kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 243 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 19 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Számos ábrával, kihajtható táblázattal illusztrálva. |
| Előszó | 5 |
| A tojás kialakulása, szerkezete és alkotórészei | 7 |
| A petefészek | 7 |
| A petevezető | 8 |
| A tojás szerkezeti felépítése | 9 |
| A csírakorong | 10 |
| A petesejt | 10 |
| Az ondósejt | 11 |
| A megtermékenyítés | 12 |
| A barázdálódás | 14 |
| A tojás kémiai összetétele és az egyes alkotórészek keltetésbiológiai szerepe | 17 |
| A tojáshéj | 17 |
| A héjhártya | 19 |
| A tojásfehérje | 19 |
| A szikhártya és a jégzsinórok | 21 |
| A tojássárgája | 21 |
| A tojás vitaminjainak szerepe a keltetésben | 24 |
| A-vitamin | 25 |
| B1-vitamin | 26 |
| B2- vagy G-vitamin | 26 |
| Folsav | 26 |
| B6-vitamin | 26 |
| Nikotinsavamid | 27 |
| Pantoténsav | 27 |
| C-vitamin | 27 |
| D-vitamin | 27 |
| E-vitamin | 28 |
| K-vitamin | 28 |
| B12-vitamin | 28 |
| A keltetőtojás biokémiai folyamatait előidéző és befolyásoló egyéb anyagok | 29 |
| Enzimek | 29 |
| Hormonok | 30 |
| Mikroorganizmusok | 30 |
| Egyéb élősködők | 34 |
| Vírusok | 34 |
| A tojásban a keltetés folyamán végbemenő anyagcsere-folyamatok | 35 |
| Gázcsere | 36 |
| Víz- és sóforgalom | 37 |
| A szénhidrátok anyagcseréje | 37 |
| A fehérjék anyagcseréje | 38 |
| A zsírok anyagcseréje | 38 |
| Az embrió fejlődése és a járulékos részek kialakulása | 40 |
| Az embrió fejlődése | 42 |
| Az embrió elkülönülése | 44 |
| Az embrió egyéb szerveinek képződése | 44 |
| A magzati időszak | 47 |
| Az embrió járulékos részeinek (burkainak) fejlődése | 48 |
| A köldökhólyag | 48 |
| Az amnion és a savóshártya | 49 |
| Az allantoisz | 50 |
| A kelés időszaka | 51 |
| A tyúkembrió fejlődési fokozatainak időrendi összefoglalása | 53 |
| A mesterséges keltetés története és fejlődése | 62 |
| A mesterséges baromfikeltetés fejlődése és helyzete hazánkban | 64 |
| A gépi keltetés fizikai és mechanikai feltételei | 70 |
| A keltetőtér hőmérséklete | 70 |
| A keltetés alatti páratartalom szerepe | 73 |
| A keltetőgép légcseréje | 77 |
| A tojások forgatása és helyzete a keltetőgépben | 78 |
| A tojások hűtése | 80 |
| A keltetőgépek osztályozása és főbb típusai | 82 |
| Asztali keltetőgépek | 82 |
| Szekrényes keltetőgépek | 85 |
| Termes keltetők | 87 |
| Jelentősebb külföldi keltetőgépek | 88 |
| Hazai keltetőgépek | 100 |
| A keltetőüzem elhelyezése és telepítésének főbb elvei | 117 |
| A tenyész-, illetve a keltetőtojással szemben támasztott alapvető követelmények | 121 |
| A tenyésztojás alakja | 121 |
| A tenyésztojás héjának minősége és tisztasága | 122 |
| A tenyésztojás kora | 123 |
| A tenyész tojás termékenysége | 124 |
| A tenyésztojás állománya | 124 |
| A tenyész -, illetve a keltetőtojás kezelése és tárolása | 124 |
| A tenyésztojás begyűjtése és jelölése | 124 |
| A tenyésztojás tárolása és kezelése | 125 |
| A tojás csomagolása és szállítása | 125 |
| A tenyésztojás minőségének szavatolása | 126 |
| Keltetési eljárások | 127 |
| A keltetés időtartama | 127 |
| A tyúktojások kelési eredményét befolyásoló tényezők | 128 |
| Összefüggés a tyúktojás nagysága, alakja és keltethetősége között | 128 |
| A tojáshéj tisztasága | 132 |
| A tűrolás időtartamának és körülményeinek hatása a kelési eredményekre | 137 |
| A tyúktojások keltetésének technológiája | 141 |
| A tyúktojások gépbe rakása előtti teendők | 141 |
| A tojások tálcázása | 141 |
| A tojások berakás előtti előmelegítése | 142 |
| A gépek üzembe helyezése | 142 |
| A keltetési folyamat kritikus időszakai | 148 |
| A tojások lámpázása | 149 |
| A csírakorong vizsgálata | 152 |
| Gázosítás | 153 |
| A kelés időszaka | 154 |
| A kikelt csibék osztályozása | 155 |
| A kelés időszakában tapasztalható rendellenességek, kelésgyengeség | 156 |
| A naposcsibék ivarmeghatározása | 159 |
| A naposcsibék szállítása | 164 |
| Gyöngytyúktojások keltetése | 165 |
| Pulykatojások keltetése | 168 |
| Kacsatojások keltetése | 171 |
| Lúdtojások keltetése | 174 |
| Lúdtojások keltetési súlyvesztesége | 180 |
| Speciális lúdtojáskeltető gép | 185 |
| Embriófejlődési rendellenességek és a keltetés biológiai ellenőrzése | 187 |
| Az embrióhalandóság tojásban rejlő okai | 188 |
| A tenyészállatok táplálkozása | 188 |
| Mikrobás eredetű halandóság | 191 |
| Öröklődő rendellenességek | 191 |
| A külső környezeti tényezőák által okozott embrióhalandóság | 194 |
| A hőmérséklet elégtelensége | 194 |
| A túl magas hőmérséklet | 194 |
| A túlzott páratartalom | 194 |
| A nedvességhiány | 195 |
| A szellőzés | 195 |
| A penészgombák | 195 |
| Az embrionális kori torzképződmények keletkezésének okai | 196 |
| Embrióhalandóság a keltetési időszak végén | 199 |
| A keltetés biológiai ellenőrzése | 205 |
| A tojások keltetés előtti bírálata | 205 |
| A tojások keltetés alatti átvilágítása | 206 |
| Az élő embriójú tojások boncolása | 206 |
| A tojás alkotórészeinek súlyváltozása | 210 |
| A kelés idejének és jellegének megállapítása | 211 |
| A keltetési eredmények számszerű nyilvántartása | 212 |
| Keltetési hulladéktojások kórbonctani boncolása | 214 |
| A biológiai adatok számbavétele a tojások származási helye szerint | 218 |
| A biológiai adatok nyilvántartása a keltetőtér szerint | 219 |
| A termékenység ellenőrzése | 220 |
| A tojások bírálata az egyes tenyészetek adatai alapján | 220 |
| Embrionális disztrófia és avitaminózis | 221 |
| Fehérjemérgezés | 221 |
| D-avitaminózis | 221 |
| B2-avitaminózis | 223 |
| A-avitaminózis | 223 |
| E-avitaminózis | 223 |
| Fekélyes zúzógyomor | 224 |
| A fertőzések keletkezése | 224 |
| A huzamos tárolás okozta embriópusztulás | 224 |
| A keltetési technika hibáinak ellenőrzése | 225 |
| A túlmelegedés | 225 |
| Erős, rövid ideig tartó túlmelegedés | 227 |
| A túl alacsony hőmérséklet | 227 |
| A keltetőtér túlzott páratartalma | 228 |
| A keltetőtér elégtelen páratartalma | 228 |
| Gázcserezavarok | 228 |
| A keltetési folyamat biológiai és technológiai elemzése | 229 |
| A naposcsibék fontosabb betegségei | 232 |
| A köldökfertőzés | 232 |
| A csibék fehérhasmenése | 234 |
| A baromfikeltetés költségtényezői és a keltetőállomások tevékenységének gazdaságossága | 236 |
| Fontosabb forrásmunkák jegyzéke | 238 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.