áll.
Örvendeztesse meg ez a gyűjtemény Bacchus borkedvelő híveit; forgassák és olvassák élvezettel, jó kedéllyel mindazok, akik szívügyüknek tekintik a magyar szőlő és borkultúra értékeinek megőrzését és további gyarapítását, a hagyományok, a népi bölcsességek megbecsülését!
Kinek készült ez a könyv?
- a szőlőművelő és borászkodó szorgos embereknek, hogy a "derékszaggató" munka utáni pihenés során segítsen további erőt meríteni a dolgos hétköznapok terheinek elviseléséhez; segítsen mosolyt ültetni a napbarnította arcokra; segítsen oldani a fárasztó napok feszültségeit;
- a tanuló és tapasztalni vágyó fiatal nemzedéknek, hogy a sokévszázados küzdelmek mögül is mindig felismerhesse a reménység felcsillanását, az újrakezdések értelmessé magasztosulását, a generációk egymás iránti tiszteletét;
- a mértékadó borkedvelő fogyasztóknak, hogy a jó magyar bor az egészségükre és ne az ártalmukra váljék, kellemes, derűs perceket hozva a borúton érkező vendégek számára, megismertetve velük európai kultúránkat, gyönyörű vidékeinket.
Néphagyományaink bőségesen tartalmaznak a mértékletességre, az egészséget szolgáló kulturált borfogyasztásra szóló intelmeket, jó tanácsokat. De természetesen nem feledkeznek meg a szeszfogyasztás káros hatásairól sem. Szolgáljon ez kinek-kinek okulásul, s legyen ez a könyv szószólója az egészséget szolgáló mértékletességnek. A kultúrált fogyasztásra termelt finom, zamatos bor terjessze a borvidék - a falu, a város - jó hírét és invitáljon hazánk szebbnél-szebb tájainak, szőlőtermő vidékeinek megismerésére!
Kívánhat-e jobbat a szerző, mint azt, hogy egy-egy pohár jó magyar bor - baráti, családi, vagy protokolláris körben történő elfogyasztásakor - legyen méltó képviselője a szőlőtermő vidéknek, s minden "borútról" a lehető legkellemesebb emlékekkel térhessenek haza a határainkon innen és túlról érkezettek!
Hogy a könyv betölti-e ezt a küldetését? Döntse el a kedves Olvasó!
Vissza