1.035.133

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vállalati pénzügy példatár

Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügyi és Számviteli Intézet

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Budapesti Corvinus Egyetem Befektetések és vállalati pénzügy tanszéke - részben jogelődei révén - 1991. óta oktatja a "modern " vállalati pénzügyeket. Az oktatás tananyagéit a Richárd A. Brealey... Tovább

Előszó

A Budapesti Corvinus Egyetem Befektetések és vállalati pénzügy tanszéke - részben jogelődei révén - 1991. óta oktatja a "modern " vállalati pénzügyeket. Az oktatás tananyagéit a Richárd A. Brealey - Stewart C. Myers: Modern vállalati pénzügyek című kötetének folyamatosan átdolgozott kiadásai jelentik. Ez a tananyag feldolgozását segítő példatár is a könyv egyes fejezeteihez kapcsolódik de nem a könyv, hanem az oktatásban bevált menetrend sorrendiségét követi. A tanszék korábbi példatáraihoz képest ezúttal több fejezetre bontottuk a tematikát, és az egyes fejezetek szűkebb, jobban definiált területet járnak körül.
A példatár első kilenc fejezete az egyszerűbb pénzügyi eszközök árazáséiról szól, a második hét fejezet a vállalatok pénzügyi döntéseibe vezet be. A piaci tapasztalatok és az elméletek sugallta logika alapján először a befektetési, majd a finanszírozási döntések következnek.
A példatár nem tartalmaz olyan speciális döntési helyzetek mint a lízing, reálopciók, döntési fák értékeléséről szóló példákat, amelyek az előző példatárainkban még szerepeltek. Ennek az oka, hogy a korábbi példatár több tantárgyat is kiszolgált, ám ez gyakran okozott félreértéseket a vizsgákra önállóan felkészülők körében. Így e vállalati pénzügyekbe bevezető példatárunknak természetes folytatását tervezzük egy Vállalati pénzügyi döntések című, a hasonló nevű tárgyat kiszolgáló példatár kiadásával.
Az egyes fejezetek szerkezete a következő. Először igaz-hamis állítások következnek A felkészülést az segíti igazán, ha nem csak az állítás helyességét igyekszik az olvasó eldönteni, hanem a helyes válaszhoz tartozó megfelelő érvelést is megtalálja. Ezután néhány bemutató példa következik, ahol a területben előforduló különböző problémák megoldási lehetőségét mutatjuk be. Ezeket „B "-vel jelöltük Ezeket követően olyan, „M" jelölésű gyakorló feladatok következnek, amelyek számszerű megoldása a példatár végén megtalálható. (A megoldásban eltérést okozhat, ha valaki a képletek, vagy a példatár végén is megtalálható táblázatok segítségével számolt.) Végül a „P" betűvel jelzett példák kerülnek sorra, amelyek végeredményét nem közöljük.
A szerkesztés során felhasználtuk a tanszék oktatói által írt példákat, kérdéseket, valamint a korábbi példatáraink feladatait is, amelyeket Makara Tamás és Sulyok-Pap Márta szerkesztett és Száz János lektorált. A szerkesztés során sokan segítettek, akiknek szeretnék köszönetet mondani. Bátyi Tamás, Biró Péter, Dancs Ágnes, Gálosi Nikolett, Hangya Miklós, Holczinger Norbert, Klobb Maja, Kürthy Gábor, Pordán Tamás, Soltész József, Tajti Zsuzsa, Zsebő Béla, valamint különösen Kovács Nikolett. Vissza

Tartalom

Előszó 3
1. Alapszámítások 5
2. Járadékok 12
3. Kötvények 23
4. Részvényárazás 34
5. Részvénytársaságok adatai 45
6. Kockázat 50
7. A CAPM 55
8. Határidős ügyletek 67
9. Opciók 73
10. Egyenértékesek 77
11. Megtérülési mutatószámok 84
12. Vállalati pénzáramlás 92
13. Tőkeköltség-számítás 103
14. A tőkeszerkezet megváltoztatása
15. Osztalékpolitika 119
16. Csődopció 127
Megoldások 130
Táblázatok 137
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vállalati pénzügy példatár

A borító foltos.

Állapot:
1.940 ,-Ft
10 pont kapható
Kosárba
konyv