A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Embernevelés V.

A Győri Tanítóképző Főiskola oktatóinak tanulmánykötete

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ötödik alkalommal jelenik meg az Embernevelés, a Győri Tanítóképző Főiskola oktatóinak tanulmánykötete. Célunk változatlanul az, hogy betekintést adjunk a főiskola oktatóinak tudományos munkájába,... Tovább

Előszó

Ötödik alkalommal jelenik meg az Embernevelés, a Győri Tanítóképző Főiskola oktatóinak tanulmánykötete. Célunk változatlanul az, hogy betekintést adjunk a főiskola oktatóinak tudományos munkájába, a tanítóképzés fejlesztését szolgáló kutatásokba.
A kötet terjedelme szűkre szabott, csak bepillantásra ad lehetőséget a mindennapi műhelymunka egyre kiteljesedő világába. Oktatóink azonban más publikációs fórumokon keresztül is számos cikket, tanulmányt jelentetnek meg, és rendszeresek az élőszóban elhangzó előadások a Főiskolai Nyílt Napok rendezvényein, a tudományos ülésszakokon, az ismeretterjesztő előadásokon.
A pedagógusképzés elméleti és gyakorlati kérdéseinek tanulmányozása gondolkodásunkban és tudományos munkaterveinkben mindenkor összekapcsolódik az általános iskola nevelő-oktató munkájának aktuális céljaival és perspektívájával. Egész munkánk és törekvésünk végső fokon arra irányul, hogy az iskola és a közművelődés számára szakmailag egyre jobban felkészített, hivatásukat értő és szerető tanítókat, közművelődési szakembereket képezzünk.
Az Embernevelés V. kötetének megjelenése egybeesik a Győrött megindult tanítóképzés 200. évfordulójával. A megyei levéltárban őrzött Protocollum bizonyítja , hegy 1778. július 1-én Győrött megkezdődött az államilag szabályozott és irányított tanítóképzés. A hazai tanítóképzés e jelentős eseményére jubileumi kötetünkben részletesen kitérünk. Ezúton is köszönetet mondunk dr. Schleich Lajos nyugalmazott tanítóképző intézeti tanárnak, aki fáradhatatlanul dolgozott a győri tanítóképzés történetének kutatásában és az erről szóló részletes krónika megírásában. Az általa feltárt gazdag forrásanyag nemcsak intézményünk számára jelent féltve őrzött történelmi kincset, hanem egyben eredményes hozzájárulás a hazai tanítóképzés múltjának, történetének feltárásához is. A kétszáz évvel ezelőtt megindult tanítóképzés Győr város kultúrtörténetének egyik fontos mozzanata, amely azóta a város szerető gondoskodásától kísérve tovább fejlődhetett és betölthette fontos társadalmi hivatását. Győrből az eltelt két évszázad alatt sok ezer tanító indult hivatásának teljesítésére, elsősorban megyénk városaiba, falvaiba, de eljutottak az ország számos vidékére. A környező országokban is sokan tanítanak, akik Győrött szerezték tanítói oklevelüket. Ez ünnepi évforduló alkalmából szeretettel köszöntjük a Győrött végzett tanítókat, a régieket és az újakat, azokat, akik már nyugdíjas éveiket élik és azokat is, akik most indultak el hivatásuk útján. Vissza

Tartalom

Gesztesi József: Előszó 3
I.
200 ÉVES A GYŐRI TANÍTÓKÉPZÉS
Dr. Schleich Lajos: Fejezetek a győri tanítóképzés két évszázados történetéből 9
II.
MARXIZMUS-LENINIZMUS, FILOZÓFIA
Molnár Ernő: Az etikai kategóriák rendszere és dialektikája 35
Dr. Sey István: Marx-Engels Herzenhez fűződő kapcsolatáról 59
Mikó Attila: Az absztrakt konkretizálása Ady Endre utolsó korszakában 71
III.
NEVELÉSELMÉLET, NEVELÉSTÖRTÉNET
Dr. Baksa József: Képek a közösségi nevelés gyakorlatából 83
Fügh Rezső: A rajzoktatás helyzete az 1777-es Ratio Educationis után Győrött 105
IV.
A TANÍTÓKÉPZÉS GYAKORLATÁBÓL
Kun András: Igények és realitások a politikai-ideológiai-világnézeti felmérések tükrében 121
Fügh Rezsőné: A tudományos diákkörök szerepe a tanítói hivatásra nevelésben 137
Barabás László: Vizuális nevelés és rajzoktatás főiskolánkon 147
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Embernevelés V. Embernevelés V. Embernevelés V. Embernevelés V. Embernevelés V. Embernevelés V.

A borító enyhén elszíneződött, töredezett. Néhány lapél kissé foltos. Az egyik lapon színes sorkiemelő nyoma található.

Állapot:
1.980 Ft
740,-Ft 50 25
5 pont kapható
Kosárba
25% garantált kedvezmény!
konyv