1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Húsok és húskészítmények

Mindennapi gondolatok és hasznos tanácsok egy állatorvos gyakorlatából

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mundus Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 160 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 978-963-971-308-6
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tisztelettel köszöntöm Kedves Olvasóimat!
Nagyon örülök, hogy írásomat kézbe vették. Bízom benne, el is fogják azt olvasni. Én magam azon leszek, hogy rövidre fogva, közérthetően foglaljam össze... Tovább

Előszó

Tisztelettel köszöntöm Kedves Olvasóimat!
Nagyon örülök, hogy írásomat kézbe vették. Bízom benne, el is fogják azt olvasni. Én magam azon leszek, hogy rövidre fogva, közérthetően foglaljam össze a szükséges ismereteket. Talán nem lesz ez nagyon könnyű olvasmány, mégis úgy gondolom, érdemes belevágni, mert segítséget fog nyújtani a szakmát most tanuló fiatalok, a húsiparban, a kereskedelemben és a vendéglátásban dolgozók, a háziasszonyok, valamint a húst fogyasztók széles táborának. Állatorvos vagyok. Közel 45 évet dolgoztam a gyöngyösi vágóhídon. A Heves Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Szolgálat hatósági állatorvosa voltam. Sok százezer szarvasmarha, sertés és juh húsvizsgálatát végeztem el. Láttam ezeket az állatokat élve, majd levágva egyaránt. Csupasz kezemmel áttapintottam belső szerveiket, húsukat. Megtekintettem színüket, éreztem illatukat. A húsipari technológiát az első perctől kezdve megpróbáltam ellesni az akkori kiváló szakemberektől. Bőven állt rendelkezésemre értékes irodalmi anyag, amiből húsipari ismereteimet folyamatosan fejleszthettem. Közben az egyetemen bakteriológus-immunológus szakdiplomát szereztem, majd kijutottam Kulmbachba, a német szövetségi húskutató intézetbe (BAFF) is. A húsipari munka igen nehéz, de gyönyörű és művészi feladatot ró arra, aki azt vállalja. Persze, mindez csak akkor igaz, ha a feladatkört jól látják el. Komoly szaktudás, tisztesség, állandó odafigyelés, a lényeglátás és a gyors döntés képessége kell ehhez még akkor is, amikor a napi munka vége felé már nagyon elfáradtak a munkát végző emberek. Nem elég csak tenni, de érteni is kell a dolgokat. Kiváló élelmiszert kell előállítani, és eközben még talpon is kell maradni. Vissza

Tartalom

Előszó5
A húsfogyasztás rövid története a kezdetektől máig13
A vágóállatok élete a mezőgazdasági üzemben. Miért kell megennünk az állatok húsát? Legváhatók-e táplálkozás céljából?19
Az állatok levágása, a hús kinyerése, hűtése, fagyasztása és osztályozása33
A hús darabolása - Ismerkedjünk meg a húsrészekkel!59
A füstölt szalonna, a füstölés és a sertészsír73
A hús érzékszervi vizsgálata - A legegyszerűbb kiegészítő vizsgálatok elvégzésének a módja86
A hús színe94
Hogyan állítsunk elő húskészítményt? - A gátelmélet. A gáttechnológia - A gátak intelligens kölcsönhatása100
Az adalékanyagokról104
A pácolás112
Belek és műbelek - A hús és a húskészítmények előcsomagolása117
A húskészítmények csoportokba rendezése - Ismerjük fel azokat!125
A húskészítmények érzékszervi és egyszerű vizsgálata140
Legyek a hús körül146
Utoljára még néhány szót153
Irodalom155

Balázs Győző

Balázs Győző műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Balázs Győző könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv