| A vállalkozás elhatározása - Bíró Oszkár | 9 |
| A kis- és középméretű élelmiszer-ipari üzemek múltjáról | 9 |
| A vállalkozóvá válás indítékai | 11 |
| A vállalkozás jogi formái | 12 |
| Az 1988. évi VI. törvény által szabályozott társasági formák | 13 |
| Az 1990. évi V. törvény az egyéni vállalkozókról | 14 |
| Ki lehet vállalkozó? | 15 |
| Ki nem kaphat vállalkozói igazolványt? | 16 |
| A vállalkozói igazolvány megszerzésének módja | 16 |
| Az 1991. évi korszerűsített szövetkezeti törvény | 17 |
| A baromfifeldolgozó kisüzemmel kapcsolatos engedélyezések | 18 |
| Az élelmiszer-előállítás feltételrendszere az elképzeléstől a megvalósulásig - Horváth György | 18 |
| Az előállítóhely és tevékenység engedélyezése | 20 |
| Az előállításra kerülő baromfival és az előállított termékkel kapcsolatos kötelezettségek, engedélyezések | 22 |
| Berendezések, gépek élelmezés-egészségügyi alkalmassága, higiéniai minősítése - Simon József - Mikhely István | 23 |
| Egészségügyi alkalmasság, képzettség - Simon József | 27 |
| Tisztító-, fertőtlenítőszerek - Kiss Lászlóné | 29 |
| Az elsődleges baromfi feldolgozás technológiája | 31 |
| A baromfihús a korszerű táplálkozásban - Heiner Tiborné | 31 |
| A baromfi mint nyersanyag - Jankóné Forgács Judit | 32 |
| A baromfihús hasznosítása | 33 |
| A baromfi minősítése | 37 |
| Baromfifeldolgozó üzemek telepítése, technológiai elrendezése | 40 |
| A soványbaromfi elsődleges feldolgozásának technológiája | 41 |
| A szennyes övezet műveletei | 42 |
| Függesztés | 42 |
| Kábítás | 43 |
| Vágás, véreztetés | 43 |
| Forrázás | 44 |
| Kopasztás | 47 |
| Utókopasztás | 49 |
| Testmosás | 49 |
| A tiszta övezet műveletei | 50 |
| Az állatorvosi vizsgálatot megelőző műveletek | 50 |
| Függesztés | 50 |
| A test felnyitása | 51 |
| Zsigerlazítás és kiemelés | 51 |
| Hatósági (állatorvosi) húsvizsgálat - Erdész Sándor | 51 |
| Az állatorvosi vizsgálatot követő műveletek - Jankóné Forgács Judit | 54 |
| Zsigeri szervek levétele, szétválasztása, tisztítása | 54 |
| Külső-belső testmosás | 54 |
| Minőségellenőrzés | 54 |
| Nyak-, fejlevágás | 54 |
| A vízibaromfi feldolgozásának technológiája | 54 |
| A szennyes övezet műveletei | 56 |
| Függesztés | 56 |
| Kábítás | 56 |
| Vágás, véreztetés | 57 |
| Forrázás | 57 |
| Kopasztás | 58 |
| Utókopasztás | 58 |
| Paraffinozás | 59 |
| A tiszta övezet műveletei | 61 |
| A test felnyitása | 61 |
| Zsigerlazítás és kiemelés | 62 |
| Állatorvosi vizsgálat | 62 |
| Zsigeri szervek levétele, szétválasztása, tisztítása | 63 |
| Külső-belső testmosás | 63 |
| Minőségellenőrzés | 63 |
| Nyak-, fejlevágás | 63 |
| Hízott vízibaromfi előhűtés utáni "hideg" bontása | 63 |
| Hagyományos bontás, zsigerelési eljárás | 63 |
| A vágott baromfi előhűtése | 64 |
| Levegős előhűtési eljárások | 64 |
| Folyadékos előhűtési eljárás | 65 |
| Darabolva bontás | 65 |
| A libamáj kezelése | 66 |
| A vágott baromfi feldolgozásának technológiája | 69 |
| A vágott baromfi osztályozása, minősítése | 69 |
| A vágott baromfi fagyasztása | 70 |
| Gyorsfagyasztó alagutak | 70 |
| Egyedi gyorsfagyasztás | 71 |
| A baromfihús fagyasztva tárolása | 72 |
| A vágott baromfi darabolása | 74 |
| A vágott baromfi csomagolása | 76 |
| Egyedi csomagolás | 76 |
| Gyűjtőcsomagolás | 69 |
| A baromfiipari hulladékok gyűjtőrendszere és kezelése | 80 |
| A baromfifeldolgozás gépi berendezései | 81 |
| Kis teljesítményű elsődleges baromfifeldolgozó üzem | 81 |
| Egyedi gépi berendezések továbbfeldolgozott baromfitermékek gyártására | 84 |
| Aprító-, keverő- és töltőgépek | 84 |
| Főző-füstölő-hőkezelő kamrák | 87 |
| Dobogók és dobogórendszerek, asztalok | 89 |
| Higiéniai eszközcsalád | 90 |
| Nagy teljesítményű elsődleges baromfifeldolgozás gépei | 92 |
| Munkavédelem a baromfifeldolgozó üzemben - Heiner Tiborné | 92 |
| Minőség-ellenőrzés, minőségszabályozás, minőségbiztosítás a baromfifeldolgozó iparban | 94 |
| A minőség fogalma - Erdész Sándor | 94 |
| Az élelmiszer-minőség fogalma és összetevői | 94 |
| A minőség ellenőrzése | 95 |
| A baromfi vágás, - feldolgozás mikrobiológiai vonatkozásai | 95 |
| Az élelmiszerek minőségének biztosítása | 98 |
| Az élelmiszerek minőségének szabályozása | 100 |
| Az Élelmiszertörvény és végrehajtási rendeletei | 100 |
| Az Élelmiszerkönyv szerepe | 100 |
| Szabványok | 101 |
| A gyártmánylap | 101 |
| Az élelmiszerek minőségi követelményeinek betartását ellenőrző intézmények | 102 |
| A vállalkozói, üzemi minőség-ellenőrzés gyakorlata | 103 |
| Termékellenőrzés mintavétel alapján | 103 |
| A beérkező vágóbaromfi ellenőrzése | 103 |
| Szubjektív, műszeres vizsgálat | 104 |
| Objektív, műszeres vizsgálat | 104 |
| Szabvány szerinti minőségi átvétel | 105 |
| Gyártásközi ellenőrzés | 107 |
| A hagyományos baromfifeldolgozás technológiai fázisainak ellenőrzése | 108 |
| Vízibaromfi félkész termékeinek ellenőrzése | 112 |
| A hízott libamáj minősítése | 113 |
| Segéd- és csomagolóanyagok ellenőrzése | 113 |
| A késztermékek ellenőrzése, minősítése | 114 |
| Továbbfeldolgozott baromfitermékek minőségellenőrzése | 115 |
| A vállalati minőségellenőrzés rendszere | 116 |
| Az üzemi higiénia, tisztítás, fertőtlenítés gyakorlata - Heiner Tiborné | 117 |
| A feldolgozóüzem higiéniája | 118 |
| Személyi higiénia | 119 |
| Termékvédelem | 120 |
| Takarítás, fertőtlenítés | 121 |
| A baromfiipari üzem környezetének védelme | 121 |
| Baromfiipar laboratóriumi vizsgálati módszerek | 123 |
| A baromfifeldolgozás egészségügyi biztonsága | 126 |
| A baromfifeldolgozás élelmezéstoxikológiai vonatkozásai | 126 |
| Ételfertőzések, ételmérgezések | 132 |
| Irodalom | 138 |
| A gazdaságosság, a költség, a jövedelmezőség tényezői - Bíró Oszkár | 139 |
| Telepítés, a telephely megválasztása | 139 |
| A gyártási profil megválasztása | 141 |
| A piac szerepe és a verseny hatása | 141 |
| A piaci kapcsolatok szerepe a vállalkozás jövedelmezőségének megalapozásában | 141 |
| Az élelmiszert gyártó vállalkozáshoz szükséges piaci ismeretek | 142 |
| A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők | 142 |
| Az épületek és gyártóvonalak kialakítása | 142 |
| A kapacitás méretezése | 143 |
| Az értékcsökkenési leírás | 143 |
| A forgóeszközök gazdaságos működtetésére ható tényezők | 144 |
| A forgóeszközök forgási sebessége | 144 |
| A készletek alakulása, készletgazdálkodás | 145 |
| Az élőmunka költsége | 145 |
| Az egyéb költségek | 145 |
| Kölcsöntőke, hitel | 145 |
| A kamatláb, a ciklusidő és a nyereségráta összefüggései | 146 |
| A forgótőkeigény lehetséges forrásai | 148 |
| A beszerzési és értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre | 148 |
| Beszerzési piac | 149 |
| Értékesítési piac | 149 |
| Az állami szabályozás hatása a válallkozás jövedelmezőségére | 150 |
| A baromfifeldolgozás szakágazati és kereskedelmi sajátosságai | 151 |
| A hazai baromfi termelés és -fogyasztás alakulása | 151 |
| Hol létesítsen az új vállalkozó baromfifeldolgozó üzemet? | 152 |
| A piac megítélése, a piac szereplői | 155 |
| A belföldi piac néhány jellemző tendenciája | 155 |
| A külpiac sajátosságai | 156 |
| Exportvisszaesés 1993 elején | 157 |
| Függelék | 159 |