kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 174 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 19 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel. |
| Előszó | 5 |
| A tojás kialakulása, szerkezete és alkotórészei | 7 |
| A petefészek | 7 |
| A petevezető | 8 |
| A tojás szerkezeti felépítése | 9 |
| A csírakorong | 9 |
| A petesejt | 9 |
| Az ondósejt | 10 |
| A megtermékenyítés | 11 |
| A barázdálódás | 12 |
| A tojás kémiai összetétele és az egyes alkotórészek keltetésbiológiai szerepe | 15 |
| A tojáshéj | 15 |
| A héjhártya | 16 |
| A tojásfehérje | 17 |
| A szikhártya és a jégzsinórok | 18 |
| A tojássárgája | 19 |
| A tojás vitaminjainak szerepe a keltetésben | 21 |
| A-vitamin | 21 |
| B1-vitamin | 22 |
| B2- vagy G-vitamin | 22 |
| Folsav | 22 |
| B6-vitamin | 22 |
| Nikotinsavamid | 22 |
| Pantoténsav | 23 |
| C-vitamin | 23 |
| D-vitamin | 23 |
| E-vitamin | 23 |
| K-vitamin | 23 |
| B12-vitamin | 24 |
| A keltetőtojás biokémiai folyamatait előidéző és befolyásoló egyéb anyagok | 24 |
| Enzimek | 24 |
| Hormonok | 25 |
| Mikroorganizmusok | 25 |
| Egyéb élősködők | 27 |
| Vírusok | 28 |
| A tojásban a keltetés folyamán végbemenő anyagcsere-folyamatok | 29 |
| Gázcsere | 30 |
| Víz- és sóforgalom | 30 |
| A szénhidrátok anyagcseréje | 31 |
| A fehérjék anyagcseréje | 31 |
| A zsírok anyagcseréje | 31 |
| Az embrió fejlődése és a járulékos részek kialakulása | 33 |
| Az embrió fejlődése | 34 |
| Az embrió elkülönülése | 36 |
| Az embrió egyéb szerveinek képződése | 37 |
| A magzati időszak | 39 |
| Az embrió járulékos részeinek (burkainak) fejlődése | 40 |
| A köldökhólyag | 40 |
| Az amnion és a savóshártya | 41 |
| Az allantoisz | 41 |
| A kelés időszaka | 43 |
| A tyúkembrió fejlődési fokozatainak időrendi összefoglalása | 44 |
| A mesterséges keltetés története és fejlődése | 48 |
| A mesterséges baromfikeltetés fejlődése és helyzete hazánkban | 49 |
| A gépi keltetés fizikai és mechanikai feltételei | 53 |
| A keltetőtér hőmérséklete | 54 |
| A keltetés alatti páratartalom szerepe | 55 |
| A keltetőgép légcseréje | 59 |
| A tojások forgatása és helyzete a keltetőgépben | 60 |
| A tojások hűtése | 61 |
| A keltetőgépek osztályozása és főbb típusai | 62 |
| Asztali keltetőgépek | 62 |
| Szekrényes keltetőgépek | 64 |
| Termes keltetők | 66 |
| Jelentősebb külföldi keltetőgépek | 66 |
| Hazai keltetőgépek | 74 |
| A keltetőüzem elhelyezése és telepítésének főbb elvei | 87 |
| A tenyész-, illetve a keltetőtojással szemben támasztott alapvető követelmények | 90 |
| A tenyésztojás alakja | 99 |
| A tenyésztojás héjának minősége és tisztasága | 90 |
| A tenyésztojás kora | 92 |
| A tenyész tojás termékenysége | 92 |
| A tenyésztojás állománya | 92 |
| A tenyész -, illetve a keltetőtojás kezelése és tárolása | 92 |
| A tenyésztojás begyűjtése és jelölése | 92 |
| A tenyésztojás tárolása és kezelése | 93 |
| A tojás csomagolása és szállítása | 93 |
| A tenyésztojás minőségének szavatolása | 94 |
| Keltetési eljárások | 94 |
| A tyúktojások kelési eredményét befolyásoló tényezők | 95 |
| Összefüggés a tyúktojás nagysága, alakja és keltethetősége között | 95 |
| A tojáshéj tisztasága | 98 |
| A tűrolás időtartamának és körülményeinek hatása a kelési eredményekre | 102 |
| A tyúktojások keltetésének technológiája | 105 |
| A tyúktojások gépbe rakása előtti teendők | 105 |
| A tojások tálcázása | 105 |
| A tojások berakás előtti előmelegítése | 105 |
| A gépek üzembe helyezése | 106 |
| A keltetési folyamat kritikus időszakai | 107 |
| A tojások lámpázása | 111 |
| A csírakorong vizsgálata | 115 |
| Gázosítás | 116 |
| A kelés időszaka | 117 |
| A kikelt csibék osztályozása | 117 |
| A kelés időszakában tapasztalható rendellenességek, kelésgyengeség | 119 |
| A naposcsibék ivarmeghatározása | 119 |
| A naposcsibék szállítása | 119 |
| Gyöngytyúktojások keltetése | 119 |
| Pulykatojások keltetése | 122 |
| Kacsatojások keltetése | 123 |
| Lúdtojások keltetése | 126 |
| Embriófejlődési rendellenességek és a keltetés biológiai ellenőrzése | 131 |
| Az embrióhalandóság tojásban rejlő okai | 132 |
| A tenyészállatok táplálkozása | 132 |
| Mikrobás eredetű halandóság | 134 |
| Öröklődő rendellenességek | 134 |
| A külső környezeti tényezőák által okozott embrióhalandóság | 136 |
| A hőmérséklet elégtelensége | 136 |
| A túl magas hőmérséklet | 136 |
| A túlzott páratartalom | 136 |
| A nedvességhiány | 137 |
| A szellőzés | 137 |
| A penészgombák | 137 |
| Az embrionális kori torzképződmények keletkezésének okai | 138 |
| Embrióhalandóság a keltetési időszak végén | 140 |
| A keltetés biológiai ellenőrzése | 144 |
| A tojások keltetés előtti bírálata | 145 |
| A tojások keltetés alatti átvilágítása | 145 |
| Az élő embriójú tojások boncolása | 146 |
| A tojás alkotórészeinek súlyváltozása | 149 |
| A kelés idejének és jellegének megállapítása | 149 |
| A keltetési eredmények számszerű nyilvántartása | 150 |
| Keltetési hulladéktojások kórbonctani boncolása | 152 |
| A biológiai adatok számbavétele a tojások származási helye szerint | 155 |
| A biológiai adatok nyilvántartása a keltetőtér szerint | 155 |
| A termékenység ellenőrzése | 156 |
| A tojások bírálata az egyes tenyészetek adatai alapján | 156 |
| Embrionális disztrófia és avitaminózis | 157 |
| Fehérjemérgezés | 157 |
| D-avitaminózis | 158 |
| B2-avitaminózis | 158 |
| A-avitaminózis | 158 |
| E-avitaminózis | 159 |
| Fekélyes zúzógyomor | 159 |
| A fertőzések keletkezése | 159 |
| A huzamos tárolás okozta embriópusztulás | 159 |
| A keltetési technika hibáinak ellenőrzése | 160 |
| A túlmelegedés | 160 |
| Erős, rövid ideig tartó túlmelegedés | 161 |
| A túl alacsony hőmérséklet | 161 |
| A keltetőtér túlzott páratartalma | 162 |
| A keltetőtér elégtelen páratartalma | 162 |
| Gázcserezavarok | 162 |
| A keltetési folyamat biológiai és technológiai elemzése | 163 |
| A naposcsibék fontosabb betegségei | 165 |
| A köldökfertőzés | 165 |
| A csibék fehérhasmenése | 165 |
| A baromfikeltetés költségtényezői és a keltetőállomások tevékenységének gazdaságossága | 167 |
| Fontosabb forrásmunkák jegyzéke | 174 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.