1.034.796

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A takarékos főzés

És a főzőláda gyakorlati használata/Háztartási iskolák kézikönyve

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Kalocsa
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 160 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával illusztrált. Nyomatta Árpád Részvénytársaság könyvnyomdája, Kalocsa.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E kis könyvvel a háztartási tanfolyamok tanítónőinek és tanulóinak munkáját óhajtom megkönnyíteni. A legegyszerűbb polgári háztartásokban dívó és a helyes táplálkozáshoz szükséges ételek árának és... Tovább

Előszó

E kis könyvvel a háztartási tanfolyamok tanítónőinek és tanulóinak munkáját óhajtom megkönnyíteni. A legegyszerűbb polgári háztartásokban dívó és a helyes táplálkozáshoz szükséges ételek árának és anyagának kiszámítása, az elkészítés módjának leírása, a rövidre szabott szorgalmi időből igen sokat rabolt el, azért célszerűbb, ha a növendék ezeknek jelentékeny részét nyomtatásban kapja.
Másik célom a főzőládával való főzést megismertetni és megkedveltetni. Takarékos főzéshez a főzőláda okvetlenül szükséges. Időt, pénzt, fáradságot kímél, aki használja és kevés tüzelőanyag felhasználásával egészséges, jóízű ételt nyújthat családjának akkor is, ha idejének legnagyobb részét kenyérkeresetnek vagy munkának szenteli, mert az ételt elkészítve, sem a tüzeléssel, sem az étel kavarásával nem kell törődnie. Tálalás előtt negyed- vagy félórával befejezi a főzést, az ételeket megfűszerezi stb. és így az ebéd elkészítésével nem tölti el az egész délelőttöt, összesen csak egy órát.
Éppen így készíthető el a vacsora 3-4 órával az étkezés ideje előtt. A hosszas főzést igénylő hüvelyesek, marhahúsleves, párolt húsfélék, gulyás, pörkölt a ládában különösen ízletesen készíthetők. Az étel oda nem éghet, össze nem szárad, zárt edényben készül és ezért íze, zamatja az elpárolgó gőzzel el nem illanhat. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
I. A főzőláda használata.
II. A konyha rendbentartása.
III. Az élelmiszerek bevásárlása.
IV. Az asztalterítés.
V. Levesek.
1. Rizsleves - - - -16
2. Daraleves - ---17
3. Árpakásaleves---17
4. Zöldségleves - - -17
5. Burgonyaleves - - -17
6. Kenyérleves - - -18
7. Fekete kenyérleves -18
8. Kolbászos kenyérleves 18
9. Zellerleves - ---18
10. Meggyleves----19
11. Almaleves - - - -19
12. Tejfelleves - ---19
13. Krémleves - - - -19
14. Tejleves-----20
15. Tejleves tarhonyával 20
16. Csőtésztaleves---20
17. Sóskaleves - - - -20
18. Paradicsom leves--21
19. Karfiolleves---21
20. Karalábéleves---21
21. Zöld bableves---21
22. Zöld borsóleves - - 22
23. Káposztaleves--- 22
24. Gombaleves----22
25. Bableves-----22
26. Borsó-, lencseleves--23
27. Borleves------23
28. Köménymagos rántottlev. 23
29. Húsleves - - - - 23
30. Csontleves--- - 23
31. Borjúbecsinált leves - 24
32. Májleves----24
33. Velőleves----24
34. Borsóleves füstölt hússal 25
35. Gulyásleves----25
36. Savanyú tüdő- vagy aprólékleves -----25
37. Savanyú tojásleves - 26
38. Halas burgonyaleves - 26
39. Ikraleves------26
40. Csirke becsinált---27
VI. A főzőládában készíthető húsételek.
1. Főtt marhahús---27
2. Marhahús-szeletek - - 27
3. Párolt marhahús - - 28
4. Pácolt hús----28
5. Eszterházy rostélyos - 28
6. Borjúpörkölt - - - 29
7. Töltött hústekercsek - 29
8. Párolt borjúszelet---29
9. Rizses hús----30
10. Borjú frikasszé---30
11. Székely gulyás---30
12. Kocsonya------31
13. Főtt sonka-----31
14. Tyúk főzve---- 31
VII. Főzelékek.
1. Babfőzelék ---- 32
2. Borsó főzelék - - - 32
3. Lencse ---- - 32
4. Lencse füstölt hússal - 32
5. Káposztafőzelék dagadóval -------33
6. Töltött káposzta - - 33
7. Kelkáposzta-----33
8. Töltött paprika--34
9. Kelkáposzta vajjal - - 34
10. Töltött kelkáposzta - 34
11. Csirkés kelkáposzta - 35
12. Töltött karalábé - - - 35
13. Töltött burgonya - - 35
14. Spárga vajjal - - - 36
15. Tök spárga módra---36
16. Virágkel vajjal---36
17. Paradicsomos burgonya 36
18. Paradicsomos káposzta 37
19. Karalábé főzelék - - 37
20. Tökkáposzta---- 37
21. Fehér répa főzelék - 37
22. Sárga répa főzelék--38
23. Paraj---------38
24. Podlupka-----38
25. Szőlőlevél töltve--38
26. Sóska------39
27. Zöld bab----39
28. Zöld borsó-----39
29. Rakott burgonya----39
30. Kolozsvári káposzta - 40
31. Gomba paprikás - - 40
32. Kelkáposzta füstölt oldalassal ----- 40
33. Köleskása kolbásszal - 41
34. Háborús töltött káposzta 41
35. Töltött burgonya - - 41
36. Töltött uborka ---42
37. Finom tavaszi főzelék 42
VIII. Különféle sültek.
1. Vesepecsenye--- 44
2. Párolt vesepecsenye - 44
3. Fehér pecsenye - - 45
4. Vadász szelet - ---45
5. Vagdalt hús----45
6. Hamis vesepecsenye - 45
7. Szardellás rostélyos - 46
8. Bélszínszeletek ----46
9. Borjúsült----46
10. Borjúszegy töltve---47
11. Borjúszelet----47
12. Párolt borjúszelet----47
13. Vagdalt borjúhús--48
14. Tűzdelt borjúszelet - 48
15. Sertéssült-----48
16. Pácolt sertéskaraj--49
17. Rostélyos ----49
18. Marhaszív----49
19. Pirított marhavese - 50
20, Pirított borjúmáj--50
21. Rántott borjúmáj--50
22. Rántott borjúláb---50
23. Rántott borjúvelő--50
24. Borjúvelő tojással - 51
25. Labdapecsenye---51
26. Savanyú tüdő---51
27. Tüdőlepény----51
28. Idomított libamell--52
29. Hamis nyúl----52
30. Ürücomb paradicsom mártásban -----52
31. Paprikás ürühús--53
32. Ürühús barna mártásban 53
33. Szarvasgerinc ---53
34. Vadhús szeletek - - 53
35. Nyúlgerinc----54
36. Nyúl frissen sütve--54
37. Nyúlpástétom--- 55
IX. Halak.
1. Rántott harcsa---55
2. Rántott tengerihal--55
3. Főzött tengerihal - - 56
4. Sózott tengerihal - - 56
5. Rác hal-----56
6. Tejfeles süllő - - - 56
7. Csuka töltve---57
8. Pisztráng----57
9. Halászlé-----57
10. Ponty magyarosan--58
11. Csík káposztával - - 58
X. Szárnyasok.
1. Töltött csirke---59
2. Párolt csirke---59
3. Rántott csirke---59
4. Rizses csirke olaszosan 60
5. Fogoly----- 60
6. Vadliba pácolva--60
XI. Mártások.
1. Vajas mártás - - - 61
2. Habos mártás---61
3. Besamel mártás - - 62
4. Citrom mártás---62
5. Hollandi mártás - - 62
6. Majonéz-----62
7. Tojásmártás - - - 62
8. Mustáros mártás - - 63
9. Hideg metélt hagymamártás - - - - -- 63
10. Tatár mártás---63
11. Kumberland mártás - 63
12. Gomba mártás---63
13. Paradicsom mártás - 64
14. Hagyma mártás---64
15. Sóska mártás---64
16. Meggy mártás -64
17. Alma mártás -64
18. Ecetes torma -65
19. Zsemlye mártás 65
XII. Burgonyából készült ételek.
1. Héjában főtt burgonya 65
2. Sós burgonya - - - 65
3. Tört burgonya---66
4. Hámozott sült burgonya 66
5. Burgonya kása---66
6. Tejes burgonya - - 66
7. Burgonya gombóc--66
8. Burgonya metélt - - 67
9. Burgonya lepénykék - 67
10. Burgonya ívek- - - 67
11. Burgonyás tarhonya - 68
12. Burgonya borsó - - 68
13. Burgonya haluska - 68
14. Burgonya pudding--68
15. Burgonya szeletek - 69
16. Burgonya kolbászkák - 69
17. Burgonya morzsa--69
18. Burgonya morzsa tojással 69
19. Burgonya morzsóka - 69
20. Burgonya felfújt sültekhez --------70
21. Párolt burgonya--70
22. Tejes párolt burgonya 70
23. Sült burgonya haluskalevesbe-----70
24. Burgonya gombóc - - 71
25. Sonkás burgonya lepénykék ------71
26. Sonkás burgonya kása 71
27. Burgonya cipócskák - 71
28. Burgonyaszelet borjúléppel------72
29. Burgonyás húspástétom 72
30. Burgonyás béles--72
31. Burgonya lángos - - 73
32. Burgonyás csehpimasz 73
33. Háborús nyúl - - - 73
34. Burgonya csöröge--73
35. Teasütemény - - - 74
36. Burgonya fánk---74
XIII. Tészták.
1. Gyúrott metélt---74
2. Túrós csusza--- 75
3. Zsemlye gombóc - - 75
4. Óriás gombóc - - - 75
5. Dara gombóc ---76
6. Túrós gombóc---76
7. Szilvás gombóc - - 76
8. Kavart szilvás gombóc 77
9. Sodrott burgonya gombóc 77
10. Szalvéta gombóc mártásos húshoz - - - - - 77
11. Polenta-----78
12. Tejbe főtt metélt--78
13, Palacsinta - - - - 78
14, Rétes tészta----79
15, Almás rétes--- 79
16, Tejfeles rétes---79
17, Túrós rétes----80
18, Tiroli rétes----80
19, Kenyér-----80
20, Tejes kenyér - - - 81
21, Fehér kalács ---81
22, Burgonyás kalácstészta 81
23. Kuglóf-----82
24. Finom élesztős kiflicskék 82
25. Kiflicskék---- 82
26. Töltött kifli---83
27. Arany galuska---83
28. Putnoki-tészta---83
29. Mózeskák -----84
30. Almás lepény - - - 84
31. Túrós béles----85
32. Finom túrós lepény - 85
33. Porhanyós tészta vajjal 85
34. Porhanyós tészta élesztő nélkül------86
35. Hideg élesztős lepénykék 86
36. Tejfeles lepény---86
37. Liptói lepény---87
38. Édes lepény---87
39. Boros lepény---87
40. Kukorica lepény--88
41. Sütőporos lepény - - 88
42. Farsangi fánk--- 88
43. Fánk------89
44. Tejfeles fánk---89
45. Rózsafánk----89
46. Fahéjas fánk---90
47. Csöröge-----90
48. Tolófánk-----90
49. Részeg kisasszonyok - 91
50. Kírántáshoz tészta--91
51. Ördögpirulák---91
52. Besamel krokett--91
XIV. Tejes ételek.
1. Tejben főtt rizs--92
2. Hideg rizs----92
3. Tejszínhabos rizs--92
4. Tejben főtt dara--93
5. Hideg tejes dara--93
6. Hideg ökörszem---93
7. Gyermekpép---93
8. Köleskása felfújt--94
9, Madártej----94
10, Gyümölcsös rizs--4 9
XV. Tojásos ételek
1. Lágy tojás----95
2. Tojás rántotta---95
3. Savanyú tojás 95
4. Omlett 96
5. Lisztmorzsa 96
6. Császármorzsa 96
7. Daramorzsa tojással 97
8. Kukorica morzsa 97
9. Lisztfelfújt 97
10. Tejfelkása 97
11. Rizsfelfújt 98
12. Diókása-----98
13. Zsemlye pudding - - 98
14. Alma pudding--- 99
XVI. Zabból készült ételek.
1. Zabdara-leves--- 100
2. Zabdara----- 100
3. Pirított zabdara--100
4. Zabdara morzsóka - 100
5. Zabdara-felfújt---100
6. Zabdara torta---101
7. Zabdara leves ---101
8. Finom zabpehely leves 101
9. Zabpehely felfújt--101
10. Zabliszt teasütemény - 102
11. Zabliszt lepény---102
12. Zabliszt torta - - 102
XVII. Torták és sütemények.
1. Linzi torta----103
2. Piskóta torta---103
3. Dobos torta----- 103
4. Frankfurti torta--104
5. Csokoládé torta--104
6. Gesztenye torta - - 105
7. Mogyoró torta---105
8. Diós lepény--- 105
9. Cukor öntet - - - 106
10. Citromjég----106
11. Kakaó öntet---106
12. Csokoládé öntet - - 106
13. Tojásjég-----106
14. Vajkrém--- - 106
15. Vajkrém csokoládéval 107
16. Vasutas sütemény--107
17. Meggyes tészta--- 107
18. Barack fánk----107
19. Egyszerű farsangi fánk 108
20. Pozsonyi kifli - - 108
21. Főtt tojásperec--109
22. Vanília koszorú---110
23. Vajas kifli----110
24. Pálma teasütemény--110
25. Sonkás kifli teához - 111
26. Keksz----- 111
27. Huszár fánk--- - 111
28. Magdolnakenyér - - 111
29. Püspökkenyér - - - 112
30. Kétszersült - - - 112
31. Diós sütemény-- - 112
32. Csokoládé csók - - 113
33. Csokoládé szelet - - 113
34. Almás lepény - - - 113
35. Mogyorós szelet - - 114
36. Mogyorós csók - - 114
37. Datolyacsók - - - 114
38. Kuglóf 114
39. Tepertős pogácsa - - 115
40. Élesztős tepertős pogácsa 115
41. Vajas pogácsa - - - 115
42. Burgonya pogácsa - 116
43. Túrós pogácsa -- - 116
44. Vajas pogácsa sütő porral 116
XVIII. Mézes sütemények.
1. Mézes szelet ---116
2. Puha mézes kalács--117
3. Mandulás mézes csók 117
4. Mézes csók----117
5. Mézes rudacskák--118
6. Barna mézes - - - 118
XIX. Italok.
1. Kávé------118
2. Maláta kávé---119
3. Tea forrázat - - - 119
4. Kakaó-----119
5. Borleves----119
6. Limonádé - - - 120
7. Ásványvíz tejjel--120
XX. A konyhakert terményeinek értékesítése.
1, Zöldségfélék eltartása 121
2, A sóska-----123
3. Mártás ízesítő - - 124
4. A paradicsom-- - 124
5. Saláták - - - - 124
6. Hámozott uborka - - 125
7. Mustáros uborka - - 125
8. Gomba - - - - 126
9. Vegyes saláta - - - 126
XXI. Aszalás.
r. Zöld bab--- - 127
2. Borsó---- 127
3. Karfiol 128
4. Paradicsom --- - 128
6. Julienne-leves-- - 129
7. Hogyan kell az aszalványokat eltartani - - 129
XXII. A gyümölcs aszalása és befőzése.
1. Milyen legyen az aszalásra szánt gyümölcs? - - 130
2, Az alma aszalása--130
3, A körte aszalása--131
4, A cseresznye - - 131
5. Kajszinbarack --- 131
6- A szilva---132
7. A gyümölcs befőzése 137
8, Olcsó szilva-befőtt - 137
9. Rhebarbara-kompót - 137
10. Narancs cukorban főzve 137
11, Különféle, cukorban főzött gyümölcs - - - - 138
12. Paradicsom-íz - - - 138
13. Sárgarépa-íz - - - 138
14. Gyümölcs-ízek - -139
15. Birssajt készítése - -140
16. Alma-sajt----140
17. Ecetbe főzött gyümölcs 140
18. Gyümölcs kocsonya - 142
19. Alma kocsonya - - 142
20. Gyümölcs szörpök - 142
21. Gyümölcs ecetek - - 144
22- Málna-ecet-----144
23. Eper-ecet- - - - 145
24. Gyümölcsbor készítése 145
25. Alkoholmentes bor készítése - - ----146
XXIII. A táplálkozás.
XXIV. A napi étrend

Barótiné Stegmüller Mária

Barótiné Stegmüller Mária műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Barótiné Stegmüller Mária könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv