1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vegyipari üzemgazdaságtan

A vegyipari technikumok IV. osztálya számára/A vegyipar gazdaságtanának alapfogalmai

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 203 oldal
Sorozatcím: Vegyipari technikumi tankönyv
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: 21.340. Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A termelés - így a vegyipari termelés is - a társadalom szükségleteinek kielégítését célozza az anyagi lehetőségek által meghatározott keretek között. A termelés ezért nemcsak műszaki, hanem... Tovább

Előszó

A termelés - így a vegyipari termelés is - a társadalom szükségleteinek kielégítését célozza az anyagi lehetőségek által meghatározott keretek között. A termelés ezért nemcsak műszaki, hanem mindenekelőtt gazdasági feladat is.
A termelés irányításához, lebonyolításához műszaki ismeretek mellett gazdasági ismeretekre is szükség van. Csak ezek elsajátítása teszi lehetővé a termelési folyamat helyes megszervezését, a tervszerű gazdálkodást, a termelés gazdaságosságának biztosítását. Bármely területen dolgozzék is a műszaki szakember - termelővállalatnál, kutatóintézetben vagy irányító szervnél - feladatát csak úgy oldhatja meg helyesen, ha megfelelő szervezési, tervezési és gazdasági ismeretekkel rendelkezik. Ezen ismeretek elemeinek megszerzéséhez, az egységes műszaki-gazdasági szemlélet kialakításához nyújt segítséget a vegyipari üzemgazdaságtan.
A vegyipari üzemgazdaságtan a vegyipar termelési folyamatának gazdasági vonatkozásait tárgyalja.
A termelési folyamatban a nyersanyagból terméket állítanak elő. Ehhez különböző munkafolyamatokat kell elvégezni.
A munkafolyamatban az ember a maga céltudatos tevékenységével, munkájával, munkaeszközök segítségével hat a munka tárgyára, a különböző anyagokra. Azokat a munkatárgyakat, amelyeken előző munkafolyamatokban már munkát végeztek - tárgyiasult (holt) munkát tartalmaznak - nyersanyagoknak nevezzük.
A munkafolyamatokat természeti folyamatok egészíthetik ki. Ezekben az ember közvetlen beavatkozása elmarad és az anyag a természeti törvények hatására megy át különböző fizikai és kémiai változásokon. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
I. A vegyipari termelés folyamata 6
A termelési folyamatok jellemzése 6
Átfutási idő 10
Gyártástechnológiai utasítás 12
II. A vegyipari vállalat 14
A vállalat - az ipar szervezeti alapegysége 14
A vegyipari vállalat szerkezete 15
A vegyipari vállalat irányító szervezete 15
A vállalat ügyrendje és ügyviteli utasítása 19
Á szocialista iparirányítás alapelvei 20
III. A vegyipari vállalat termelőberendezése 23
A vegyipar állóalapjai, értékelésük és pótlásuk 23
A termelőberendezések karbantartása 25
A vegyipari termelőberendezés kapacitása 27
IV. Felújítás, beruházás 33
Felújítás és korszerűsítés 33
Beruházás 34
V. A vegyipari termelés anyagszükséglete 38
Anyagfelhasználás 38
Anyaggazdálkodás, anyagtakarékosság 42
Raktárak és raktározás 43
VI. A vegyipari termelés energiaszükséglete 45
Az energiahordozók és a felhasznált energia osztályozása 45
Energianormák 45
Energiatakarékosság 46
VII. Termelékenység és munkaerő-szükséglet a vegyiparban 48
A munkatermelékenység fogalma 48
A munkatermelékenység mutatói 49
A vegyipari termelés munkaerő-szükséglete 51
Munkaerőgazdálkodás, munkafegyelem 53
VIII. Munkaszervezés 54
A munkaszervezés jelentősége és módszere 54
A munkafolyamat elemzése 55
Munkanap-felvételek 55
A termelési folyamat kétoldali megfigyelése 58
Munkanormák, létszámnormák és kezelési normák 60
1. A dolgozók munkaidejének elemzése 60
2. A termelőberendezés kihasználási idejének elemzése 62
3. Teljesítmény normák, időnormák 63
4. Kezelési normák 65
5. Létszámnormák 68
A munkahely helyes megszervezése 70
A műszakszám megállapítása 71
Az ember a munkafolyamatban 76
A szocialista munkaverseny 79
Termelési tanácskozások 80
IX. Bérezés a vegyiparban 81
A munkabér 81
A vegyipar bérrendszere 83
1. Osztályozás (kategorizálás) 83
2. Alapbérek 85
Időbérrendszer 86
Teljesítménybérezés 86
1. Fizikai dolgozók teljesítménybérezése 86
2. Alkalmazottak prémiumrendszere 89
Átlagbér-ellenőrzés. Átlagbérek szabályozása 90
X. A vegyipar termékei és értékesítésük 91
A termelés és mutatói 91
A termelés minősége 96
A termékek értékesítése 97
XI. Műszaki fejlesztés a vegyiparban 99
A műszaki fejlesztés fogalma és jelentősége 99
A műszaki fejlesztés fő irányai 100
1. Gépesítés és automatizálás 100
2. Villamosítás 102
3. Kemizálás 103
4. A magenergia felhasználása 106
A műszaki fejlesztés fő irányai a vegyiparban 107
A műszaki fejlődés tényezői 108
1. A dolgozók tudományos, műszaki és kulturális színvonalának emelése 108
2. A technika fejlesztése 109
3. Új technológiák bevezetése 110
4. Új nyersanyagok komplex feldolgozása 111
5. A termékek választékának növelése, minőségének javítása 113
6. A termelés korszerű megszervezése 114
A műszaki fejlődés forrásai . 115
1. A tudományos kutatás és anyagi eszközei 115
2. Találmány 117
3. Újítás 118
4. Szabványosítás 121
5. A szocialista államok közötti tudományos-műszaki együttműködés 124
XII. A vegyipari termelés gazdaságossága 128
Az önköltség és csökkentésének tartalékai 126
1. Az önköltségre ható tényezők 127
Önköltségszámítás (kalkuláció) 129
1. A kalkuláció fajtái 129
A költségek fajtái 130
1. Közvetlen és közvetett költségek 131
2. A közvetett költségek felosztása 134
3. A kalkuláció felépítése 136
A termelés mennyisége és az önköltség közötti összefüggés 138
Önköltségszámítás több fázisban gyártott termékeknél és bonyolult vegyipari folyamatoknál 139
Árképzés 140
Termelési költségvetés 142
1. Költségnemek 142
2. A termelési költségvetés felépítése 143
Jövedelmezőség és nyereségrészesedés 145
1. A jövedelmezőség fogalma 145
2. Nyereségrészesedési rendszer 146
XIII. A vegyipari vállalat forgóeszközei és pénzgazdálkodása 148
A forgóeszközök és körforgásuk 148
A vállalat forgóeszköz-gazdálkodása 151
Pénzintézetek (bankok) 152
XIV. Számviteli alapfogalmak 154
A szocialista számvitel fogalma, ágai és rendeltetése 154
1. Operatív számvitel 155
2. Statisztika 156
3. Könyvvitel 162
A vállalaton belüli önálló elszámolás 167
XV. Tervezés a vegyipari vállalatoknál 170
A tervezésről 170
A vegyipari vállalat éves terve 171
1. Az éves terv felépítése 171
2. Összefüggések az egyes tervfejezetek között 175
A vállalat éves tervének felbontása és végrehajtásának biztosítása 176
1. Operatív tervezés 176
2. Programozás 178
3. Gyártáselőkészítés 179
4. Diszpécserrendszerű vezetés 180
5. Egyenletes, ütemes termelés 182
XVI. A vegyipari vállalat tevékenységének elemzése 183
A vállalati tevékenység elemzésének módszere 183
A termelés elemzése 185
1. A különböző koncentrációjú és minőségű termékek termelésének mérése 185
2. A termelés dinamikájának mérése árváltozás esetén 186
3. A termelés tervszerűsége 187
4. A termelés ütemessége 188
A munka termelékenységének elemzése 190
1. A munkatermelékenységi mutatók összehasonlítása 190
2. A munkatermelékenység változásának mérése változó és változatlan állományú indexszel 192
A termelés költségeinek és a termékek önköltségének elemzése 195
A vegyipar fejlesztése - népgazdaságunk fejlesztésének kulcsponti kérdése 196
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv