1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Új magyar tájszótár 5. (töredék)

SZ-ZS

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az Új magyar tájszótár ötödik, utolsó kötetét veheti most kezébe az olvasó. E kötet kiadásával befejeződik az 1950-ben elkezdett munka, s teljessé válik az a szótár, amelyet a nyelvészeken és a néprajztudósokon kívül írók, műfordítók, tanárok, újságírók és az érdeklődő olvasók is igényelnek, hiszen a szépirodalmi művekben, népköltési gyűjtésekben vagy éppen a népi kézművesség leírásában előforduló táj szavakról máshol nemigen tájékozódhatnak. A szótár a több mint félmillió adatot öt kötetben, mintegy 120 ezer szócikkben elrendezve tartalmazza. Az első kötetben található az adatok forrásainak és földrajzi lelőhelyeinek a jegyzéke is. Ez utóbbi különösen is fontos, mivel nem kizárólag a mai Magyarország területéről, hanem a szomszédos országok magyarlakta vidékeiről is szép számban gyűjtöttek adatokat. A körülbelül 4000 földrajzi név azonosítását kívánja segíteni a 24 szelvényből álló térképmelléklet is. Az ötödik kötet végén közöljük az első négy kötethez tartozó kiegészítéseket. Az... Tovább

Fülszöveg

Az Új magyar tájszótár ötödik, utolsó kötetét veheti most kezébe az olvasó. E kötet kiadásával befejeződik az 1950-ben elkezdett munka, s teljessé válik az a szótár, amelyet a nyelvészeken és a néprajztudósokon kívül írók, műfordítók, tanárok, újságírók és az érdeklődő olvasók is igényelnek, hiszen a szépirodalmi művekben, népköltési gyűjtésekben vagy éppen a népi kézművesség leírásában előforduló táj szavakról máshol nemigen tájékozódhatnak. A szótár a több mint félmillió adatot öt kötetben, mintegy 120 ezer szócikkben elrendezve tartalmazza. Az első kötetben található az adatok forrásainak és földrajzi lelőhelyeinek a jegyzéke is. Ez utóbbi különösen is fontos, mivel nem kizárólag a mai Magyarország területéről, hanem a szomszédos országok magyarlakta vidékeiről is szép számban gyűjtöttek adatokat. A körülbelül 4000 földrajzi név azonosítását kívánja segíteni a 24 szelvényből álló térképmelléklet is. Az ötödik kötet végén közöljük az első négy kötethez tartozó kiegészítéseket. Az Új magyar tájszótár Szinnyei József nevezetes Magyar tájszótárnak szerves folytatása, az 1890 és 1960 közé eső időszakban összegyűjtött, nyomtatott forrásokban közzétett és kéziratos forrásokban fennmaradt hatalmas táj szóanyagot teszi hozzáférhetővé.

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete és az Akadémiai Kiadó közösen készítette el a Magyar értelmező kéziszótár új kiadását, mely az évtizedekig sikeres első kiadáson alapszik, azonban ennek címszóanyagát és szójelentéseit teljesen átdolgozták, bővítették és modernizálták a szerkesztők. A kiadvány 2007-ben elnyerte az MTA Szótári Munkabizottsága által odaítélt Kiváló Magyar Szótár díjat.
A szókészlet tartalmazza a határon túli magyarság által használt szavakat is, területi megjelöléssel ellátva. A Magyar értelmező kéziszótár az első olyan szótár Magyarországon, amely a Magyar nemzeti szövegtár adatai alapján eligazítást ad az olvasónak, hogy címszavai milyen gyakran fordulnak elő a magyar nyelvben.
A szótár tartalma mellett külalakja is megújult: egy kötetben, többféle kivitelben - elegáns műbőrkötésben, illetve praktikus papírkötésben - készült, annak érdekében, hogy a vásárlók eltérő igényeit kielégítse. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv