1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztés 3.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 340 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági Technikumok tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Hatodik, javított kiadás. Fekete-fehér illusztrációkkal. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Első rész
Szarvasmarha-tenyésztés 3
Bevezetés 3
A szarvasmarha-tenyésztés népgazdasági jelentősége 3
Tervfeladatok szarvasmarha-tenyésztésünkben 4
A szarvasmarha eredete és háziasítása 5
A szarvasmarha rokonfajai 6
A szarvasmarha elnevezése 7
A szarvasmarha külső testalakulása 7
A testalakulás bírálatának jelentősége 7
A különböző hasznosítású szarvasmarhák testalakulása 9
A szarvasmarha kültakarója 10
A szarvasmarha színei 11
A szarvasmarha súlyának és testméreteinek megállapítása 12
Fejlettség és élősúly 15
A szarvasmarha testrészeinek elbírálása 16
A fej 16
A törzs 18
A tőgy 20
A végtagok 25
A szarvasmarha életkorának meghatározása 28
Az ivari jelleg és az ivartalanítás 30
A szarvasmarha fajtái 31
A szarvasmarhafajták csoportosítása 31
Magyarországon tenyésztett szarvasmarhafajták 32
Szarvasmarha-tenyésztésünkben felhasznált külföldi fajták 38
Szarvasmarha-keresztezések 42
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai 44
Egészség, szervezeti szilárdság, élettartam 45
Termékenység 46
Növekedési erély, koraérés, ivari koraérés 46
Vérmérséklet, természet és rossz szokások 47
Tejtermelés 48
Tejzsírtermelés, zsírszázalék 48
A tej egyéb alkotórészei 49
Fejhetőség 50
Perzisztencia 50
Kecsketenyésztés 194
A kecsketenyésztés jelentősége 194
A kecske fajtái 194
A kecske tenyésztésének módszertana 195
A tenyészcél kitűzése, a fajta megválasztása 195
Tenyészkiválasztás (szelekció) 195
A kecske szaporítása 197
A kecske felnevelése 198
A fejőskecske takarmányozása 198
A kecske tartása és ápolása 198
A kecske betegségei 199
Negyedik rész
Tejgazdaságtan 200
A tejgazdaság jelentősége 200
A tej termelése és összetétele .201
A tőgy fejlődése és szerkezete 201
A tejtermelés élettana 202
A tej tulajdonságai 209
A tej összetétele 207
A föcstej (kolosztrum) 210
Az öregfejős tehenek teje 211
A tej mikrobái 211
Higiénia a tejgazdaságban 212
A tejtermelést befolyásoló tényezők 214
A fejés 216
A tej kezelése és szállítása 233
A tej gyűjtése, szűrése 233
A tejház és berendezése 235
A tej hűtése, szellőztetése és tárolása 236
A tej pasztőrözése 237
A tej szállítása 238
A tejhibák 238
A tehén eredetű tejhibák 238
Az istálló eredetű tejhibák 239
Mikrobák okozta tejhibák 239
Enzimás eredetű tejhibák 240
A tej vizsgálata 240
Mintavétel 240
Tisztasági próba 241
A tej fajsúlyának vizsgálata 241
A tej frissességének megállapítása 242
A savfok meghatározása Soxhlet - Henkel szerint (SH) 243
A tej zsírtartalmának meghatározása 244
A tejhamisítás felismerése 245
A tej feldolgozása 246
A tej fölözése és a vajkészítés 246
Túró- és sajtkészítés 251
Tejgazdasági jogszabályok 256
Ötödik rész
Méhészet 257
A méhészet jelentősége és létesítésének feltételei 257
A méhészet elhelyezése, méhlegelők 257
Méhészeti eszközök és felszerelési tárgyak 259
A méhlakás 261
A méhek szervezete és a méhcsalád 263
A fejlődés időszaka 266
A termelés időszaka 270
Főhordás utáni időszak. Nyári és őszi munkák a méhesben 274
A betelelés megszervezése és végrehajtása 275
A méhek betegségei és ellenségei 277
Hatodik rész
Selyemhernyó-tenyésztés 278
Bevezetés 278
A selyemhernyó tenyésztése 279
A pete keltetése 279
A tenyésztőhelyiség és berendezése 279
A selyemhernyó etetése és kezelése 281
Az eperfalomb szedése 283
Gubózás, beváltás 284
A peteszükséglet előteremtése 285
Betegségek, kártevők 285
Hetedik rész
Haltenyésztés 287
Bevezetés 287
A halak szervezete, halbiológiai alapfogalmak 288
A halak ivása 290
Fontosabb halaink 291
A halastóépítés műszaki feltételei 292
Tógazdasági haltenyésztés 298
Ívatás 298
Népesítés 300
Takarmányozás 307
Trágyázás v 309
Próbahalászat 310
Lehalászás 311
Teleltetés 313
Szállítás 313
Halhústermelés egyéb területei 313
Rizsföldi haltenyésztés 313
Természetes vizek haltenyésztése 314
Gyakoribb vízinövények 314
A hal betegségei és ellenségei 316
A halak ellenségei
Nyolcadik rész
Nyúltenyésztés 319
Bevezetés 319
A házinyúl tenyésztése 320
A nyulak elhelyezése 320
A házinyúl szaporítása 323
A nyulak takarmányozása 324
Házinyúl fajták 325
Leprémezés és a gerezna konzerválása 329
Egészségvédelem 329
Kilencedik rész
Prémesállattenyésztés 330
Bevezetés 330
A nutria 331
A nyérc 332
Karakuljuh 334
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv