1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A rovargyüjtés technikája

Szerző

Kiadó: Közoktatásügyi Kiadóvállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 250 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: 100 fekete-fehér fényképpel és ábrával illusztrálva. Szerkesztette Dr. Dudich Endre egyetemi nyilvános rendes tanár.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Midőn a rovargyűjtés technikáját ismertető kötetünket közreadjuk, megemlítjük, hogy ez a munka az állatok gyűjtését rendszeresen tárgyaló három önálló mű középső kötete. Az első ,,Az állatok... Tovább

Előszó

Midőn a rovargyűjtés technikáját ismertető kötetünket közreadjuk, megemlítjük, hogy ez a munka az állatok gyűjtését rendszeresen tárgyaló három önálló mű középső kötete. Az első ,,Az állatok gyűjtése, 1. rész" címmel 1948-ban jelent meg és a gerinctelen állatok gyűjtésével foglalkozott, de a rovarok nélkül. A tervezett harmadik kötet pedig a gerinces állatok gyűjtéstechnikáját fogja ismertetni. Sorozatunk jelen - második - kötete az, amelyet valószínűleg a legtöbben és leginkább vártak. Sok műkedvelő rovargyűjtő van és már régen kívánatos volt egy olyan gyűjtéstechnikai könyv kiadása, amely részletesebb ismereteket ad és bővebb utasításokat nyújt, mint a Természettudományi Társulat által 1925-ben kiadott "Kirándulók Zsebkönyve" c. könyvecskék második füzete, amelyet CSÍKI ERNŐ írt.
Kétségtelen, hogy ez a kötet fog a legnagyobb kelendőségnek örvendeni társadalmunk mindenféle foglalkozású és hivatású tagjai között. Diákok és egyetemi hallgatók, tanárok, műkedvelő gyűjtők, orvosok és állatorvosok, múzeológusok, agronómusok és erdészek lesznek főképpen azok, akik a könyvet haszonnal fogják forgatni. De ezeken túl minden természetbarát, minden dolgozó, aki az iparban, mező-, erdő- és kertgazdaságban, állattenyésztésben, halászatban stb. érintkezésbe kerül rovarokkal, okulást meríthet belőle. Iskoláinkban ma annyira előtérbe nyomult a biológia, az állattan tanítása, hogy a gyűjtögető gyermekek irányítására is fel lehet használni a könyvet.
Tudjuk, hogy a rovartannak ma nagyobb gyakorlati jelentősége van, mint valaha is volt. Ezt a fokozott jelentőséget kívántuk hangsúlyozni, amikor a gyakorlati rovartannak négy vezető szakemberét kértük fel egy-egy megvilágító fejezet írására. Megszűnt immár a ,,gyakorlati" és az ,,elméleti" irányú kutatások, illetve intézetek közti, különben is csak erőszakkal fenntartott különbség. A gyakorlat nem élhet sokáig elmélet nélkül és az elmélet a gyakorlattal igazolja életrevalóságát.
Ebben az értelemben az ú. n. "elméleti" irányú állattani intézetek is bizonyos mértékben átállították kutatási irányukat gyakorlati vonalra, mert olyan tervmunkákat vállaltak, melyek sem elméletiek, sem gyakorlatiak, hanem egyszerűen exakt tudományos kutatások. Mint ilyenek, alkalmasak arra, hogy eredményeik tudományos kiinduló pontul, rosszul értelmezve, ,,elméleti" alapul szolgáljanak a hozzájuk kapcsolódó ,;gyakorlati" célkitűzésű kutatásoknak... Vissza

Tartalom

Előszó5
A rovarok és az egészségügy (Mihályi Ferenc)7
A rovartan és az állategészségügy (Kotlán Sándor)10
A rovartan és a növénytermesztés (Szelényi Gusztáv)12
A rovartan és az erdészet (Győrfi János)15
A rovarok gyüjtése és preparálása (Székessy Vilmos)19
Kisebb rovarrendek (Dudich Endre)84
Félrovarok84
Alsórendű rovarok85
Egyenesszárnyúak86
Fülbemászók89
Fatetvek89
Hólyagoslábúak90
Álrecésszárnyúak, recésszárnyúak, szőrösszárnyúak (Ujhelyi Sándor)96
Élősködő rovarrendek (Dudich Endre)106
Vérszívó tetvek106
Rágó tetvek107
Bolhák108
Legyezőszárnyúak109
Bogarak (Kaszab Zoltán)113
Hártyásszárnyúak (Móczár László, Erdős József, Győrfi János, Szelényi Gusztáv)133
Kétszárnyúak (Soós Árpád)162
Lepkék (Kovács Lajos)175
Szipókások (Balogh János, Jermy Tibor, Szelényi Gusztáv)203
A rovarok nevelése, tartása és tenyésztése (Dudich Endre)219
A rejtetten fejlődős és élősdi rovarok nevelése (Győrfi János)236
Az aknázó rovarlárvák gyüjtése és nevelése (Dudich Endre)244
A műszavak jegyzéke (Dudich Endre)248
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv