kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 287 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-286-411-2 |
| Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér illusztrációval. |
| Bevezető | |
| Miről és kinek készült ez a könyv? | 13 |
| Használati útmutató "A szeszes italok" részhez | 15 |
| A világ italai | 15 |
| Az egységes európai uniós szabályozása | 17 |
| Az alkoholtartalom | 17 |
| Az italok kínálása, felszolgálása | 17 |
| A márkanevek | 18 |
| Használati útmutató "A bár" részhez | 19 |
| A bár szaknyelv | 20 |
| A könyv szóhasználata | 20 |
| Az italok, receptek | 21 |
| A kiemelet részek | 21 |
| A felelős alkoholfogyasztás | 22 |
| A szeszes italok | |
| A szeszes italokról általában | 25 |
| Az alkohol- és a szeszesital-készítés története, folyamata, avagy miből és hogyan készülnek az italok? | 25 |
| A történelem | 25 |
| A jelen | 26 |
| Az alkohol kémiája | 27 |
| Az alkohol alapanyaga | 27 |
| Az alapanyagok előkészítése | 27 |
| Az erjedés | 28 |
| A lepárlás | 29 |
| A párlat | 32 |
| Az érlelés | 32 |
| A keverés, házasítás | 33 |
| A párlatok neve | 33 |
| A fűszerek és az ízesítés | 34 |
| Az ízesítés alapja: a kivonatolás | 35 |
| Mit jelent a kommersz? | 36 |
| Név- és eredetvédelem, illetve földrajzi eredetmeghatározó törvények | 36 |
| A szeszes italok alkoholtartalma | 37 |
| Az italok eltarthatósága | 37 |
| Az európai szabályok | 38 |
| Szeszes ital alapfogalmak | 39 |
| Kiemelet szeszesital-kategóriák | 41 |
| Italtípusok | 42 |
| Eredetvédelem | 42 |
| Nemzetközi kölcsönösség | 42 |
| Gyümölcs alapú szeszes italok | 43 |
| A gyümölcs lelke, a gyümölcspárlat és a pálinka | 43 |
| Hogyan készül? | 44 |
| Gyümölcs- és ízválaszték | 45 |
| A gyümölcspárlatok élvezete | 49 |
| A pálinka | 49 |
| A bor lelke, azaz a borpárlatok | 53 |
| A történelem ködében | 53 |
| A cognac | 55 |
| Az armagnac | 58 |
| A borpárlat, a brandy és a Weinbrand | 59 |
| A borpárlatok fogyasztása | 60 |
| Egzotikus növényekből készült szeszes italok | 63 |
| Az aztékok kincse az agávé, a tequila és a mezcal | 63 |
| Az indiánok földjén | 63 |
| A modern tequila | 66 |
| A mezcal | 67 |
| A cukornád bódító leve, a rabszolgák, a kalózok és a tengerészek legendás italai, a rum és társai | 70 |
| A rum | 70 |
| Egyéb cukornádpárlatok | 73 |
| Cachaca | 75 |
| Az arrack, arrak, arak, rack, raki, rakija stb. | 76 |
| Különleges alapanyagokból készült szeszes italok | 77 |
| Méznektár, mézbor vagy mézsör | 77 |
| Mézpárlat | 77 |
| Bierbrand vagy eau de biére | 78 |
| Tipinambur vagy csicsókapárlat | 78 |
| Tárnicspárlat | 78 |
| Hefebrand vagy seprőpárlat | 79 |
| Berenburg vagy Beerenburg | 79 |
| Vaekevae gloegi vagy spritglögg | 79 |
| Egyebek | 80 |
| Gabona alapú szeszes italok | 81 |
| A gabona zamata, a gabonapárlat | 81 |
| A kelta élet vize, az érlelt gabona, a whisky és a whiskey | 82 |
| Skót whisky | 83 |
| Ír whiskey | 87 |
| Kanadai whisky | 87 |
| USA whiskey | 87 |
| Whiskyhasználati útmutató | 91 |
| Ízesítetlen, avagy semleges szeszes italok | 92 |
| A legsemlegesebb ital: a vodka | 92 |
| A vodka regényes élete | 94 |
| Hogyan használjuk a vodkát? | 97 |
| A távol-keleti (gabona, rizs és egyéb alapanyagú) párlatok | 98 |
| Ízesített szeszes italok | 100 |
| A boróka friss illata, a gin és rokonai | 100 |
| A holland típus | 100 |
| Az angol gin | 102 |
| A gin gyártása | 104 |
| Az opálos csillogás, az ánizs ízesítésű italok | 105 |
| Az absinthe | 105 |
| Az absinthe/abszint ma | 107 |
| Az ánizsitalok | 108 |
| A fogyasztás | 110 |
| A skandináv élet vize, a köményízű párlatok | 110 |
| Keserűvel édes az élet, a keserű italok családja | 111 |
| Az aperitifek | 112 |
| A digestifek | 112 |
| A keserűk fogyasztása | 113 |
| A likőrök tarka világa | 114 |
| A likőrfogyasztás sokoldalúsága | 117 |
| Hogyan készül a likőr? | 119 |
| Az emulziós likőrök | 125 |
| A krémlikőrök | 126 |
| A mai ital- és italfogyasztási trendek | 128 |
| Bártörténelem, avagy az italfogyasztás és az ivóhelyek története | 133 |
| A szeszes italok szerepe | 133 |
| A vendéglátás története | 135 |
| Az ókor | 135 |
| A középkor | 136 |
| A reneszánsztól a felvilágosodás koráig | 137 |
| Az újkor | 137 |
| A kávéházak | 138 |
| Az éttermek | 138 |
| A gin palace és a pub | 139 |
| A western saloon | 140 |
| A bár | 141 |
| Bártörténelem | 142 |
| Az American Bar | 142 |
| A korai bártípusok | 143 |
| Az amerikai alkoholtilalom kora | 143 |
| Az első európai bárok | 146 |
| Amerikai és a világ a 20. század második felétől | 148 |
| A kocsma, avagy a hazai vendéglátás rövid története | 150 |
| A vendégfogadó | 150 |
| A kocsma | 151 |
| A csárda | 152 |
| A modern magyar vendéglátás | 152 |
| Bárok itthon | 153 |
| Bárélet 1945 után | 154 |
| Koktéltörténelem, az italok keverésének története, avagy a kevert italok históriája | 155 |
| Az ókor | 155 |
| Az európai középkor és újkor | 156 |
| A koktél születése és gyermekkora | 157 |
| A modern koktél | 159 |
| A koktél, avagy mi minden van egy névben és a szakirodalomban | 168 |
| A cocktail szó eredete | 168 |
| Névmagyarázatok, történetek | 168 |
| Nemzetközi koktélszakirodalom | 169 |
| A magyar szakirodalom, avagy a hazai koktél- és italkönyvek | 171 |
| Az italkeverés, avagy a mixológia alapjai és elvei | 175 |
| Az ízlelés alapjai | 176 |
| Az italkeverés alapjai | 177 |
| Az italfelszolgálás és keverés technikája | 178 |
| Mérés, öntés, töltés | 178 |
| Mértékegységek | 179 |
| Keverési módok, tecnikák | 181 |
| Általános italkeverési, gyakorlati, technikai alapszabályok | 183 |
| Free style bartending - flair bartending | 186 |
| Italcsaládok, avagy a kevert italfajták csoportjai | 188 |
| Mi az italcsalád? | 188 |
| A kevert italfajták csoportjai | 188 |
| Short drinks | 190 |
| Medium drinks | 192 |
| Long drinks | 195 |
| Party drinks | 200 |
| Az itallap szerkesztése | 203 |
| Az itallapok típusai | 203 |
| Az itallapok felépítése | 204 |
| A kevert italok leírása | 205 |
| A bárbelső | 206 |
| A berendezés | 206 |
| Front bar | 206 |
| Back bar | 207 |
| Az alapvető bártípusok | 209 |
| A bárfelszerelés | 210 |
| Az italok ruhája, avagy a poharak | 221 |
| A poharak fontossága | 221 |
| A talp nélküli poharak | 222 |
| A talpas poharak | 223 |
| A forró italos poharak | 225 |
| A poharak kezelése | 225 |
| A bártender, avagy a "bármunkás", "az italmester" munkája, kötelessége, feladatai | 227 |
| Az igazi bartender | 229 |
| Általános szabályok | 230 |
| Szakmai szempontok | 231 |
| A bártender személyes megjelenése, higiéniája | 232 |
| A kommunikáció | 233 |
| Praktikus tanácsok bártenderek | 234 |
| Italreceptek, avagy a világ sokszínűsége | 238 |
| Az IBA standard italai | 240 |
| Klasszikus avagy standard kevert italok (IBA hivatalos lista) | 241 |
| Népszerű kevert italok (IBA hivatalos lista) | 252 |
| Korábbi klasszikus vagy kevert standard italok | 255 |
| Korábbi klasszikus vagy kevert standard alkoholmentes italok | 257 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 258 |
| Könyvek | 258 |
| Szakmai szervezetek | 261 |
| Törvények, szabályok, előírások | 261 |
| Statisztika | 261 |
| Mellékletek | 262 |
| A legfontosabb szeszes italok alapanyagai szerinti sematikus csoportosítása | 262 |
| Italok fajsúlytáblázata | 264 |
| Kifejezések, szakkifejezések a bárban, a bárról és a bárok világából | 265 |
| A felszolgálás, avagy az italok rendelésénél, készítésénél és felszolgálásánál előforduló szakkifejezések | 269 |
| Márkanévmutató | 273 |
| Szakmai tárgymutató | 279 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.