A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Bártfai Laci bácsi magyaros szakácskönyve

A mesterszakács féltve őrzött receptjei

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Vagabund Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 207 oldal
Sorozatcím: Bártfai Laci bácsi konyhája
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-9685-13-0
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Mi, magyarok messze földön híresek vagyunk arról, hogy alapvetően egészségtelenül táplálkozunk. Nemcsak az étrendünket állítjuk össze rosszul, de túl sokat eszünk és ráadásul - este.
A helytelen táplálkozás pedig károsítja a szervezetünket, túlsúlyt okoz, elsősorban a mozgás- és immunrendszerünket támadja meg, ami előbb-utóbb mentális problémákhoz vezet.
Bártfai Laci bácsi úgy gondolja, hogy ha már egy életünk van, arra próbáljunk meg vigyázni, és ha eddig nem tettük, akkor itt az ideje, hogy változtassunk az életünk minőségén! Felejtsük el vacsorára a csülökpörköltet, inkább kezdjünk új életet, és szakítsunk az eddigi egészségtelen étrendünkkel!
Ismerjünk meg új ízeket, fogyasszunk bátran, és ne fogyózzunk, diétázzunk, vagy tablettákon éljünk!
Ha betartjuk a határokat, életünk is előbb-utóbb helyrebillen, és egy kis boldogság költözik szürke hétköznapjainkba.

Tartalom

A magyar nemzeti konyha5
Hazánk tájegységeinek étkezési szokásai, ünnepi hagyományai7
Észak-Magyarország8
Alföld9
Dunántúl10
Érdekességként egy somogyi lakodalom étrendje12
Hazai gasztronómiai hagyományok13
A disznóvágás ételei15
Ormánsági stifolder15
Baranyai sváb stifolder15
Szögedi csípős paprikás házi szalámi 1.16
Szögedi házi szalámi 2.16
Zalai börkés szalámi16
Csabai kolbász 1.17
Csabai kolbász 2.17
Erdélyi szalámi 1.17
Erdélyi szalámi 2.18
Alföldi paprikás szalámi18
Nyírségi krumplis szalámi18
Lellei sonkaszalámi19
Keceli csülöksonka19
Gömböcök, szajmókák19
Baranyai svártli19
Eredeti sváb svártli20
Mecseki szajmóka20
Sváb kacsabögy20
Pécsmelléki szajmóka21
Zsidó libaszalámi21
Siófoki "fele liba, fele ló" szalámi21
Kasy lószalámi22
Velős hurka (erdélyi recept)22
Tolnay sváb húsos hurka22
Sváb húsos hurka23
Györkönyi húsos hurka23
Etei tüdős hurka23
Gyéresi hütyü24
Felvágottak, kolbászok - és ami kimaradt24
Somogyi csípős felvágott24
Debreceni kolbász25
Gyulai kolbász25
Sült vér (baranyai recept)25
Debreceni paprikás szalonna26
Balatoni kocsonya26
Iregi füstölt kocsonya26
Zalai rizses véres hurka27
Pacsai tejes véres hurka27
Nyírségi zsemlés véres hurka27
Alföldi véres hurka28
Régi szegedi hideg májas28
Csécsi vagy abált szalonna28
Erdélyi szalonna29
Kolozsvári szalonna29
Bácskai májas hurka29
Bácskai véres hurka30
Bácskai véres hurka belsőséggel30
Bőrketekercs31
Széplaki töltött csülöktekercs31
Levesek32
Tokaji puttonyos leves kenyérrel és mazsolával32
Magyaros karalábéleves32
Tejleves32
Paprikaleves33
Nyírségi gombócleves33
Piros leves33
Csárdás leves34
Beregi kelkáposztás bableves füstölt csülökkel34
Gubacsi bableves körömmel34
Bableves döbrentei módon35
Fejtettbab-leves szabolcsi módra35
Székely leves35
Jókai-bableves36
Palóc leves36
Somodi tárkonyos borjúleves37
Őrségi legényfogó káposztaleves37
Cigánycsorba37
Parasztcsorba38
Somlói kukoricás szegy38
Budai húsos leves38
Gemenci fácánleves38
Májgombócbetét39
Bakonyi betyárleves40
Vecsési leves40
Hegyvidéki babgulyás40
Alföldi kaszásleves41
Szebeni húsleves41
Csirkeleves korpaciberével42
Gyéresi malacaprólék-leves42
Tordai fokhagymaleves42
Berbécscsorba (erdélyi)43
"Pátyi" lencseleves43
Dombrádi bableves43
Tarnói habart bableves44
Fácánhúsleves44
Hédervári galambleves45
Balatonedericsi húsvéti sonkaleves45
Hortobágyi "gyümölcsleves"46
Velemi bableves46
Pilisi húsvéti bárányleves46
Nyírbogdányi húsosfazék47
Pandúrleves47
Somfai kenyérleves48
Cibereleves48
Koldustáska-leves48
"Lábatlan tyúk" leves49
Poéka-leves49
Tárkonyos pityókaleves (burgonyaleves)50
Suhintott leves50
Keszőceleves50
Gyergyói cibereleves bárányhússal51
Székely tárkonyleves libatepertős galuskával51
Szebeni korhelyleves52
Erdélyi csirkeleves korpaciberével52
Erdélyi fokhagymaleves52
Szegedi gulyáscsirke53
Szegedi káposztás-kolbászos leves53
Csornói vegyes leves54
Hegyaljai borleves gyűszűfánkkal54
Főételek54
Tisza menti legényhús54
Petneházi sertésborda55
Mátraderecskei töltött dagadó55
Mátrai káposztás malacgulyás56
Dunakeszi káposzta disznótorossal56
Verpeléti füstölt húsos káposzta57
Kalotaszegi libahúsos káposzta57
Pesti kolbászos rakott krumpli58
Sükösdi libaaprólék-pörkölt58
Csongrádi malacpörkölt59
Veszprémi cipóban sült csülök59
Alföldi toros káposzta59
Csíki gulyás60
Veszprémi rucás káposzta60
Disznótoros sváb töltött káposzta60
Felcsúti kakaspörkölt61
Szakcsi fokhagymás csirkecomb61
Erdélyi rablóhús61
Kenderesi húsos gombóc62
Pirított borjúérmék magyarosan62
Magyaróvári borjúborda63
Lencsesólet63
Pincehelyi lecsós töltött paprika63
Csángó rostélyos64
Pusztaszeri sertésflekken64
Erdélyi fatányéros (eredeti recipe)64
Kondási tüskepecsenye65
Dobrudzsai ürühús65
Kőszegi borjújava edényben65
Lecsós bab tésztával66
Kolozsvári karikás krumpli66
Sárosdi ürgepörkölt67
Csuszás lecsó (köretként is finom)67
Nyírségi cigánypörkölt67
Kosdi marhapörkölt68
Szentesi belsőségpörkölt68
Csopaki pincepörkölt68
Mezőtúri marhapörkölt bográcsban69
Pusztavacsi vörösboros marhapörkölt a szabadban69
Isaszegi lábas pörkölt70
Bakonyi fácánmell70
Alföldi nyúlpaprikás sonkás galuskával70
Egri vadmalacpörkölt71
Pilisi vörösboros vaddisznópörkölt71
Dombóvári farkapörkölt72
Tökepörkölt (herepörkölt)72
Betyáros "boldogi" tarhonya72
Bácskai sertéstokány73
Őrségi pásztortarhonya73
Erdélyi burgonya74
Öhöm (öhön) (tarhonyás)74
Bugaci sertéssült mártással74
Paprikás krumpli (krumplipaprikás, paprikás burgonya)75
Slambuc (pásztorok étele)75
Slambuc, vagy kunsági öreglebbencs75
Tiszai "lacipecsenye" bográcsban76
Balatonakarattyai töltött csirke76
Badacsonyi libasült77
Bakonyi zsiványpecsenye77
Balatonedericsi borjúszeletek78
Kunsági sertésborda78
Kecskeméti sertésborda78
Leveleki bundás karaj79
Csongrádi apróhús79
Felvidéki göngyölt felsál79
Káposztás paszuly80
Káposztás sertésláb80
Bakonyi gombás csülök80
Szabolcsi almás sertésszeletek81
Borsodi sonkás pecsenye81
Debreceni töltött csülök82
Vásárhelyi fehér kolbász borított burgonyával82
Töltött dagadó falusiasan82
Vincellér töltött sertésdagadója83
Pécsváradi hústekercs83
Baranyai karaj84
Bátaszéki sertésborda84
Bihari bundás karajszeletek84
Göcseji pecsenye85
Óvári sertésborda85
Pásztorborda86
Serpenyős pusztasteak86
Szabolcsi karaj86
Szegedi sertésborda86
Hortobágyi sertésborda87
Makói karaj87
Soproni sertésoldalas87
Kalocsai sertésborda88
Vecsési sertésborda88
Budai töltött karaj88
Lencsepüré debreceni karajjal89
Bácskai rizses hús89
Pápai sertéspecsenye89
Alföldi húsgombóc90
Kalocsai sült oldalas90
Nógrádi oldalas90
Fehérgyarmati sertésoldalas91
Dorozsmai bicskás pecsenye91
Eperjesi babos hús91
Vecsési káposztás bab92
Sólet (vagy csólent)92
Zalai finom falatkák93
Alföldi "tüskés" hús93
Beregi szűzpecsenye93
Gemenci májas tarjaszeletek94
Kanizsai rakott hús94
Magyaróvári vagdalt hús94
Somogyi kolbászkák95
Tokaji pecsenye95
Csongrádi rakott hús96
CSurgói sertésszelet96
Dömsödi májas hús97
Hortobágyi aprópecsenye97
Tanyasi tarhonyás hús97
Dörgicsei töltike98
Tiszaháti töltött káposzta98
Sóskúti sertéssült99
Szalkai töltött csirke rizibizivel99
Csopaki pecsenye100
Egerszóláti káposztás jérce100
Egri menyecskés sertésborda101
Fertődi rostélyos101
Hajdúkáposzta102
Burgonyás libanyak102
Fóti töltött paprika102
Szabolcsi paradicsomos töltikék103
Libahurka kukoricakásával és libatepertővel103
Kakaspörkölt túrós csuszával104
Kucurapörkölt105
Ormánsági húsos krumpli105
Pomázi zúza kacsazsírral105
Hortobágyi marhatokány106
Cenki magyaros töltött paprika106
Soproni majoránnás marhaszelet107
Kunmajsai birkapecsenye107
Parasztgulyás107
Tamási párolt birkapecsenye108
Szajoli pásztorcsupru cseréptálban108
Mezőhegyesi pásztorpörkölt109
Rakott krumpli erdőkertesi módon109
Szepezdi pulykamellrizottó109
Kondorosi zúzarizottó110
Dunavarsányi rizsgombócok110
Havasi vetrece puliszkával111
Inárcsi vesés borjú112
Aranyosi káposzta112
Hargitai sertésborda112
Gödi kemencés káposzta113
Göcseji pecsenye114
Erdélyi rakott káposzta114
Kalocsai rostélyos115
Mátraderecskei vaddisznófej115
Bakonybéli vaddisznócomb116
Csopaki marhafelsál116
Széchenyi "grófi" rostélyos117
Eszterházy-rostélyos117
Putnoki böllérmáj118
Bükki sült borjúmáj118
Csopaki töltött bojrúszegy118
Sertésborda börzsönyi módra119
Debreceni karaj (debreceni kolbászos karajjal)119
Egerszegi bújtatott karaj120
Szarvasi májszeletek120
Makói csíkozott máj magyarosan121
Nyírségi tarhonyás malac121
Sóstói sertéstekercs122
Szatmári kanászok pecsenyéje122
Nyírségi töltött báránycomb122
Házi nyúl várdai módra123
Mátraderecskei vörösboros vaddisznósült123
Vaddisznóborda "tokaji" módra124
Váradi szarvasgerinc124
Györkönyi disznótoros töltött káposzta125
Tiszalöki ököruszály vadasan125
Csopaki tejfölös ököruszály126
Tejfölös ököruszály126
Petőházi gombás ököruszály126
Bácskai lecsós rostélyos127
Bátaszéki pecsenye127
Hagymás rostélyos128
Szabolcsi rakott felsál128
Ungvári csavart pecsenye128
Vadas marhahús129
Villányi borban párolt borjúhús kucsmagombával129
Szamos menti töltött paprikás túrós galuskával130
Szatmári töltött káposzta130
Nyírségi göngyölt szűzpecsenye130
Vincellér szőlős-mustos pecsenyéje131
Zengői töltött rostélyos131
Fűzfői primőr töltött tök132
Háromszéki csirkés palacsinta132
Hortobágyi húsos palacsinta132
Nyárlőrinci tutajos (alföldi pásztorétel)133
Ballószögi pirított sertésmáj133
Kerekegyházi savanyú máj134
Bujáki velős pacalpörkölt134
Mátraházi velős-erdei gombás pacalpörkölt135
Tehénpörkölt bendővel135
Nyírbátori káposztás pacal135
Somlyói borókás, erdei gombás pacal136
Savanyú pacal (sváb recept)136
Kunbajai rántott pacal136
Pacal bajaiak kedvére137
Őrségi göngyölt pacal137
Sváb pacal-lencse saláta137
Veszprémi borjúfodor138
Szatymazi kacsasült almával138
Halételek139
Bajai "vörösboros" halászlé139
Bajai halászlé 2.139
Bajai halászlé 3.140
Al-dunai halászlé140
Öreghalász-lé141
Boszorkány-szigeti batuys halászlé141
Nagybaracskai halászlé Sóbri Jóska módra142
Kunsági halgombócleves amurból, busából142
Halleves alföldiesen, amurból142
Maros menti halleves143
Amur, busa felvidéki módra143
Amur, busa újvidéki módra144
Cigányhal a szamos-parton144
Csukapörkölt bajaiasan144
Máramarosi töltött csuka145
Halásztelki ruszli (ecetes, pácolt apró hal)145
Halas kolbászkák146
Kemencés tejfölös pisztráng146
Marosmelléki magyaros halgombócleves147
Kalocsai pontyderék147
Makói haltepertő147
Ponty szolnokiasan148
Magyaróvári halfilé148
Balatoni halászlé149
Hortobágyi halászlé149
Nagykanizsai halászlé149
Tiszai halászlé150
Dunai halászlé vegyes halból150
Paksi halászlé150
Dunakömlődi halászlé 1.151
Dunakömlődi halászlé 2.151
Dunapentelei halászlé151
Bácskai halászlé152
Révfalusi regős halászlé152
Szentendrei ponty gombás-fűszeres mártással153
Lillafüredi pisztrángpástétom153
Mátrai párolt pisztráng153
Pontypaprikás154
Amurpaprikás154
Gombás halászlé154
Kasosi kárászhalászlé155
Lőrinci roma kárászlé155
Amur paprikásan156
Rácponty156
Ráchal156
Fogasfilé bakonyi módra157
Tejfölös ponty157
"Vörös" hátszegi ponty157
"Fehér" hátszegi hal158
"Decski" harcsa kékre főzve158
"Etei" káposztás csuka158
Dorozsmai molnárponty 1.159
Dorozsmai molnárponty 2.159
Pisztráng nyárson sütve159
Pincehelyi angolna nyárson sütve160
Kocsonyázott pisztráng "tokaji" módon160
Kőszegi pisztráng mandulával sütve161
Túri halkocsonya161
Magyaros, tiszai pontykocsonya162
Különleges ételek - eljárások, -sütések163
Pacalleves (bugaci)163
Szatmári pikáns pacalleves163
Pacalleves kolozsváriasan164
Pacalgombócleves164
Sárközi (sárban sült) kárász164
Sóvári (agyagban sült) csirke165
Disznótoros kenyérben165
Pusztai köcsögös babgulyás165
Babcsuszpájz165
Puliszka166
Erdélyi burgonya166
Sült hagyma166
Röszti burgonya167
Kiske167
Pipice167
Gánica168
Péceli tepertős vakarcs168
Kapocsi "tárhoná"168
Nokedli (galuska)169
Hajdunarizottó169
Fejtett bab debreceni módon169
Lacsaú170
Berki almás vörös káposzta170
Parasztreggeli170
A diszkosz171
Birkasült rejtve171
Szalonnák nyárson171
Hasaalja szalonna nyárson, krumplival171
Töpörtyűs (haluska) galuska172
Töpörtyűs gombóc172
Hagymás hurkasaláta172
Beregi májjal töltött húsos táska173
Cseszneki palacsinta173
Almás hajdinapalacsinta173
Bugaci palacsinta174
Gyáni káposztás palacsinta174
Kalotaszegi babos palacsinta174
Sóstói palacsintafelfújt175
Véres hurkás kókai-palacsinta175
Bácskai palacsinta175
Tésztafélék (sósak, édesek) rétesek176
Alap-nyers rétestészta176
Káposztás rétes176
Hurkás rétes176
Túrós rétes177
Jászsági ostoros rétes177
Kapros túrós rétes177
Zöldséges rétes178
Velős rétes178
Lisztes rétes (rántásos rétes)178
Fokhagymás rántásos rétes178
Gombás rétes179
Túrós-meggyes rétes179
Túrós-barackos rétes179
Tökös-almás rétes179
Meggyes-mákos rétes180
Májas rétes180
Babrolád180
Kecskeméti barackpuding180
Becsei sajtos kifli181
Babkrém181
Csíki tepertős pogácsa182
Káposztás-libatöpörtyűs pogácsa182
Pankotai túrós pogácsa182
Alföldi krumplispogácsa parasztosan183
Szigetvári aludttejes burgonyás pogácsa183
Csömöri töpörtyűs pogácsa (leveles)183
Kolozsvári kürtőskalács183
Variációk184
Kunsági (alap) palacsintarecept184
Péli (alap) palacsintarecept184
Szentgyörgyi palacsinta185
Egri gömbpalacsinta185
Szepezdi almás rántott palacsinta185
Pákozdi túrós rántott palacsinta186
Csóri lángoló túrós palacsinta186
Kamaraerdei lángoló diós palacsinta186
Császármorzsa 1. (smarni)187
Császármorzsa 2. (smarni)187
Bécsi "monarchia" császármorzsa187
Sztrapacska188
Juhtúrós sztrapacska ("tóthaluska")188
Puliszkafészek pásztorok kedvére188
Göcseji juhtúrós puliszka189
Bábolnai juhtúrós kapros csusza189
Vecsési káposztás tészta (káposztás kocka)189
Hidasi káposztás palacsinta189
Dombrádi hájas pogácsa190
Zalai hájas190
Győri almás túrótorta190
Boszorkánypogácsa191
Darált tészta191
Házikenyér-félék192
Házi kenyér (fehér kenyér)192
Házi félbarna kenyér (almás rozskenyér)192
Magos házi kenyér (napraforgómagos kenyér)192
Zsúrkenyér193
Pirított hagymás kenyér193
Lepénykenyér (ősi)193
Kenyérben sült sonka194
Ősanyáink lángosa194
Ébresztős, reggeli lángos194
Mártások - krémek - pástétomok195
Meggyszósz (meggymártás)195
Egresmártás195
Bercy-mártás195
Magyaros tökfőzelék196
Magyaros zöldbabfőzelék196
Zalai májpástétom196
Kisbéri májpástétom197
Csongrádi fejpástétom197
Nyelvpástétom197
Erdélyi pástétom197
Tepertőkrém (töpörtyűkrém)198
Klasszikus magyar saláták198
Öntött fejes saláta (dédi receptje)198
Vincellér fejes saláta198
Polgári vacsora saláta199
Badacsonyi szőlősaláta199
Forrázott paprikasaláta199
Rázott uborkasaláta200
Tejfölös uborkasaláta (nagyi szerint)200
Forralt vizes káposztasaláta200
Ecetes üveges paprika200
Marinált üveges pritaminpaprika201
Húsleveses torma201
Szalonnához sózott paprikás hagyma201
Ecetes hagymasaláta201
Hagymás, ecetes virslisaláta202
Hagymás, ecetes krumplisaláta (hagymás burgonyasaláta)202

Bártfai László

Bártfai László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bártfai László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv