1.037.051

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztéstan - Takarmányozástan

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 233 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági Technikumok tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal, kihajtható melléklettel. Hatodik javított kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

AZ OKSZERŰ TAKARMÁNYOZÁS NÉPGAZDASÁGI JELENTŐSÉGE

Népgazdaságunk ötéves tervében a második állattenyésztési kétéves tervnek feladata az állatállomány mennyiségi és minőségi fejlesztése. A... Tovább

Előszó

AZ OKSZERŰ TAKARMÁNYOZÁS NÉPGAZDASÁGI JELENTŐSÉGE

Népgazdaságunk ötéves tervében a második állattenyésztési kétéves tervnek feladata az állatállomány mennyiségi és minőségi fejlesztése. A hároméves terv és a Minisztertanács 1950- ben megjelent határozata az „állattenyésztés és takarmánytermelés kétéves fejlesztéséről" nagy mértékben fejlesztette állatállományunkat.
A MT 1952-ben határozatot hozott az állattenyésztés és takarmány termelés fejlesztéséről az 1952 - 54. években, melyben megszabja a feladatokat.
Az állattenyésztők feladata, hogy az eddiginél jóval magasabb szintre emeljék termelésünket az állattenyésztésben is.
A megnövekedett állatállomány gondos, szakszerű takarmányozásának különös jelentősége van, mert ezáltal nagyobb eredményeket érhetünk el, és még azonos takarmánykészlettel is több állati terméket nyerhetünk. El kell érni a takarmánytermelés növelését is. Elsősorban a terméseredményeket kell növelni, de a takarmánytermelés területét is ki kell terjeszteni, különösen a másodtermények növelésével. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
I. fejezet: A takarmányok alkotórészei 6
Takarmányok összetétele 6
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma 7
A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai 9
A. takarmányok nitrogénmentes alkotórészei 13
Az ásványi anyagok és jelentőségük 17
A vitaminok és feladataik 20
Zsírban oldódó vitaminok 21
A vitaminok természetes forrásai és a vitaminkészítmények.. 23

II. fejezet: Takarmányozástani alapismeretek 25
A takarmányok emészthetősége és az emészthetőséget befolyásoló
tényezők 25
A takarmányok zsírtermelőképessége 27
A takarmányok táplálóértékének kifejezési? 29
A takarmányok táplálóértékének megjelölése 30
A keményítőértékarány, a fehérjekoncentráció és kiszámításuk 34
Életfenntartó és termelő-táplálóanyag szükséglet 34
Takarmányok értékelésének szempontjai 37
A takarmányokban foglalt tápanyagok pénzértékének kiszámítása 38
A darapercent 39
Keményítőérték - értékesülési százalék (Ké. é%) 40
A táplálóanyagszükséglet kiszámítása és a takarmányszabványok ... 40
A takarmányozási táblázatok megismerése és azok használata 42

III. fejezet: A takarmányok ismertetése 46
A takarmányalap megszervezése 46
A takarmányok csoportosítása 47
I. A zöldtakarmányok 48
A legelő és legeltetés 50
Fűféle zöldtakarmányok 54
Pillangósvirágú zöld takarmányok 56
Egyéb zöldtakarmányok 60
Zöldtakarmánykeverékek 62
A zöldtakarmányozás folytonosságának biztosítása (zöld
futószalag) 64

II. A szálastakarmányok 66
Szénafélék 66
Szalmafélék 72
Törek- és polyvafélék 75

III. Savanyított (silózott) takarmányok 76
IV. Gyökér-, gumós- és húsos-termelésű takarmányok 78
V. Abraktakarmányok 81
Gabonamagvak82
Hüvelyesmagvak 83
Olajmagvak 85
Egyéb magvak 86
VI. Ipari melléktermékek 87
Malomipari takarmányok 88
Olajipari takarmányok 90
Cukoripari takarmányok 94
Keményítőgyári takarmányok 97
Erjedési iparok takarmányai 98
Konzervipari takarmányok 100
VII. Állati eredetű takarmányok 101
VIII. Szükségtakarmányok, hulladéktakarmányok 104
IX. Takarmánykiegészítő anyagok 106
X. Az ivóvíz 109
Takarmánymérgezések 110
A takarmánymintavétel szabályai 111

IV. fejezet: Takarmányok eltartása és előkészítése 115
A takarmányok eltartása 115
A zöldszéna készítése 115
A barnaszéna készítése 121
A takarmány savanyítása 121
A silózás, vermelés 125
A zsombolyozás 127
A gyökér- és gumóstakarmányok eltartása 128
A takarmányok előkészítése 131

V. fejezet: Háziállataink takarmányozásának szabályai, takarmányszabványok 137

Alaptakarmány. Termelőtakarmány. Egyedi takarmányozás 137
A takarmányadagok összeállításának alapelvei 139
Tervezések 143
Tervszerűség a takarmánygazdálkodásban 143
A háziállatok takarmányozásának szabályai 147
Az etetés és itatás szabályai 147
Takarmányozási példák 151
Példák a lovak takarmányozására 151
Példák a szarvasmarhák takarmányozására 160
Példák a sertések takarmányozására 176
Példák a juhok takarmányozására 183
Példák a baromfiak takarmányozására 185
Függelék: Táblázatok a takarmányadagok összeállításához 197
Tartalomjegyzék 233
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv