A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hon- és népismeret

Az 5-6. évfolyam részére "B" változat

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Apáczai Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Celldömölk
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 144 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN: 963-464-613-1
Megjegyzés: Harmadik, javított kiadás. Színes fotókkal, illusztrációkkal. Tankönyvi szám: AP-526/3.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kedves Tanulók! A Hon- és népismeret könyv „B" változata, azaz második kötete honunkkal, hazánkkal, a Kárpátmedence népeivel ismertet meg titeket. Sok olyan dologgal találkoztok majd, amelyek egy... Tovább

Előszó

Kedves Tanulók! A Hon- és népismeret könyv „B" változata, azaz második kötete honunkkal, hazánkkal, a Kárpátmedence népeivel ismertet meg titeket. Sok olyan dologgal találkoztok majd, amelyek egy része már ismerősen cseng a környezetismereti órákról.
Ezúttal azonban a Kárpát-medence népeinek egészéről, a nemzetiségekről, a magyar nyelvterület etnikai csoportjairól lesz szó. Kiemelten javasoljuk, hogy foglalkozzatok a cigányok helyzetével, különösen azokban az osztályközösségekben, amelyekben több roma gyermek is tanul.
Megismerkedhettek a mai Magyarország határain belüli, illetve azon túli néprajzi tájegységekkel, valamint az egyes népek vallási életével.
Szó lesz a szülőföld megtartó erejéről, a lakóhely szeretetéről, a szűkebb és tágabb haza tiszteletéről.
Bemutatunk néhány olyan magyar művészt, tudóst, feltalálót, akik világhírnevet, dicsőséget szereztek hazánknak, népünknek.
Megismerkedhetünk a magyarországi nemzeti parkokkal, kiemelkedő szépségű és értékű történelmi tájainkkal. Tanárotokkal egyeztetve végezhettek kutatómunkát a helyi értékek jobb megismerése érdekében! Megismerkedhettek a nyelvjárás fogalmával, illetve az etnográfia tudományának jelentőségével. Ebben az esetben is térjetek ki a helyi sajátosságok részletesebb elemzésére!
Könyvünk egyik legszebb fejezetében a mai Magyarország nagy tájegységeivel, hazánk kisebb néprajzi térségeivel ismerkedhettek. Külön leckékben tanulhattok a Dunántúl tizenhárom, a Kisalföld három, a Felföld hét és az Alföld tizenöt, összesen tehát mintegy harmincnyolc tájegység embereinek életéről, néprajzi hagyományairól.
Közülük természetesen a hozzátok közel állókat, a számotokra érdekes, példamutató népelemek életét, illetve az általuk lakott térséget emeljétek ki!
Ugyanez vonatkozik a határon túli magyarok által lakott területek megismerése is. A szomszédos országokban élő magyarok attól függően, hogy a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, vagy a Délvidéken élnek, más-más hagyományokat ápolnak, eltérő lehet a vallásuk, de a nyelvük közös.
Használjátok gyakran a térképeket, amelyek eligazítanak az egyes tájegységek fekvését és a nemzetiségek lakóhelyét illetően!
A rendszerezéshez, a Kárpát-medence magyarságának alaposabb megismerése érdekében tanárotok segítsége mellett kérjétek szüleitek, nagyszüleitek, rokonaitok tanácsait! Elképzelhető, hogy közülük akadnak olyanok, akik belülről élik meg azt a világot, amelyet Ti e könyv segítségével próbáltok megismerni.
Szerencsére egyre több olyan közösség, kutató kör, népművészeti csoport alakul a magyar nyelvterületen, amelyek feldolgozzák, s kiadványokban adják közre szűkebb szülőföldjük néprajzi értékeinek gyűjteményét.
Ha tehetitek, járuljatok hozzá ehhez a nemes feladathoz! Vissza

Tartalom

5. osztály
Nemzetiségek a Kárpát-medencében10
Nemzetiségek határon innen és túl12
Vándorló nemzetiségek, hazát kereső magyarok15
Az etnikai és egyéb népcsoportok Magyarországon18
Nemzetiségek és vallásuk21
A lakóhely megtartó ereje24
Ismerd meg hazádat!27
Néprajzi és nyelvjárási tájegységek a mai határokon belül33
Dunántúli tájak37
A Balatont övező tájak41
A Dél-dunántúli tájak hagyományai44
A Dunántúl Tolnától Gerecséig47
A Kisalföld50
A Felföld53
Alföldi emberek, alföldi tájak57
Hagyományőrző parasztvárosok az Alföldön61
Kelet-Magyarország kincsei64
Összefoglalás70
6. osztály
Népünk kultúrája - ősi gyökereink72
A vándorló magyarok élete75
Törzsi társadalmak - egzotikus népek78
Erdélyország magyarsága83
A Partium történelme és földrajza87
Kalotaszeg, a népművészet kincsestára90
A Mezőség95
Székelyföld98
Csíkszék és Kászon102
Háromszéktől a Barcaságig106
Marosszék és Aranyosszék112
A gyimesi és a moldvai csángók116
Kárpátalja119
A Felvidék123
Felföldi tájak, felföldi emberek128
Bácska134
A Bánság138
Összefoglalás143

Bánhegyi Ferenc

Bánhegyi Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bánhegyi Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv