kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 384 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 168 fekete-fehér ábrát tartalmaz. |
| Előszó | 3 |
| Bevezetés | 7 |
| A baromfiipar különleges helyzete | 7 |
| A baromfitenyésztés és feldolgozás jelentősége | 9 |
| Az ipar érdekeltsége a baromfitenyésztésben | 10 |
| Nagyüzemi baromfitenyésztés | 12 |
| Baromfitenyésztési ismeretek | 15 |
| Általános állattenyésztési alapfogalmak | 15 |
| A faj és fajta fogalma | 15 |
| Állattenyésztési módszerek | 16 |
| Baromfifajták | 17 |
| Tyúkfajták | 18 |
| Gyöngyösfajták | 24 |
| Pulykafajták | 24 |
| Kacsafajták | 25 |
| Lúdfajták | 28 |
| A baromfi testének fölépítése | 31 |
| A baromfi testének vegyi összetétele | 31 |
| Szervetlen anyagok | 31 |
| Szerves anyagok | 32 |
| A baromfi testének szöveti felépítése | 34 |
| Sejtek | 34 |
| Szövetek | 36 |
| A baromfi testének szervrendszerei | 38 |
| A mozgásszervek rendszere | 39 |
| Az emésztőszervek rendszere | 48 |
| Érrendszer | 52 |
| Légzőszervek rendszere | 56 |
| A kiválasztó szervek rendszere | 58 |
| A belső elválasztású mirigyek rendszere | 58 |
| Az ivarszervek rendszere | 59 |
| Idegrendszer | 60 |
| Az érzékszervek rendszere | 62 |
| A kültakaró | 64 |
| A baromfiipari üzemek telepítése | 66 |
| A külső telepítés általános irányelvei | 66 |
| A belső elrendezés általános irányelvei | 67 |
| Az üzemi helyiségek részletes ismertetése | 70 |
| A feldolgozó telep áruellátása | 79 |
| Összegyűjtés, felvásárlás | 79 |
| Minősítés átvételkor | 80 |
| Az élő baromfi szállítása, szállítási apadó | 81 |
| Az élő baromfi osztályozása a feldolgozó telepen | 84 |
| Az élő baromfi vizsgálata | 86 |
| A beteg állatok felismerése | 87 |
| A baromfiak gyakoribb betegségei | 89 |
| A baromfi ipari hízlalása | 103 |
| A hízlalás célja | 103 |
| A hízlalás élettana | 104 |
| Táplálékfelvétel és emésztés | 104 |
| A szervezet anyagforgalma | 107 |
| Kiegészítő anyagok | 109 |
| A hízlalás eredményességét javító beavatkozások | 116 |
| Ivartalanítás | 117 |
| Antibiotikumok | 121 |
| Az anyagforgalomra ható szerek | 122 |
| Felületaktív anyagok | 123 |
| A mellékvese működésére ható szerek | 123 |
| Baromfihízlalásra alkalmas takarmányok | 124 |
| Növényi takarmányok | 124 |
| Állati eredetű takarmányok | 126 |
| A takarmányok tápanyagtartalma | 127 |
| A takarmánykeverék előkészítése és felhasználása | 130 |
| Hízlalási módok | 132 |
| A hízó állatok gondozása | 132 |
| A csirke és a tyúk hízlalása | 133 |
| A hízlalda berendezése | |
| A hízlalda feltöltése | |
| A csirkék és tyúkok hízlalására használt takarmánykeverékek | |
| Az etetés módja | |
| A tyúkfélék gépi tömése | |
| A liba és a kacsa hízlalása | 139 |
| A hízlaló takarmány előkészítése | |
| A tömés munkája | |
| A vágottáru előállítása | 143 |
| A baromfi vágóhídi feldolgozása | 143 |
| Levágás | 143 |
| Kopasztás | 150 |
| Belezés és begyezés | 160 |
| Perzselés és mosás | 161 |
| Bontás | 162 |
| A vágott baromfi kezelése | 170 |
| Osztályozás | |
| Formázás | |
| Csomagolás | |
| A vágott baromfi raktározása | |
| Szállítás | |
| Bontási termékek | 178 |
| Libamáj | 178 |
| A nagy libamáj keletkezése | |
| A libamáj minősítése | |
| A libamáj kezelése | |
| A libamáj csomagolása és szállítása | |
| Kacsamáj | 185 |
| Libazsír | 185 |
| Zsírolvasztás | |
| Zsírderítés | |
| Libaaprólék | 192 |
| Egyéb bontási termékek | 192 |
| Tartósított baromfihús-készítmények | 193 |
| A sózásról, pácolásról és füstölésről általában | 193 |
| Pácolt, füstölt baromfikészítmények | 196 |
| A libamell és comb sózása és pácolása | |
| A libamell és comb füstölése | |
| A füstölt baromfihús csomagolása | |
| Baromfikonzervek | 200 |
| Libamáj-készítmények | |
| Baromfihús-konzervek | |
| Baromfihúsból készült töltelékes áruk | 202 |
| Baromfifeldolgozási melléktermékek | 204 |
| Toll | 204 |
| A baromfitoll fajtái | 205 |
| A toll kezelése | 212 |
| A toll csomagolása | 213 |
| Az ágytoll minőségi vizsgálata | 214 |
| Az ágytoll feldolgozása | 217 |
| Dísztollféleségek | 219 |
| A dísztollak fedolgozása | 223 |
| Tollszőrmék | 223 |
| Egyéb melléktermékek | 223 |
| Baromfi-lábbőrök | 223 |
| Baromfitrágya | 226 |
| Tojáshéj | 228 |
| Baromfivér | 228 |
| Takarmányozásra alkalmas melléktermékek | 230 |
| A baromfiipar higiéniája | 231 |
| Az üzemi higiénia feladatai | 231 |
| A fertőző és a ragályos betegségekről | 231 |
| Üzemi egészségvédelem | 232 |
| Személyi egészségvédelem | 234 |
| Közegészségügyi óvintézkedések | 236 |
| Paratifusz-baktériumok által okozott húsmérgezés | |
| Sztafilokokkuszok által okozott ételmérgezések | |
| Botulizmus | |
| Kólifertőzés | |
| A vágott baromfi emberi eredetű fertőződése | |
| Áruhigiénia | 238 |
| Állategészségügyi feladatok a baromfiiparban | 240 |
| Fertőtlenítés | |
| Fertőző baromfibetegségek elleni védekezés | |
| Húsvizsgálat | 243 |
| A húsvizsgálat célja | 243 |
| A húsvizsgálat módja | 244 |
| A húsok minősítése | 246 |
| A baromfihús fogyaszthatóságának elbírálása | |
| A közfogyasztásra alkalmas baromfihús megjelölése | |
| Hatósági hússzék | |
| Hússzállítási igazolvány | |
| A baromfihús sajátságai | 248 |
| A hús elváltozásai | 250 |
| Érés | |
| Fülledés | |
| Rothadás | |
| Penészedés | |
| Avasodás | |
| A baromfiipar gépészete | 256 |
| Csirke- és tyúkkopasztó berendezések | 256 |
| Általános jellemzők | 256 |
| A csirke- és tyúkkopasztó berendezések részei | 270 |
| Vízibaromfi kopasztó berendezések | 285 |
| Vízibaromfi-kopasztási módszerek | 285 |
| A vízibaromfi-kopasztó berendezések részei | 289 |
| Hűtés a baromfiiparban | 294 |
| A levegő fizikai tulajdonságairól általában | 294 |
| A nedves levegő diagramja | |
| Relatív nedvesség | |
| Harmatpont és páralecsapódás | |
| Hőtartalom | |
| A változások számítása | |
| Főbb légállapotjelzők és mérőműszereik | 300 |
| Hőmérséklet | |
| Légnedvesség | |
| Légmozgás | |
| Az állapotváltozásra ható tényezők | 305 |
| Szigetelés | |
| Árumennyiség | |
| A külső levegő hőmérséklete | |
| Szellőzés, légnyomás | |
| Hűtés | 310 |
| Előhűtés | |
| Lassú hűtés | |
| Gyorshűtés levegőben és folyadékban | |
| Az osztályozás és a csomagolás hűtőtechnikai vonatkozásai | |
| Hűtő raktározás | |
| Fagyasztás | 315 |
| Lassú fagyasztás | |
| Gyorsfagyasztás | |
| Tárolás | 317 |
| Tárolási idő és hőmérséklet | |
| Tárolási apadó | |
| Csomagoló anyagok | |
| A tojás | 323 |
| A tojás népélelmezési és élettani jelentősége | 323 |
| A tojás képződése | 324 |
| A tojás szerkezete | 326 |
| Tojássárgája | |
| Tojásfehérje | |
| Héjhártya | |
| Tojáshéj | |
| A tojás összetétele | 331 |
| A tojás külső tulajdonságai | 333 |
| Környezeti tényezők hatása a tojásra | 334 |
| A tojás hibái | 337 |
| Fejlődési rendellenességek | 337 |
| Külső tényezők hatására előálló tojáshibák | 341 |
| Tárolás közben keletkező tojáshibák | 343 |
| A tojás mikrobás fertőzöttsége | 345 |
| A tojás kezelése a feldolgozótelepen | 347 |
| A tojás osztályozása és minősítése | 348 |
| A tojás csomagolása és szállítása | 352 |
| A tojás tartósítása | 355 |
| A héjas tojás tartósítása | 355 |
| Az ömlesztett tojás tartósítása | 360 |
| A baromfiipar igényei a tojástermeléssel szemben, nagyüzemi tojástermelés | 369 |
| Irodalom a XIII.-XIV. fejezethez | 372 |
| Tárgymutató | 373 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.