A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Bátyúi jeles napok és szokások

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Intermix Kiadó
Kiadás helye: Ungvár-Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 196 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-86626-8-9
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával és fotóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Népünk történetét, korokon átívelő hagyományait és a földet, amelyhez gyökereink kötnek - ismerni kell.
Az egészséges lelkületű embert még akkor is életre szóló emlékek fűzik a szülőföldhöz, ha... Tovább

Előszó

Népünk történetét, korokon átívelő hagyományait és a földet, amelyhez gyökereink kötnek - ismerni kell.
Az egészséges lelkületű embert még akkor is életre szóló emlékek fűzik a szülőföldhöz, ha sorsának alakulása folytán más égtájra, más környezetbe kerül, az otthon maradottak számára pedig a szülőföld nem csupán megélhetési, boldogulási gondokat, hanem a valahová-tartozás nyújtotta biztonságérzetet, egyfajta lelki nyugalmat jelenti.
Pátriámban - Horváth Sándor találó szavával: kishazánkban - nemzedékek nőttek fel anélkül, hogy esélyük lehetett volna népük történelmének teljesebb megismerésére. A szovjet éra évtizedeiben megszakadt, elakadt az a természetes folyamat, melynek során az ifjabb nemzedékek a magukévá tehették és továbbvihették az évszázados hagyományokat. A humanizmust és a testvériséget álarcként viselő szovjet ideológia módszeresen akadályozta a nemzeti hagyományok ápolását, így azok nagy része elsorvadt: karácsonykor nem járt a betlehemes, húsvétkor kevés gyerek indult el hímes tojást szedni, locsolódni.
Sovány vigasz, hogy ezekben az időkben is voltak személyiségek, akik nem felejtették el Széchenyi István szavait: „Csak addig él egy nemzet, amíg vannak hagyományai". Hagyománymentő cselekedetekre ugyanis legfeljebb titokban és szűk körben akadt lehetőség.
A múlt század 90-es éveitől kezdve enyhült, megszűnt a politikai nyomás: elértük, hogy senki sem gátolja vallási ünnepeink megtartását, népi hagyományaink felélesztését, ápolását. Ezek az ünnepek és hagyományok, szokások hangulatukban és jellegükben szépek, meghatóak, mert igaz emberi értékeket közvetítenek.
A szándék - felkutatni és bemutatni szülőfalum népi hagyományait, szokásvilágát - régóta munkál bennem. A kutatómunkát évekkel ezelőtt megkezdtem, annak eredményeiből állítottam össze ezt a könyvet, amelyben adatközlőim segítségével az elmúlt század népszokásai elevenednek meg a harmincas évektől az ezredfordulóig, beleértve a szovjet korszakban felülről erőltetett, a régi hagyományok likvidálását szolgáló, ám éltető gyökeret ereszteni igazából képtelen, úgynevezett „új, szovjet" szokások leírását. Ezek leírásától azért nem tekinthettem el, mert a falu életében így vagy úgy hatalmas változások mentek végbe, amelyeket érzékeltetnem kellett. Vissza

Tartalom

Előszó 5
I.
A település története 7
Nyelvjárási sajátosságok 20
Nyelvjárási szövegmellékletek 23
Bátyú frazeológiája 25
II.
A földrajzi nevek néprajzi vonatkozásai 29
III.
Jeles napok, ünnepek 52
Születés- és névnapi köszöntők 98
IV.
Táncélet 101
V.
Népköltészeti kincsek 112
Melléklet
A bátyúi betlehemes játék 150
„Oh, boldog farsangi idő..." 161
Fotók 177
Adatközlők 195

Bagu Balázs

Bagu Balázs műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bagu Balázs könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv