1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Történelmi és irodalmi tanulmányok I. (töredék)

A mohácsi veszedelem okairól/Emlékirat 1849-ből/Gróf Széchenyi István

Szerző
Szerkesztő
Kapcsolódó személy

Kiadó: Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 343 oldal
Sorozatcím: Báró Kemény Zsigmond összes művei
Kötetszám: 9
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Töredék kötet. Nyomtatta a Franklin-Társulat nyomdája. A szerző fekete-fehér képével illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Báró Kemény Zsigmond politikai és irodalmi tanulmányait először 1870-ben adtam ki két kötetben. A jelen kiadás bővebb az előbbinél s három kötetre terjed.
Kemény nem szándékozott összegyűjteni... Tovább

Előszó

Báró Kemény Zsigmond politikai és irodalmi tanulmányait először 1870-ben adtam ki két kötetben. A jelen kiadás bővebb az előbbinél s három kötetre terjed.
Kemény nem szándékozott összegyűjteni kisebb tanulmányait. Nem egyszer unszoltam erre, de mindig eredmény nélkül. Úgy vélekedett, hogy e folyóiratok, lapok számára, a pillanat szükségeihez képest gyorsan írt s inkább vázolt, mint kidolgozott munkák csak úgy érdemelnék meg az összegyűjtést. ha egyiket-másikat egészben vagy részben átdolgozhatná, mihez sem kedve, sem ideje. Hiába mondtam, hogy így is becsesek s irodalmunkban már annyiban is hézagot töltenek be, a mennyiben az illető tárgyakról jobb dolgozatokat nem birunk. Ellenvetéseimet nem találta elég alaposaknak s megmaradt szándéka mellett.
Néhány év múlt el. Egy estve 1867-ben a Pesti Napló szerkesztőségében többen voltunk együtt. Alkotmányunk visszaállítását s a magyar minisztérium kinevezését ünnepeltük. Sokat beszéltünk politikáról, de szóba jött az irodalom is. Én a többek közt megemlítettem, hogy ez esemény bizonyos tekintetben legkevésbé örvendetes irodalmunkra nézve. Míg új erők támadnak, némi szünet fog beállani, mert az írók nagy részét benyelik a miniszteri irodák s a politikai hullámzó élet árja. Az ily idő kiválóan alkalmas a régibb írók új kiadására, vagy összegyűjtésére oly kisebb munkáknak, melyek folyóiratok- vagy lapokban eltemetve, a nagy közönségre nézve elveszettnek tekinthetők. Szóba hoztam Kemény kisebb tanulmányainak összegyűjtését is. A társaság túlzottnak találta aggodalmamat, de óhajtásomat helyeselte. Kemény jó kedvében van-e, vagy hogy szabaduljon a zaklatástól, engedett a kérésnek, arra az esetre, ha valaki elvállalja kisebb munkái összegyűjtését. Én felajánlám magamat a gyűjtemény szerkesztésére, de elfoglaltságom miatt igéretemet csak az 1870 évben teljesíthettem. Vissza

Tartalom

Előszó 1
A mohácsi veszedelem okairól (1837) 7
Emlékirat 1849-ből (1849) 47
Gróf Széchenyi István (1851) 143

Báró Kemény Zsigmond

Báró Kemény Zsigmond műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Báró Kemény Zsigmond könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Történelmi és irodalmi tanulmányok I. (töredék) Történelmi és irodalmi tanulmányok I. (töredék) Történelmi és irodalmi tanulmányok I. (töredék) Történelmi és irodalmi tanulmányok I. (töredék) Történelmi és irodalmi tanulmányok I. (töredék) Történelmi és irodalmi tanulmányok I. (töredék)

A borító enyhén kopottas.

A felső lapélek színezettek.

Állapot:
5.360 Ft
2.680 ,-Ft 50
13 pont kapható
Kosárba
konyv