A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tábori szakácskönyv

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Cserkészszövetség
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 112 oldal
Sorozatcím: Magyar Cserkész könyvei
Kötetszám: 86-87
Nyelv: Magyar  
Méret: 15 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: K. M. Egyetemi Nyomda nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mint mindennek, e főzőkönyvnek is megvan a maga kis története. Mikor 1921-ben Budapesten voltam, hogy a „Jó házi konyha" című nagy szakácskönyvemnek kéziratát elhelyezzem, a véletlen összehozott... Tovább

Előszó

Mint mindennek, e főzőkönyvnek is megvan a maga kis története. Mikor 1921-ben Budapesten voltam, hogy a „Jó házi konyha" című nagy szakácskönyvemnek kéziratát elhelyezzem, a véletlen összehozott dr. Borsiczky Sándorral, kinek családját az én családommal régi meleg barátság fűzte össze. Bár szinte gyermekkorunk óta nem találkoztunk, mégis az egymás családja iránt érzett szeretet és tisztelet oly közlékennyé tett mindkettőnket, hogy kölcsönösen elbeszéltük egymásnak életviszonyainkat. Ő többek között azt is elmondta, hogy cserkész. Kérdezősködésemre a cserkészetről oly lelkesen, hévvel, ragyogó szemekkel, oly meggyőző elragadtatással beszélt, hogy én elvben rögtön cserkész lettem, sőt rájöttem, hogy tudatomon kívül már régen cserkész vagyok, mert velük együtt érzek és gondolkodom.
Beszédközben - minthogy tudta, mi járatban vagyok Budapesten - arra kért, hogy írjak szakácskönyvet a cserkészeknek is. Én igen megtisztelve éreztem magamat, megköszöntem a bizalmat és meg is ígértem, de azóta az élet úgy lefoglalt, hogy csak most tudtam beváltani ígéretemet... Vissza

Tartalom

Előszó 11
Bevezetés 13
Általános utasítás és tudnivalók 15
a) Levesek 17
1. Húsleves 17
Levesbevalók:
a) dara, rizs és árpakása 18
b) tojás 18
c) daragaluska 18
d) zsemlye- vagy kenyérkocka tojással, darával 19
e) eresztett tészta 19
f) felvert galuska 19
g) gyúrt tészták 20
h) zöldségfélék 20
2. Gulyásleves 20
3. Krumplileves 21
4. Köménymagos leves 22
5. Hagymaleves tojással vagy anélkül 22
6. Halleves 23
7. Káposztaleves 23
8. Borleves 24
9. Lebbencsleves 25
10. Tarhonyaleves 9
11. Pirított daraleves 25
12. Zöldbableves 26
13. Téli szárazborsóleves 27
14. Téli szárazbableves 27
15. Lencseleves 28
16. Vegyes pörköltlevesek 28
17. Vegyes zöldségleves hússal 28
18. Halleves zöldséggel 29
b) Mártások:
1. Vöröshagymamártás 29
2. Fokhagymamártás 30
3. Paradicsommártás 31
4. Sóskamártás 31
5. Gyümölcsmártások 31
6. Tormamártás hidegen, ecettel 32
a) Főzelékek:
1. Savanyú krumpli 32
2. Szárazbab 33
3. Lencse 34
4. Száraz borsó 34
5. Székely gulyás 34
6. Rizskásás kolozsvári káposzta 35
7. Savanyított káposzta marhaszeggyel összerakva 36
8. Párolt savanyúkáposzta sertés- vagy füstölthússal 36
9. Párolt nyerskáposzta ecettel 37
10. Kelkáposzta 37
11. Lucskos káposzta 38
12. Szerb káposzta 39
13. Tökkáposzta 39
14. Zöldbab 40
15. Párolt kalarábé 41
16. Zöldborsó 41
17. Rizs szárnyas- vagy borjúhússal 42
18. Juhhúsos köleskása 42
d) Gyorskészítésű tojás- és vegyes eledelek:
I. Tojás ételek:
1. Híg tojás 44
2. Kemény tojás 44
3. Rendes rántotta 45
4. Felvert lepényrántotta 45
5. Rántotta sajttal 45
6. Sonkás rántotta 46
7. Szalonnás rántotta 46
8. Hagymás rántotta 46
9. Rántotta zöldpaprika-, paradicsom- és hagymával 47
10. Tükörtojás 47
11. Tejfeles tojás (olasz rántotta) 47
12. Rántotta füstöltkolbász vagy virslivel 48
13. Velős rántotta 48
14. Gombás rántotta 49
II. Vegyes eledelek:
1. Összerakott tojásoskrumpli 49
2. Paprikáskrumpli 50
3. Szerbgulyás 50
4. Zöldbabpörkölt tejfellel 51
5. Borjúmáj paprikásan 51
6. Maradék főtt vagy sülthúsból vetrece.. 52
7. Füstölt kolbász hamuban, parázsban sülve 52
8. Krumpli parázsban sülve 52
9. Krumpli sósvízben, köménymaggal 53
10. Szalonnaszeletek sülve, lábasban vagy tepsiben 53
11. Zsíros pirítottkenyér Vörös- vagy fokhagymával 53
12. Virsli vagy füstöltkolbász főve, tormával 53
e) Pecsenyék:
I. Hirtelen zsírbasültek és szeletek:
1. Marhafilé 56
2. Vesepecsenye egészbesülve 57
3. Beefsteak 57
4. Rostélyos pirított hagymával 58
5. Borjú karaj 59
6. Borjú felsál- (natúr ) szelet 59
7. Sertéskaraj és combhússzeletek 59
8. Sertéskaraj fokhagymával (cotelette) .. 60
9. Juh- és bárányhús-szeletek 60
10. Vadhúsokból szeletek, filék és beefsteak 60
11. Nyúlszeletek citrommal 61
12. Füstölthús vagy sonkaszeletek 61
13. Rántottszeletek borjú-, sertés- és bárányhúsból 61
14. Rántott csirke 62
15. Halak, kirántva vagy lisztbemártva 62
16. Bundászsemlye- vagy kenyérszeletek 63
II. Roston sültek:
3. Marhafelsál vagy vesepecsenyeszeletek 63
2. Felsál- vagy vesepecsenyeszeletek tűzdelve 64
3. Vesepecsenye egészben tűzdelve 64
4. Beefsteak 65
5. Sertéskaraj- vagy combhússzeletek - 65
6. Borjú-, juh- és bárányhússzeletek 65
7. Vadhúsokból szeletek 66
8. Halak 66
9. Füstölthúsok 66
10. Gomba 66
III. Nyárson sültek:
1. Cserkészpecsenye 67
2. Vesepecsenye 67
3. Borjú-, sertés-, malac-, juh-, bárány hús és vadhúsok 68
4. Szárnyasok 69
5. Halak 70
6. Füstölthúsok 70
7. Füstöltkolbász 70
8. Szalonna 70
9. Sajt 71
IV. Tokányok, pörköltek:
1. Borjú- vagy báránytokány 71
2. Gyenge malac- vagy sertéstokány 72
3. Juh tokány 73
4. Nyúl- vagy őztokány 73
5. Fűszeres juhtokány 74
6. Borsos marha- vagy sertéstokány 74
7. Borsoscsirke 75
8. Tej felescsirke 75
Pörköltök marha-, borjú-, bárány-, juh-, sertés-, malac-, szárnyasok- és vadhúsokból
1. Pörköltszeletek 76
2. Tarhonyás pörkölt 77
3. Sertéspörkölt ugorkával 77
4. Halpaprikás 78
V. Egészbesült és párolt pecsenyék:
1. Sertéskaraj vagy comb egészben sülve 79
2. Borjú, juh vagy bárány egyben sülve 80
3. Marhafelsál, egészben párolva, zöldséggel 80
4. Marha fehérpecsenye tűzdelve 81
5. Marha fehérpecsenye petrezselemmel és fokhagymával 81
6. Marha- vagy vadhúsok pácolva 82
7. Szárnyasok egészben sülve
8. Malac egyben sülve 83
9. Füstölthúsok, kolbász egyben sülve 84
10. Halak, egyben, főve 84
f) Körítések:
1. Burgonya törve, hagymával 84
2. Burgonya törve, tejjel (piré) 85
3. Burgonya hagyma- és zöldpetrezselyemmel 85
4. Rizs 86
5. Pirított dara 86
6. Csőtészta (makaróni) 87
7. Tarhonya 87
8. Felvert galuska 87
g) Saláták:
1. Öntött saláta 88
2. Hideg saláta J 89
3. Ugorkasaláta 89
4. Paprikasaláta 89
5. Krumplisaláta 90
6. Vöröskáposztasaláta 90
7. Savanyított káposzta 91
8. Paradicsomsaláta 91
h) Tészták:
I. Zsírbansült tészták:
1. Daramorzsa 92
2. Lisztmorzsa 93
3. Tarkedli 94
4. Kelt lepénykék 95
5. Krumplipalacsinta 95
6. Tejbefőtt darakocka kirántva 96
7. Tejbekifli kirántva 96
8. Burgonyafánk 97
9. Túrófánk 97
II. Tejes ételek:
1. Tejbe rizs vagy dara 98
2. Tejbe köles 99
3. Tejbe tészta 99
III. Főtt tészták:
1. Tehéntúrós csusza 99
2. Juhtúrós csusza 100
3. Sajtos csusza 100
4. Mákos, diós metélt 101
5. Lekváros metélt 101
6. Káposztás kocka 101
7. Pirított darásmetélt 102
8. Krumplinudli 102
9. Makaróni sajttal vagy tojással 103
10. Sonkás kocka 104
11. Felvert galuska túróval 104
12. Zsemlyegombóc sajttal, túróval vagy lekvárral 105
j) Italok:
1. Kávéfőzés 106
2. Kakaófőzés 106
3. Csokoládéfőzés 107
4. Teafőzés 107
5. Melegbor (hidegben, télen) 107
6. Rumos feketekávé (vagy rosszullét) 108
7. Sósborszesz tea (betegség esetén) 108
8. Meleg vagy hideg limonádé 108
k) Vegyes tudnivalók:
1. Káposztasavanyítás nyáron 109
2. Ugorkasavanyítás nyáron 109
3. Húsok pácolása 110
j) Különböző kenyérpótlók:
1. Burgonya 111
2. Puliszka, kukoricalisztből 111
3. Gyúrt tésztából sütött lepények 111
4. Kenyérlisztből sütött lepények, lángos.. 112

Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet

Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv