1.035.019

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Anyagi kultúra

Jegyzet

Szerző

Kiadó: Kőrösi Csoma Sándor Magyar Egyetem
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 74 oldal
Sorozatcím: Magyar néprajz
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar nép anyagi kultúrájának egésze a legszorosabban összefügg társadalmi, szociális műveltségével és ez határosa meg a hagyományok áttételén keresetül szellemi kultúráját is. Az anyagi és... Tovább

Előszó

A magyar nép anyagi kultúrájának egésze a legszorosabban összefügg társadalmi, szociális műveltségével és ez határosa meg a hagyományok áttételén keresetül szellemi kultúráját is. Az anyagi és szellemi kultúra jobb megértéséhez a gyakorlatban szükség van a társadalmi, szociális műveltség alapismereteiben, ezért bocsátottuk e%t előre tárgyalásaink során. így az alábbi fejesetekben már a fentiekre mindenütt tudunk hivatkozni, és ezzel a bevezetőben említett egészben látást az olvasó számára igyekszünk megkönnyíteni.
Az anyagi kultúra egyes fejezeteiben a legfontosabb szokásokról, hiedelmekről is megemlékezünk, hogy ezzel is bizonyítsuk mindezek szoros összefüggését. Az anyagi kultúra változását áttételeken át a szellemi műveltség is követi, de sokkal lassabban. Nem egy esetben a szokásokhoz, hiedelmekhez való ragaszkodás gátolta az újabb munkaeszközök (pl. vaseke) és a velük végzett munka elterjedését. Máskor a társadalmi és gazdasági szervezet akadályozta a munka megkönnyítését szolgáló szerszámok (pl. kasza, ekekapa) gyorsabb térhódítását, mert az az agrárproletárok részesedését jelentősen csökkentette.
E nagy fejezetben tárgyaljuk a népi díszítőművészet különböző ágait is, bár újabban bizonyos indokolható megfontolások alapján, a szellemi műveltségbe szokták azt beilleszteni. Hogy mi mégis a régebbi néprajzi irodalom eljárását követjük, annak az az oka hogy könyvünk e fejezetében csaknem kizárólag történeti anyagot tárgyalunk. Márpedig az elmúlt korszakokban a díszítés a gyakorlati célok mellett nem játszott olyan döntő szerepet, mint napjainkban, így a múltban az anyagi kultúrához való kapcsolását megengedhetőnek tartjuk, nem tagadva azonban azt, hogy olyan határterületről van szó, mely tulajdonképpen összeköti csak a tudományos rendszerezés érdekében alkotott kategóriákat. Vissza

Tartalom

ANYAGI KULTÚRA 111
Település, építkezés, házberendezés 112
A határ 112
A falu települése és a telkek rendje 124
A lakóházak és a gazdasági épületek 130
A lakóház falazata 130
A tetőszerkezet és a tetőfedés 136
A lakóházak beosztása, tűzhelye és világítása 139
A lakóépület bútorzatának rendje 148
Az udvar gazdasági építményei 153
A magyar építkezés területi különbségei 164
Dél-dunántúli házterület 164
Nyugat- és közép-dunántúli házterület 167
Felföldi, palóc házterület 171
Alföldi házvidék 173
Erdélyi, székely házvidék 176
Történeti stílusok hatása a népi építészetre 178
Élet a házban és az udvaron 179
A nyersanyagok megszerzése a növény- és állatvilágból 181
Gyűjtögetés 182
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv