1.034.839

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

555 házi finomság

Házi túró, burgonyás kenyér, sajtok, szörpök, szószok, és lekvárok

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Vagabund Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 205 oldal
Sorozatcím: Bártfai Laci bácsi receptjei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-290-132-9
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg


Nem titok, amikor a multinacionális cégek szakosodnak a kész- és félkész élelmiszerek gyártására, kénytelenek olyan tartósítási eljárásokat, ízfokozókat, színezékeket és adalékanyagokat is alkalmazni, amelyek hosszútávon is fogyaszthatóvá teszik az ételeket.
Azt hiszem, nem kell elmondanunk, hogy milyen veszélyeket rejtenek a „műanyag" ételek.
Mi inkább abban hiszünk, hogy természetes alapanyagokból, kis idő- és energia ráfordítással otthon is elkészíthetjük kedvenc ételeinket, fogásainkat, így a főzés nem csak sokkal olcsóbb, hanem sokkal egészségesebb is lesz, hiszen mi tudjuk, hogy milyen alapanyagokat használunk fel, mit teszünk az ételbe.
Ráadásul a tudatos és egészséges táplálkozás, a közös családi ebéd vagy vacsora, az együttlét plusz energiákat is mozgósíthat bennünk.
Könyvünk a házilag készült ételekről, a magyar konyha újrafelfedezéséről és az otthon készült ételek varázsáról szól.

Tartalom

Házilag készített finomságok 5
Az otthoni sajtkészítés nem ördöngösség 6
Házi sajt (Boursin) 7
Házi sajt másképpen (Boursin) 8
Fokhagymás francia sajt házilag 8
Franciás borsos sajt 9
Fűszeres házi sajt 9
Házi diós sajt almával 10
Pisztáciás házi sajt mákkal 10
Natúr házi sajt 10
Gyömbéres házi sajt mandarinnal 11
Currysházi sajt 11
Túrógyártás otthonra 12
Túrókészítés I. 12
Túrókészítés II. 12
Túrós kolbász 13
Túrós krokett 13
Epres, tehéntúrós krém 13
Habos túróturmix 14
Oltott tej 14
Körített juhtúró (Körözött) 14
Túró Rudi 15
Tejkocsonya 15
Házi kenyér készítés 16
Burgonyás, köménymagos kenyér 16
Szendvics alaptészta (nyers) (kb. 1 kg-os lesz) 17
Rozskenyér 17
Graham kenyér 18
Burgonyás szezámmagos kenyér 18
Zsemlye-kenyér 19
Barches 19
Zsemle 19
Kifli 20
Sajtos, sós stangli (Sör mellé) 20
Sós kifli és stangli 21
Kenyérlángos 21
Grazi gyógykétszersült 21
Gyermekkétszersült 22
Kalácsok 22
Méteres kalács 22
Fonott foszlós kalács 23
Kürtőskalács 23
Svájci fonott kalács 24
Mazsolás stollni 24
Briós 25
Kuglóf 25
Német kuglóf 26
Toast 26
Házi zsemlemorzsa 27
Zsemlegombócok 27
Kekszek 27
Keksz másképp 27
Keksz (Vilmos császár sütemény) 28
Sós keksz 28
Sajtos keksz 29
Chipsek 29
Ropogtatnivaló „nasi" chips 29
Burgonya chips 30
Saját otthoni ételízesítő (maradékokból is készülhet) 30
Otthoni készítésű ketchup (akár maradékból) 31
Jó hazai gyúrt tészták 32
„Csináld Magad" házi gyúrt tészták 32
Búzakorpás-lisztes gyúrt 33
Zöld színű gyúrt tészta 33
Olasz házi gyúrt tészták alapja 34
Reszelt tarhonya 34
Piros színű gyúrt tészta 34
Vitaminos gyúrt tészta 35
Darált pelyhes tészta 35
Teljes kiőrlésű Graham-tészta 35
Graham lisztes burgonyás tészta 35
Graham (búzakorpás) gyúrt tészta 36
Gombócoknak való burgonyás tészta 36
Pita házilag készült gyros tésztában 36
Egyszerű házi kecskesajtrecept 37
Egyszerű-gyors házi sajt 37
Köményes érlelt sajt 38
Otthoni finom ricotta/orda receptje 45
Forró csoki házilag 46
Maradék csokik felhasználása 47
Bonbon otthoniasan 47
Aszalt barackos bonbon 47
„Mars" krémes bonbon 48
Mogyorókrémmel töltött bonbon 48
Pálinkás-marcipános bonbon 48
Bódító bonbon 49
Csoki gömböcök 49
Rumos-nutellás gömböc 49
Nutella házilag 50
Mályvacukor, ahogy pillekönnyű lesz 50
Sajtos tallér házilag 51
Házi krémek szendvicsekhez 51
Kenőmájas krém 51
Kolbászkrém 52
Rokfortkrém 53
Pikáns vaj 53
Sajtkrém 54
Sonkakrém 54
Szardellakrém 55
Tejfelkrém 55
Tojáskrém 56
Tormakrém I. 56
Fácánhab 57
Heringkrém 57
Körözött 58
Kenyérben sült krinolin 58
Főtt füstölt tarja kenyérbélben 59
Ketchup (ahogy én készítem) 60
Aszpikkészítés 60
Alapkrém sajtos készítményekhez 61
Fűszeres vaj (Maitre d'hotel) 62
Gombás vajkrém 62
Majonéz (olaj- vagy alapmártás) 62
Fehér hagymakrém 63
Aszpik (finom kocsonya) erőlevesből 64
Aszpik (finom kocsonya) halcsontból 64
Aszpik (finom kocsonya) marhahúsból 65
Aszpik (finom kocsonya) sonkaléből 65
Aszpik (finom kocsonya) szárnyasból 66
Aszpik (finom kocsonya) vadcsontokból 67
Házi tartósítás 68
Konzerválás kandírozással 73
Tartósítás hevítéssel, cukor hozzáadásával 74
Konzerválás alkohollal 74
Sültpaprika-saláta 74
Ecetes uborka 75
Ecetes „francia" uborka 76
Ecetes mustáros uborka 76
Ecetes gyöngyhagyma 77
Gyöngyhagyma kaporral 77
Gyöngyhagyma vörösborral 78
Zöldbabsaláta télire 78
Piros káposztával töltött paprika 79
Vegyes savanyúság 79
Csalamádé 81
Uborkasaláta 82
Cukkini római módra 82
Almapaprika ecetesen 83
Savanyú sült paprika 83
Zöldparadicsom-saláta hagymával 84
Fertődi csemege uborka 84
Téli sós-vizes uborka 84
Karfiol savanyúságnak 85
Darált paprika 85
Darált paprika (finomabb) 86
Felezett szilva mikrosütőben 86
Sárgadinnyedzsem citrommal 86
Sárgadinnyelekvár 87
Sárgabarackbefőtt 87
Körtebefőtt 87
Almadzsem 88
Almalekvár körtével 88
Birsalmasajt 89
Almalekvár szederrel 89
Kivis almalekvár mézzel 89
Berkenyelekvár 90
Borbolyalekvár 90
Csipkebogyólekvár 90
Feketeribiszke-lekvár 90
Galagonyalekvár 91
Dióbefőtt 91
Málnalekvár 91
Mama bodzalekvárja 91
Nagymama bodzalekvárja 92
Narancsdzsem 92
Naspolyabefőtt I. 93
Sombefőtt 93
Somlekvár I. 93
Somlekvár II. 94
Szamócabefőtt 94
Csipkebogyólekvár 94
Erdei zölddió-befőtt 95
Töklekvár 95
Sárgarépalekvár (Vizvári Mariska után) 95
Zöld borsos meggylekvár 96
Sárgabarack-sárgarépa lekvár 96
Ribiszkezselé 96
Mentás szőlőzselé I. 96
Mentás szőlőzselé II. 97
Bodzaszörp (virágból) 97
Bodzavirágecet 97
Egészben eltett paradicsom 98
Gomba sós lében 98
Hámozott indiai fokhagyma 98
Fűszeres fokhagyma 98
Szegfűszeges főtt fokhagyma eltéve 99
Aszalás - aszalt finomságok 99
Szilva 99
Alma 100
Sárgabarack 100
Zörgősre szárítva 100
Szárított gomba 100
Szárított petrezselyem-, zellerzöld, kapor 101
Aszalt zöldborsó 101
Aszalt zöldbab 101
Csemege házilag 102
Paradicsomszószok 102
Bazsalikomos paradicsomszósz 102
Paradicsomos pizzaszósz 103
Éltető napsugár 104
Babgyuvecs 105
Fejtett bab 105
Gomba gőzölve 105
Erdeiszeder-ecet készítése 106
Kapor ecetben
Padlizsános lecsó
Paradicsompüré ízesítve 107
Ízesítő, ecet 107
Almaecet 107
Borecet 107
Ételízesítő 108
Fűszeres ecet 108
Fűszeres paradicsom 108
Gombapor 109
Gyümölcsecet 109
ízes salátaecet 110
Befőtt cukorbetegeknek
és fogyókúrázóknak 110
Befőzésnél 110
Hagymabefőtt 111
Paprikakrém 112
Paprikalekvár 113
Olajban tartósított 113
Fokhagyma olajban 113
Feta olajban 113
Kecskesajt fokhagymás olajban114
Görög zöld olívabogyó 114
Tartósítási módszerek 115
Kevert lekvárok 115
Házilag az egészségért 117
„Görög istenek" joghurtja 117
Padlizsánkrém majonézzel 118
Zabpelyhes frissítő 118
Cukkini édesen darával 119
Burgonyás sárgarépakrém 119
Gyümölcsös ízelítő 120
ízelítő gyümölcsből 120
Túró tészta (alap) 121
Készítsük a szendvicseket otthon (sokkal olcsóbb) 121
Tészta tálka (hidegtálak díszítő körete) 122
Tésztatálka zöldséggel 122
Tészta-tálka ananásszal 123
Tésztaszív-tálka (formától függ, milyen lesz) 123
Tésztatálka mandulás-dinnyés 124
Tésztatálka szőlővel 125
ízelítőtál gyümölcsökkel 125
Férfiak kosara 125
Hideg ételek 126
Kaszinótojás 126
Finom töltött tojás 127
Halkrémmel töltött tojás 127
Hideg töltött tojás erdész módon 128
Hideg töltött tojás fészekben 128
Hideg töltött tojás kaviárral I. 129
Hideg töltött tojás kaviárral II. 129
Hideg töltött tojás (libamájas) 130
Hideg csabai karaj 130
Hideg borjúsült 131
Hideg füstölt marhanyelv 131
Hideg kalocsai sertéskaraj 132
Hideg hálós szűzsült I. 133
Hideg hálós szűzsült II. 133
Hideg sertéskaraj magyarosan 134
Hideg tojással töltött borjúhús (Stefánia) 134
Hideg sonka I. 135
Hideg sonka II. 135
Hideg töltött oldalas 135
Marhahúsból készült prád 136
Stefánia-sertéskaraj I. 137
Stefánia-sertéskaraj II. 137
Húspástétom 137
Franciasaláta 138
Pástétomtészta (nyers) 139
Tatár beefsteak (nem darált, vágott eredeti) 140
Vitaminbombák 141
Csipkebogyómártás 141
Áfonyalikőr készítése 141
Kökénylikőr 142
Házi tojáslikőr 142
Erdei szamóca bólé 142
Somlekvár III. 143
Faeper lekvár 143
Erdei szeder lekvár 144
Áfonyabefőtt készítése 144
Áfonyamártás (szárított) 144
Birsalmamártás 145
Erdélyi sommártás 145
Erdeiszeder-jam 145
Csipkebogyólikőr 146
Nyomott birsalma Perfikati 146
Vadalmaszörp 147
Berkenyekocsonya 147
Berkenyebefőtt rummal 148
Berkenye üdítőital 148
Bodzalikőr 148
Fekete bodzáié 149
Kökénykocsonya 149
Kökénybefőtt 150
Vadkörteszörp 150
Erdei málna parfé 151
Málnaszörp citromosán 152
Naspolya rummal 152
Naspolyabefőtt II. 153
Rebarbarabefőtt 153
Rebarbaraíz 154
Feketeribiszke-szörp 154
Ribiszke cukorban 155
Birsalmasajt 155
Erdei gyümölcsök kandírozása 156
Mustáros alapok 156
Borászok mustárja 156
Grillmustár I. (fűszeres) 157
Grillmustár II. (fokhagymás) 157
Mustár pikánsán 157
Pikáns fokhagyma (mustáros) 158
Zöld borsos mustármártás 158
Mustáros tormakrém 158
A Torma 159
Ecetes torma 160
Tormás vaj 160
Orosz céklás tormakrém 160
Áfonyás torma 161
Kék Curacao-s tormakrém 161
Majonézes tormakrém 161
Tormakrém II. 162
Tejszínes torma 162
Tormahab 162
A tormalevél felhasználása 162
Aj var (szerb paprikamártás) 163
Szőlőlevél ecetesen 163
Fokhagymabefőtt 163
Fokhagyma vörösborecetben 164
Olajban eltett fokhagyma 164
Peperoncino-olaj (Peperoncino in olio) 164
Házi kenőmájasok 165
Otthoni eltevésű borjúmájas 165
Finom otthoni kenőmájas 165
Sertéshúsos kenőmájas 166
Májas sertéstarja 166
Kövérhúsos májas 166
Májas a „spájzba" 167
Szalonnás májas 167
Húskrémek 168
Alap sertéshúsos 168
Sonka saját készítésben 168
Hártyázás utáni velőkrém 169
Füstöltsonkás-májas 169
Vagdalthús I. (löncshús) 170
Vagdalt-vegyeshús II. (löncshús) 170
A saját „Spájzunkba" 170
Babos vegetáriánus krém 170
Rizses lecsó kolbásszal 171
Az ínyenc vadas 171
Füstölt libacombos sólet 172
TV töltött paprika 172
Erdélyi kolbászos rakott káposzta 173
Székelykáposzta eltéve 173
Lezárt báránygulyás 174
Bújtatott csikóstokány 174
Sertés körömpörkölt 175
Igazi kedvencem-pacalpörkölt 175
Csibecombok fokhagymával 176
Tokaszalonnás kenőmájas 176
Füstölt szalonna üvegben 177
Bödönös sertéssült 177
Házi bécsi virsli 178
Bélbe töltött párizsi 178
Sertésnyelves finomság 179
Fokhagymás felvágott 180
Felvágott sajttal töltve 181
Húskenyér, ami csak húsból készül 181
Sertéstarja aszpikban felvágott 182
Sajtos húspástétom 183
Húsos-májas otthonra 184
Otthon készített Mortadella 185
Mintázott felvágott 186
Fonyódi felvágott 186
Füstös szalámi 187
Praktikák maradékból 188
Zsemlés kolbász (maradék zsemle felhasználása) 188
Sütőtök „hasábburgonya" 188
Borsos libazsír 189
Savanyútojás vadasan (maradék kemény tojásból) 189
Szaftokat is fagyaszthatunk 189
Alapmártás (Pecsenyelé fagyasztva) 190
Gomba fagyasztása 190
Kapor fagyasztása 190
Petrezselyemzöld fagyasztása 191

Bártfai László

Bártfai László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bártfai László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv