1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Konzervipari táblázatok és számítások

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Műanyag kötés
Oldalszám: 271 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-230-232-X
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Konzervipari eljárások elméleti alapjaira vonatkozó táblázatok
Konzervek sterilezési egyenértékei19
A konzerviparban jelentős mikroorganizmusok D-értéke20
Relatív pusztulási sebesség21
Ábrák22
A konzervek tipikus mikrobiológiai romlását okozó mikrobák és a romlás tünetei24
A töltés hőmérsékletének és a konzervben keletkezett vákuum viszonya27
A túlnyomás és a víz hőmérséklete közötti összefüggés légtelenített autoklávban28
Konzervipari alapanyagokra vonatkozó táblázatok
Gyümölcsök konzervtechnológiailag fontos összetevő-mutatói31
Gombák, száraz hüvelyesek és csemegekukorica konzerv-technológiailag fontos összetevő-mutatói31
Zöldségfélék konzervtechnológiailag fontos összetevő-mutatói32
Ábrák33
Zöldségfélék és gyümölcsök szénhidráttartalma35
Gyümölcsök pektintartalma az érettségi foktól függően36
Egyes csonthéjas gyümölcsök magtartalma37
A gyümölcs keményítő- és cukortartalmának összefüggése az érés folyamán37
Gyümölcsök és zöldségfélék átlagos savtartalma és pH-értéke38
Gyümölcsök és zöldségfélék légzésintenzitása39
Uborkanyersanyag minősítése39
Ecetes uborkához használt nyersanyag minősítése, minőségi követelmények39
Húsok fizikai jellemzői40
Húsfélék tisztítási vesztesége40
Élelmezésre alkalmas állati melléktermékek összetétele41
Élelmiszerek raktározási súlyvesztesége (káló)42
Zöldségfélék és gyümölcsök raktározási súlyvesztesége (káló) havi bontásban üzemi körülmények között, %43
Hosszan 0 C fokon tárolt alma vegyi összetételének alakulása43
Zöldségfélék víztartalma és az egyensúlyi páratartalom közötti összefüggés 0 C fokon44
Zöldségfélék és gyümölcsök hőtermelése tárolási hőmérsékleten44
Gyümölcsök és zöldségfélék fagyáspontja46
Zöldségfélék, gyümölcsök és húsok hűtőtárolásának feltételei47
Növényvédő- és gyomirtószer-maradvány megengedett mennyisége nyersanyagokban, élelmezés-egészségügyi várakozási idő és az emberre veszélyes mennyiség48
Konzervipari segédanyagokra vonatkozó táblázatok
A vízkeménység egységei és átszámításuk51
A víz keménységi fok szerinti minősítése51
Az ivóvíz iránti bakteriológiai követelmények52
Cukrok és cukoralkoholok viszonylagos édességi foka52
Cukoroldatok fajsúlya, Bé-foka, forráspontja53
Cukoroldatok készítése54
Cukoroldatok viszkozitása56
Állati zsírok főbb összetételbeli jellemzői56
Állati zsírszövetek átlagos vegyi összetétele57
Nátriumklorid-oldatok töménységével kapcsolatos adatok57
Étkezési savak pH-értéke58
Citromsav-oldatok töménységével kapcsolatos adatok58
Kénessav és kénessavtartalmú vegyszerek hatóanyag-tartalma és adagolása59
A disszociálatlan kénessav aránya pH függvényében59
Kén-dioxid oldhatósága vízben, 760 torr mellett59
Kénessavoldatok sűrűsége60
Hangyasavoldatok töménységi mutatói61
Szorbinsav és káliumszorbát oldhatósága61
Szorbinsav és káliumszorbát oldhatósága61
Szorbinsavat tartalmazó vegyszerek adagolási aránya62
Benzoesavat tartalmazó vegyszerek adagolási aránya62
Konzerváló hatású savak, ill. származékaik nem disszociált molekuláinak százalékos aránya a pH függvényében63
Konzerválószerekből maximálisan felhasználható adagok63
Néhány növény fitocidtartalma64
Antioxidánsok maximálisan felhasználható mennyisége64
Etanol- (etilalkohol-) tartalom és a vizes oldat fajsúlya közötti összefüggés65
Segédanyagok egyenérték-adatai66
A szén-dioxid oldhatósága vízben, gyümölcslében és alkoholban66
A szén-dioxid oldhatósága vízben, gyümölcslében és alkoholban66
Alkálilúg-oldatok fajsúlya és töménysége67
Adatok lúgoldatok készítéséhez68
Üvegmosáshoz használt áztatószerek és az áztatás feltételei68
Konzervipari gyártástechnológiai táblázatok
Félkészáru-gyártás
Steril pulp, ill. velő előállításához szükséges tisztítatlan nyersanyag mennyisége 71
Gyümölcspulpok előállításához szükséges nyersanyagmennyiség72
Szártépési és magozási veszteségek72
Gyümölcsvelők jellemzői és kocsonyásodóképessége73
Gyümölcspulpok jellemző adatai, kocsonyásodóképessége74
Steril pulptermékek és gyümölcspulpok minőségi követelményei75
A gyümölcsvelő (pulp) szárazanyag-tartalma szerint a gyümölcsízhez szükséges mennyiség76
Gyümölcsízgyártás
Gyümölcsízgyártás megközelítő velő- és adalékanyag-szükséglete77
Szilvaízgyártás nyersanyag- és adalékanyag-szükséglete77
Az export dzsemgyártás megközelítő nyersanyag- és segédanyag-szükséglete78
Szugátok nyersanyag- és segédanyag-szükséglete78
Befőttgyártás
A befőttgyártás nyersanyag- és segédanyag-szükséglete79
Lúghámozás feltételei gyümölcsök esetében79
Befőtt felöntőszörp beállítandó cukortartalma adott befőtt szárazanyag-tartalom, különböző gyümölcs ref. % és gyümölcsbemérési súlyarány mellett80
Felöntőszerep cukortartalmának kiszámítása magozatlan gyümölcs felhasználásakor80
Citromsav-adagolás befőtt-felöntőszörphöz81
Befőtteknél általánosan alkalmazott csírátlanítási képletek82
Közvetlen gyártású befőttek dobozcsomagolási egységei, bemérési, töltő- és tiszta súlyok
Befőttek üvegcsomagolási egységei, bemérési, töltő- és tiszta súlyok83
Gyümölcslevek, szörpök, gyümölcsborok gyártása
Gyümölcs- és zöldséglevek vegyi összetétele84
Gyümölcslevek cukortartalmának beállítása85
Gyümölcslevek fagyáspontja85
Gyümölcslevek oxidáz-inaktiválási feltételei hőkezeléssel86
Sűrített gyümölcslevek összetétele86
Gyümölcs- és ízesített szörpök összetétele, csomagolása87
Szén-dioxid-tartalom megállapítása üdítő italokban a hőmérséklet és nyomás függvényéban88
Gyümölcsmustok leerjedés utáni alkoholtartalma és szorzószáma szeszfokra90
Gyümölcsmustok és gyümölcsborok fagyáspontja90
Borextrakttáblázat91
Főzelékkonzerv-gyártás
Lúghámozás feltételei zöldségek esetében92
Zöldborsószemből zsengeség és szemnagyság szerint előállítható készítmények93
A nátrium-glutamát-adagolás mértéke93
Főzelékkonzervbe adagolandó cukormennyiség a zöldség eredeti cukortartalmának figyelembevételével94
Főzelékkonzervek kiszerelési egységei, minőségi mutatók95
Paradicsomsűrítmény-kihozatal (nyeredék)99
Paradicsomsűrítmények refrakció-szárazanyag-tartalom viszonya és fajsúlya100
Hordós sűrítettparadicsom-termékek101
Savanyúságok gyártása
Savanyúságfelöntőlé-készítési táblázat102
Sós vagy savas felöjntőlevek beállítása kisebb töménysége104
Sósvizes savanyúságok felöntőlé-összetétele105
Mikroorganizmusok elpusztításához szükséges konyhasó-koncentráció105
Savanyúságok kiszerelési egységei, tiszta és töltősúlyok106
Szovjet sósuborka fűszerezési receptek109
Szárítmányok gyártása
Zöldségszárítási nyersanyagszükségleti együtthatók, nyeresék (%), litersúlyok110
A zöldségszárítás hőmérséklete, a szárítmányok nedvességtartalma111
Zöldségszárítmány-kihozatal 9 % víztartalomra történő szárításkor, a nyersanyag szárazanyag-tartalmától és a feldolgozási veszteségektől függően112
Zöldségszárítmány-keverékek összetétele112
Szárítóberendezések zöldségszárítási adatai113
Gyümölcsök dehidrálási (aszalás) hőmérséklete és kihozatali adatok114
Porlasztószárítási adatok114
A folyadék felületnövekedése porlasztással114
Szitanyílásméretek szárítmányok osztályozásához115
Hús- és ételkonzervgyártás
Húsféleségek ásványianyag-vesztesége főzéskor115
Egyes húskonzervek csomagolási egységei, tiszta és töltősúlyok116
Baktériumok hőtűrése készételkonzervekben116
Ételkonzervek kiszerelési egységei, tiszta és töltősúlyok117
Általános konzervgyártási táblázatok
A magyar és német (Oechsle-féle) mustfok összehasonlítása118
Hőfokkorrekciós táblázat szárazanyag-refraktométerhez119
Konzervipari termékek viszkozitása120
Gőzvákuummal lezárt üvegekben keletkező vákuum mértéke120
Konzervdoboz és tartalmának térfogatváltozása a hőmérséklettől függően121
A konzerviparban előforduló egyes anyagok fajsúlya121
Az alkohol és víz keverék kontrakciója122
Étkezési savak adagolási viszonya123
Étkezési savak egyenértékszáma123
Fűszerek súlya123
Diffúziós súlyváltozások gyümölcs- és zöldségfeldolgozáskor124
Főzeléksterilezési feltételek125
Tárolási táblázatok
Nyersanyagok téli szabadtéri, pincei és hűtőházi tárolási veszteségeinek felső határa126
Tartósított élelmiszerek kivánatos tárolási feltételei127
Konzervipari termékek csomagolására vonatkozó táblázatok
Fém csomagolóanyagok
Ónozott acéllemez méretei, vastagságok és súlyok131
Szovjet lemez jelölése, mérete132
Szovjet lemezek vastagságméretei132
Nyugati lemezek méretei133
Lengyel lemezek vastagságméretei133
Lengyel lemezek hosszméretei133
Ónozott lemezek szállítása134
Ónozott lemezek mélyhúzhatósági értékei134
Magyarlemezek keménységi értékei135
Nyugati és lengyel lemezek keménységi értékei135
Ónozott acéllemezek jelzése, mechanikai tulajdonsága és alakíthatósága136
A lemezek ónozásának jelzései és az ahhoz tartozó ónbevonat-súlyok137
Az ónbevonat tűrései az Euronorm és szovjet szabvány szerint138
Differenciál ónozású lemezek jelzései csíkozással138
Lengyel lemezek ónozása139
Ábra139
Háromrészes konzervdobozok adatai140
Mélyhúzott dobozok tájékoztató adatai141
Mélyhúzott dobozok mérete (szovjet tapasztalatok)141
Konzervdobozok ónozottlemez-szükséglete142
Egy vagon készáruhoz szükséges doboz és a dobozokhoz szükséges ónozott lemez142
Lágyforraszok néhány jellemző tulajdonsága143
Üveg csomagolóanyagok
Konzervesüvegek méretei (Neo-Phönix szájkiképzés)143
Konzervesüvegek méretei (Hungarocap szájkiképzés)144
Konzervesüvegek méretei (KGST szabványos üvegek)144
Palackok méretei145
1 vagon áru előállításához szükséges megtöltött üvegek száma145
Neo-Phönix üvegzáró fedők jellemző adatai146
Hungarocap üvegzáró lapkák jellemző méretei146
Egy vagon üveges készáru Neo-Phönix lapkájának ónozottlemez-szükséglete147
1000 db Neo-Phönix üvegzáró garnitúra ónozott-, ill. aliumíniumlemez-szükséglete148
Neo-Phönix konzervüvegek zárásának tömítésére használt gumigyűrűk jellemző adatai148
Konzervek belső nyomása nyomás melletti hősterilezéskor149
Papír csomagolóanyagok
Hullámpapírlemez dobozok mérete és súlya150
Hullámpapírlemez dobozok felhasználási adatai üveges termék esetén151
Hulámpapírdobozok felhasználási adatai dobozos termék esetén151
Hullámpapírdobozok felhasználási adatai egyéb termékek esetén152
Bor- és gyümölcslétároló és -szállító hordók méretei152
Konzervipari szállításkor használt vasúti kocsik műszaki adatai153
Műanyag csomagolóanyagok
Műanyag fóliák tulajdonsága154
Műanyag fóliák minőségértékelése156
Műanyag fóliák élelmiszeripari felhasználási területei és zárhatósága157
Fóliák alkalmazhatósági területei158
Műanyag fóliák feldolgozásának kritikus hőmérséklete158
Sterilezésre alkalmas termoplasztikus fóliák sajátosságai158
Kombinált fóliatípusok jellemzése és felhasználási lehetősége159
Rétegelt alufólia burkolatok vízgőzáteresztése160
Burkolófóliák illatáteresztő képessége160
Faládák gyümölcsíz csomagolásra161
Élelmiszeres hordók méretei161
Ábra162
Hő- és energiagazdálkodásra, hűtésre vonatkozó táblázatok
Celsius-, Réaumur- és Fahrenheit-fokok átszámítása165
Szenek szemnagyság szerinti osztályozása167
Tüzelőanyagok elméleti és tényleges elgőzölögtetpképességének hozzávetőleges aránya167
A szén gyakorlati elgőzölögtetőképessége a kazán hatásfokától függően168
Légfelesleg-tényező gyakorlati értékei kazántüzeléskor168
Tüzelőanyagok legkisebb gyulladási hőmérsékletei169
Telített vízgőz kalorikus adatai170
A víz forráspontja csökkentett nyomáson171
Gyümölcslevek és sűrítmények hővezetési tényezői különböző hőmérsékleten172
Konzervipari levek és sűrítmények fajhője172
Fajhőértékek173
Cukoroldatok fajhője175
A levegő sűrűsége és telítettvízgőz-tartalma a hőmérséklettől függően 175
Konzervek megközelítő kiterjedése hő hatására176
Hűtőfolyadékok177
Fajlagos hűtőteljesítmény változása a fajlagos gőztartalom függvényéban ammóniák hűtőközegnél177
Hűtőközegek termodinamikai mutatói178
Gyorsfagyasztó alagútban fagyasztott áruk fajlagos villamosenergia-felhasználási adatai179
1 kWh munkával elérhető elméleti hűtőteljesítmény ammóniánál179
A kondenzátorban végbemenő állapotváltozás egyes szakaszai a kondenzátor-teljesítmény százalékában180
Túlhevítési hőmérséklet különböző kondenzációs és elpárolgási hőmérséklet esetén180
Szigetelőanyagok hővezetési tényezői181
Szabványos villamos vezetékek182
Műanyag és gumiszigetelésű vezetékek megengedett alapterhelése és a biztosítóbetét-sorozat186
Tápanyagszükségletre, élelmiszerek, konzervipari alap- és segédanyagok élelmi értékére vonatkozó táblázatok
A tápanyagszükséglet egy főre, egy napra191
Gyümölcsök tápértéke és tápanyagtartalma193
Zöldségfélék, száraz hüvelyesek és gombák tápértéke és tápanyagtartalma195
Húsok, belsőségek, húskészítmények, halak és zsíradékfélék tápértéke és tápanyagtartalma 197
Gabona-, és tejtermékek tápértéke és tápanyagtartalma200
Gyümölcsök vitamintartalma201
Zöldségfélék vitamintartalma201
Húsok, belsőségek, halak és zsíradékfélék vitamintartalma202
Gabona- és tejtermékek vitamintartalma203
A C-vitamin különböző formái zöldségekben204
Gyümölcsök és zöldségfélék ásványianyag-tartalma205
Húsok, belsőségek, húskészítmények ásványianyag-tartalma206
Gabona- és tejtermékek ásványianyag-tartalma207
Konzervipari készítmények vitamintartalma208
Konzervipari készítmények ásványi alkotórészei210
Élelmianyagok 300 kcal-t adó mennyiségének élelmi értéke216
Húsok aminosav összetétele217
Konzervipari számítások
Gyümölcsvelőgyártási számítások221
Gyümölcspulpgyártási számítások222
Felöntőlé-készítés számítása főzelékkonzervekhez223
Paradicsomsűrítmény-gyártási számítások223
Befőttgyártási számítások224
Gyümölcsíz- és dzsemgyártási számítások228
Vegyesgyümölcsíz-gyártási számítások230
Gyümölcslégyártási számítások231
Gyümölcslésűrítéssel kapcsolatos számítások232
Gyümölcsborgyártási számítások233
Italok szén-dioxid-telítésével kapcsolatos számítások234
Savanyúsággyártási táblázatok235
Zöldségszárítási számítások236
Számítás a kazántüzelés gazdaságosságának ellenőrzésére237
Hőcsírátlanításra vonatkozó számítások238
Mértékegységrendszerek, átszámításaik, általános műszaki táblázatok
A Nemzetközi Mértékegységrendszer (SI) egységei241
A Nemzetközi Mértékegységrendszer (SI) főbb egységeinek kapcsolatai (átszámítások)242
Egyes nemzetközi mértékegységen (SI) kívül gyakorlati mértékegységek átszámítási táblázatai249
Az Abbe-féle refraktométeren leolvasott fénytörésmutató átszámítása főleg szaharózt tartalmazó anyagok vízben oldható szárazanyag-tartalmára253
A konzervipari gyakorlatban előforduló egyes átszámítások254
A víz fajsúlya és a hőmérséklet közötti összefüggés254
Összefüggés a szesz térfogatszázaléka és súlyszázaléka között255
A száraz levegő fizikai mutatói256
Telített vízgőz fajtérfogata és fajsúlya257
Vízszállítás sugárcsőben258
Súlyban és térfogatban megengedett legnagyobb eltérés (tűrés) iparilag előre csomagolt termékeknél258
Felhasznált irodalom259
Táblamutató261

Balla Ferenc

Balla Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Balla Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv