1.035.111

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Genius Loci

A hely szelleme - The Spirit of the Place

Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Hamu és Gyémánt Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 203 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 28 cm x 23 cm
ISBN: 978-963-88588-0-1
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Genius Loci. Hamarosan kiderül: ez a két szó kulcs Schäffer Zsuzsa albumához, amely régen várt összegzés, budapesti fényképeiből válogatott gyűjtemény. Évtizedes felvételek találkoznak az album... Tovább

Előszó

Genius Loci. Hamarosan kiderül: ez a két szó kulcs Schäffer Zsuzsa albumához, amely régen várt összegzés, budapesti fényképeiből válogatott gyűjtemény. Évtizedes felvételek találkoznak az album lapjain. Erről születésük időpontja árulkodik, különben tartalmilag, formailag egyívásúak. Jellemzésükre ismételni tudom, amit régebben írtam: a fényképeken mindenütt rend, nyugalom, kiegyensúlyozottság. Visszafogott, finom, bensőséges hangulat árad belőlük, és néha szelíd játékosság. Gyanakszom: Schäffer Zsuzsa alkalmasint nem is Budapestet szereti, hanem a Király utcát, a Bem rakpartot, a Pala utcát, az Ó utcát, a Duna-korzót, meg a fákat, bokrokat, kandelábereket, tűzfalakat. Na, de ideje visszatérni a címre. Schäffer Zsuzsának fontos a helyszín (loci). Ha a főváros térképén körzőnk hegyét Schäffer Zsuzsa otthonánál leszúrjuk, és viszonylag nagy sugarú kört rajzolunk, akkor valamennyi fénykép helyszínét bekerítettük. Ha e helyeket sorjában fölkeressük, kiderül: a közhellyé koptatott látványosságok őt hidegen hagyják. Számos helyszínnel azonban meghitt viszonyban van, ahová, évek múltával vissza-visszatér. Fényképei jellegzetes stílusának alapja szokatlan látásmódja. Jellemző, ahogy a látványt megbontó, zavaró nehézségeket (magasba húzódó vezetékek, ormótlan épületek stb.), amiket más fotográfus, ha teheti, kikerüli, ő beépíti a fényképbe, sőt, néha arra alapozva születik meg a felvétel. Így, az előttünk rejtve maradt, pedig valóságos részletekből születtek emlékezetes művei. És máris a helyhez kötődő szellemről (genius) van szó, ami ott lebeg a felvételeken, érezzük, de a szavak elől elillan. Fényképei meseszerűek: érződik rajtuk a főváros sajátos légköre, megejtő hangulata, miként a mesében a rút békává varázsolt királyfi a királylánynak köszönhetően lesz ismét daliás ifjú.

Gera Mihály Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv