1.034.197

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vendéglátás 1975. január-december

A magyar vendéglátó- és szállodaipar szakmai folyóirata - XIX. évfolyam 1-12. szám

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1974-ben az életszínvonal emelkedésével összhangban tovább növekedett a lakosság fogyasztási cikkek iránti igénye, mind mennyiségben, mind választékban. Dolgozóink lelkiismeretes munkájának... Tovább

Előszó

1974-ben az életszínvonal emelkedésével összhangban tovább növekedett a lakosság fogyasztási cikkek iránti igénye, mind mennyiségben, mind választékban. Dolgozóink lelkiismeretes munkájának köszönhető, hogy a lakosság áruellátása - a fokozott kívánalmak mellett is - kiegyensúlyozott volt. A belkereskedelem tevékenysége összességében tovább fejlődött.
1975-ben, negyedik ötéves tervünk utolsó évében meg akarjuk őrizni a már elért eredményeket. Erre kötelez bennünket a jövő esztendő két eseménye is, hazánk felszabadulásának 30. évfordulója és az MSZMP XI. Kongresszusa.
A méltó megemlékezés és a Pártkongresszus tiszteletére tett felajánlásaikat a kereskedelmi dolgozók példamutatóan teljesítik és a munka lendületére az új évben még inkább szükség lesz. A kereslet és kínálat egyensúlyát fokozottan kísérjük figyelemmel és az igények kielégítését elsődlegesen a hazai ipar termeléséből és szocialista importból biztosítsuk. Tegyük a munkaszervezés javítását, az ésszerű takarékosságot mindennapi munkánk, magatartásunk szerves részévé. A kereskedelmi vállalatok, szövetkezetek dolgozóin és vezetőin múlik, hogyan használják fel ezeket a tartalékokat az árukínálat bővítésére, fejlesztésére.
Köszönetemet fejezem ki a kereskedelem, a vendéglátás és az idegenforgalom dolgozóinak az elmúlt évben kifejtett jó munkájukért és bizonyos vagyok abban, hogy 1975-ben is helytállnak.
Az új esztendőre valamennyiüknek boldogságot, egészséget és munkájukban sikert kívánok. Vissza

Tartalom

1. szám
Szurdi István: Gondolatok a kereskedelmi reklámról 2
Zeley Imre: 1974. évi idegenforgalmunk 6
Galla György: A szakmai tisztességről 7
Szabó József: Lila Akác... és üzletpolitika 9
Venesz József: Főzelék magyarosan - rántás nélkül 10
Buvári Tamás: "Mini-bár" a szállodai szobában 11
Lontai Éva: Szép, új, - de kevés 12
A hónap kérdése 17
Turós Emil: Gondolatok a levesek sűrítéséről 19
S. T.: A VENDÉGLÁTÁS kislexikonja 20
Olvasóink írják 21
Dr. Benics László: Gastroprag '74 25
Kovács Ferenc: Ízelítő a japán konyhaművészetből 26
Herczog György: Értékek és törekvések Bács megyében 27

2. szám
Szurdi István: Számvetés és tervek 1
B.-G.: Mi történt Verőcén 7
Meszter László: A Magyar Szálloda Szövetség közgyűlése 8
Lantos Péter: Jubileumi rendezvénysorozat Kispesten 11
Sebestyén Miklós: Söröző a Dunaparton 12
A hónap kérdése 17
Turós Emil: Tej-tejtermék receptek 19
A VENDÉGLÁTÁS kislexikonja 20
Végh László: Nyitás előtt két hónappal 21
Somogyi Sándor: Kilencven éves a Gerbeaud 22
Földi Gyuláné: Autós vendég a szállodában 23
Csanády Lili: Irodalom századszor a Koronában 25
Rudnay János: Így könnyebb a munka! 25

3. szám
Molnár Károly: Jubileumi gondolatok 1
Dr. Benics László: Ünnepi rendezvénysorozat 5
Azóta építenek - akkor születtek 6
Andrikó Miklósné: Ahol legtöbb a siker és a tennivaló 8
Bíró Anna: A VENDÉGLÁTÁS a vendéglátásban 11
Lontai Éva: 30 éves a munkahelyi vendéglátás 12
Horváth Józsefné: Akikre építünk 14
Sivó Tibor: Megítélésünk, helyünk a nemzetközi szakmai világban 21
Dr. Béres Antal: A szövetkezeti vendéglátásról 24
Tardos Béláné: A vendéglátóipari szakképzés múltja, jelene és jövője 27
Dr. Borda József: Idegenforgalom és vendéglátás 29
Meszter László: Honnan indult, hol tart a szállodaipar 32
Tóth László: Betonon-sínen-vízen 35

4. szám
Szurdi István: A belkereskedelmi kádermunka főbb feladatai 1975-ben 1
Dr. Balatoni András: A MÜÁRT szerepe a technika fejlesztésében 4
Bíró Anna: Célok és módszerek 7
Lontai Egon: Hungarhotels Gasztronómiai Napok 1975. 9
Az OIT pályázati hirdetménye 10
Turós Emil: Választékosabb salátakínálat felé 20
S. T.: A VENDÉGLÁTÁS kislexikonja 21
Salánki Márta: A szakmai továbbképzés rendszere 23
Kiripolszky Károly: A tizedik Hajdúsági Farsang 24
Olvasóink írják 27

5. szám
Dr. Bánrévi István: Fontos lépés a nemzetközi technikai összefogásban 4
Papp Oszkár: Moszkvai esték 6
Bíró Anna: Ami hiányzott az emléktábláról 7
Horváth Józsefné: Országos szakmunkástanuló verseny 1975. 9
Szabó Ernő: Szolnok 900 éves 10
Csizmadia László: Étlaptervezés gyermekeknek 17
Turós Emil: Színes köret? - Karalábé! 19
S. T.: A VENDÉGLÁTÁS kislexikonja 21
Jakabos Zsuzsa - Wesztl Mária: Vendégvárás a Mecsekalján 22
Konrádyné dr. Gálos Magda: Emléktáblák 25

6. szám
Sivó Tibor: Szervezett szálláskínálattal a belföldi turizmus fejlesztéséért 1
Koltai László: A nagy vállalkozás 3
Lombosi Gábor: A Nemzetközi Szálloda Szövetség tanácskozása 5
Konrádyné dr. Gálos Magda: Emléktáblák 7
Önkiszolgáló éttermek 10
A hónap kérdése 17
Turós Emil: Egész évben fejessaláta 19
Balatoni András: A MÜÁRT szerepe a technika fejlesztésében 23
Eredmények és tervek Nagykanizsán 26
Gundel Ferenc: Szakmai vetélkedő a főiskolán 25

7. szám
Dr. Benics László: Nagyszabású gasztronómiai bemutató az 1975. évi OMÉK-en 1
Andrikó Miklósné: Új jelenségek a vendéglátás forgalmában 2
Horváth Józsefné: Főiskola után 4
Kiss-Gampel: Új önkiszolgáló étterem Szombathelyen 7
Ballner Károly: A szakma történetéből 8
Kiripolszky Károly: Hajdúsági ötösfogat 9
Lontai Egon: Grill Internacionál 10
Dr. Bánrévi István: Fejlett módszerek a dolgozók üzemi ellátásának javítására 17
Gyümölcs, gyümölcs, gyümölcs 18
Tózsa István: Hotel Huszárvár 21
Varga Tiborné: Soproni tervek 23
Butthy Edit: Turistaszálló Szentgotthárdon 27

8. szám
Sivó Tibor: Példátlan eset - közérdekű tanulságokkal 1
B. A.: Több diák ül asztalhoz 3
Gellai Imre: Csak modern technológiával! 6
Andrikó Miklósné: Munkahelyi pótlék a fővárosi vendéglátásban 7
Lontai Éva: Saját kezelésben 9
Dr. Bánrévi István: Az üdítő ital forgalmazás korszerű technikája I. 11
A hónap kérdése 17
Major Tibor: Almatorta receptek 21
S. T.: A VENDÉGLÁTÁS kislexikonja 22
Csanády Lili: Szórakoztatás - vendéglátás 23
FÓRUM - A MÜÁRT szerepe a technika fejlesztésében 25

9. szám
Bíró Lászlóné: Jó helyre kerülnek a milliók 1
Dr. Boross Péter: Megjegyzések a vendéglátás gazdaságosságáról 3
Dr. Bánrévi István: Az üdítő ital forgalmazás korszerű technikája 5
B. A.: Nagy dolog egy ilyen tejbár 7
Lontai Egon: Mindenki kedvére 12
A hónap kérdése 17
Barna István: Gyermekműsorok a Maximban 19
S. T.: A VENDÉGLÁTÁS kislexikonja 20
FÓRUM - A MÜÁRT szerepe a technika fejlesztésében 21
Steigerwald György: Vendégváró Békés megye 24
Buzai József: Parasztlakodalmas 27

10. szám
Sivó Tibor: Évzárás - felkészülés 2
Dr. Joó Sándor: Munkahelyi étkezés - nyilvános éttermekben 3
Kereszti József: A Bükkvidéki Vendéglátó Vállalat Leninváros ellátásáért 4
Dr. Bánrévi István: Az üdítőital forgalmazás korszerű technikája III. 5
Farkas Éva: Látogatás a 23-as pavilonban 8
Nagy György: Jelentés az italfrontról 17
Turós Emil: Világhírű ételek - A pizza 19
S. T.: A VENDÉGLÁTÁS kislexikonja 20
Sipőcz János: Tudósok és vendéglátók a jövő élelmezéséért 23

11. szám
Andrikó Miklósné: Lehetőségek és feladatok a vendéglátásban 1
Kitüntetések 3
Csetnegi Mihály: 6 megyéből 24 ezer gyermek 5
Dr. Bánrévi István: Régen - ma - holnap 6
Szabó Ernő: Ha ez korcsma, akkor mi korcsmárosok vagyunk 9
A hónap kérdése 17
Turós Emil: Finom köretek kelkáposztából 19
S. T.: A VENDÉGLÁTÁS kislexikonja 20
Feleki Ferenc: Programot nyújt a szálloda 23
Dr. Balatoni András: FÓRUM - A MÜÁRT szerepe a technika fejlesztésében 25

12. szám
A belkereskedelmi miniszter újévi köszöntője 1
Szurdi István: A dolgozó milliók megelégedésére 2
Dr. Kovács Gyula: Nagyvállalatok Budapesten 5
Konrádyné Dr. Gálos Magda: Híres régi felszolgálók 6
Dr. Bánrévi István: A korszerű technika szemléje 8
Szabó József: Híradás Szegedről 12
Kiripolszky Károly: Vendéglátás és kultúra 17
A konyhafőnök receptjei 19
S. T.: A VENDÉGLÁTÁS kislexikonja 20
Lontai Egon: 47 év után 23
Szabó Ernő: Az élő kapcsolat jegyében 25
Rudnai János: Édes receptek 26
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Vendéglátás 1975. január-december Vendéglátás 1975. január-december Vendéglátás 1975. január-december Vendéglátás 1975. január-december

A lapélek elszíneződtek.

Állapot:
12.000 Ft
6.000 ,-Ft 50
30 pont kapható
Kosárba
konyv