1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Balassi Bálint összes versei és szép magyar komédiája

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Ifjúsági Könyvkiadó
Kiadás helye: Bukarest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 355 oldal
Sorozatcím: Tanulók könyvtára
Kötetszám: 41
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar irodalom első klasszikusa, összegezi és minőségileg magasabb fokra emeli az előző nemzedékek költői törekvéseit.
Századában Európa nyugati felén már a tetőpontig jutott a feudalizmus... Tovább

Előszó

A magyar irodalom első klasszikusa, összegezi és minőségileg magasabb fokra emeli az előző nemzedékek költői törekvéseit.
Századában Európa nyugati felén már a tetőpontig jutott a feudalizmus válsága. A polgárság gazdasági és katonai erejére támaszkodó fejedelmek létrehozzák a hanyatló feudalizmus államformáját, a központosított monarchiát, mely kedvező lehetőségeket biztosít a tőke felhalmozására, és keretei között kifejlődik a modern polgári társadalom.
A polgárság e nagyarányú gazdasági és politikai előretörését szellemi síkon is forradalom kísérte: újfajta gondolkozásmód, új életszemlélet, új életstílus alakul ki, mely a polgárság igényeit, érdekeit fejezi ki. Az új, polgári ideológia legfőbb jellegzetessége a világi szellem térhódítása, a természettudományok és a korai materialista gondolkozás kibontakozása, az antik görög-római világ művészete iránti érdeklődés. A pénzgazdálkodás hallatlanul megnövelte az ember önbizalmát. Mivel pénzzel mindent meg lehetett szerezni, az ember saját erőiben kezd bízni, s a vallás lassan veszít hatóerejéből. A menny helyett a föld s vele az ember kerül az érdeklődés középpontjába. A szerelem, az érzések szabad megszólaltatása most már jogos és természetes követelménnyé válik, mint az emberi élet tartozéka. Az isten helyett az ember válik a művészetek témájává. Új tartalmú, humanista irodalom jön létre, mely megtalálja a kapcsolatokat az antik világ művészetével és irodalmával. Vissza

Tartalom

Balassi Bálint (Szigeti József előszava) 5
Szerelmes költemények 29
Katonaénekek 163
Istenes énekek 173
Töredékek 211
Szép magyar komédia 215
FÜGGELÉK
Életrajzi adatok 285
Jegyzetek 299
A versek kezdőszavainak betűrendes mutatója 353
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv