A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

MindenGyerek Konferencia 2007

Budapest, 2007. január 22-24.

Szerkesztő

Kiadó: Gyerekparadicsom Alapítvány
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 131 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-06-3841-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Olvasó a harmadik MindenGyerek Konferencia kötetét tartja kezében. Reméljük, ez is jó szerszámnak fog bizonyulni ahhoz, hogy szakmai kérdéseihez szempontokat, ötleteket, partnereket találjon. A... Tovább

Előszó

Az Olvasó a harmadik MindenGyerek Konferencia kötetét tartja kezében. Reméljük, ez is jó szerszámnak fog bizonyulni ahhoz, hogy szakmai kérdéseihez szempontokat, ötleteket, partnereket találjon. A visszajelzések alapján az első két kötet betöltötte ezt a funkciót, ezért ugyanúgy építettük fel ezt is, mint azokat. Minden közreműködőnek megajánlottunk egy oldalt a kötetből, azután közös munkával kötetté gyúrtuk az írásokat. Miként a korábbi években, a közreműködők egy része nem kívánt élni a lehetőséggel, néhányaktól a szerkesztés során nem kaptuk meg a kért információkat. Így végülis a lezajlott programok kétharmadához kapcsolódik írás a következő lapokon. Hagyományosan közzétesszük a lezajlott programot, miként mindazokat a részvevői kapcsolati adatokat is, amiknek nyilvánosságra hozatalához a regisztrációkor hozzájárultak.
Folytattam az első két MindenGyerek kötetein dolgozva kialakított a szerkesztői gyakorlatomat, és - a szubjektív kiválasztás minden felelősségét vállalva - ebben a kötetben is adtam az általánosnál nagyobb teret néhány írásnak. Most is olyan kérdésekről szóló írásoknak, melyek a jelenben vagy az általam látni vélt közeljövőben fontosabbá válnak, melyek területén a gyerekekkel foglalkozó más szakmákat is inspiráló, támogató fejleményeket várok.
Rétiné dr. Böhm Éva a megyei gyámhivatal-vezető szemüvegén át látott képet mutatta meg műhelye részvevőinek és az Olvasónak is. A Batthyány-Strattmann Díjjal kitüntetett szakember írása nyitja a MindenGyereknek a gyermekvédelemmel foglalkozó sávját prezentáló írások sorát, gyakorlati és mégis összképet látó és nyújtó perspektívával.
Bodor Tamás - aki évtizedek óta Vas megye illetve a kormányzat ifjúságpolitikáját formáló szakértő és gyakorlati ifjúsági munkás - megyéje kiépített intézményrendszerén mutatja be az ifjúsági munka tevékenységei területeit és az ezeket rendszerré fűzni igyekvő ifjúságpolitikát. A magyarországi ifjúsági munka túlnyomórészt civil szervezetek tevékenysége, s ez így van rendjén, de az már kevésbé, hogy e tevékenységeknek kicsi a támogatottsága, továbbá az ifjúságpolitikának igen szűk a területe, tulajdonképpen csak a civil szervezetek illetve lobbistáik és á politikai, igazgatási szektor találkozásánál jelenik meg. Az európai klasszikus demokráciák évtizedek óta alapvető erőforrást látnak a fiatalokban. Ennek megfelelően igen széles kört támogat az Európai Unió - aktuálisan a Lendületben az ifjúság című programja révén - az ifjúsági munka tevékenységei közül, ám ezekkel a lehetőségekkel Magyarországon elsősorban csak a gyermek- és ifjúsági szervezetek, a szűken értelmezett, civil ifjúsági munka művelői élnek, miközben az ifjúsági munkát nem átjárhatatlan falak határolják. Nagyon sok gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozó egyéb tevékenység van nagy átfedésben az ifjúsági munkával, így lehetőség lenne szinergikus hatások elérésére, konkrét együttműködésre, módszerek, eszközök átvételére, erőforrások használatára és közös bővítésére. Az ifjúsági munkát érintő fejlemény, hogy a gyermekszegénység elleni nemzeti program - következően annak prevenciós szemléletéből is - fontos eszköznek nevezi meg a gyermekek napközbeni ellátása, a gyerekek és fiatalok szabadidős tevékenységi lehetőségeinek gazdagítása mellett az ifjúsági munka erősítését is. Az akadémiai programiroda szécsényi kistérségben megvalósuló mintaprogramjában igyekszik ezt az ajánlást is gyakorlatba ültetni (a MindenGyereken is szerepelt Beke Márton közreműködésével). Bodor Tamás írása az ifjúsági munka és az ifjúságpolitika gyakorlati elhelyezéséhez kínál elvi alapvetéseket. Vissza

Tartalom

6 Előszó
9 Írások a MindenGyerek 2007 foglalkozásairól
9 Bűnmegelőzés
17 Drogmegelőzés
21 Egészség
27 Élménypedagógia
32 Gyermekvédelem
45 Ifjúsági munka, ifjúságkutatás
56 Iskola
61 Iskola
65 Jog
68 Környezeti nevelés
79 Közművelődés
86 Önkéntesség
88 Programok roma gyerekekkel
91 Programok sajátos nevelési igényű és fogyatékossággal élő gyerekekkel
98 Technikák
105 A MindenGyerek 2007 programja
114 A MindenGyerek 2007 részvevőinek névsora
132 A MindenGyerek 2007 megvalósítói
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv