1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bártfai Laci bácsi nagy szakácskönyve

Válogatott receptek/A mesterszakács féltve őrzött receptjei/Levesek, főzelékek, mártások, főételek és sütemények

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Vagabund Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 400 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-9409-73-6
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Bártfai Laci Bácsit - közismertebb nevén "Bajuszt" -, családunk kedvenc mesterszakácsát megpróbáltuk rábeszélni, hogy ossza meg a kedves Olvasókkal és háziasszonyokkal a féltve őrzött, hosszú évek óta gyűjtögetett, legkedvesebb receptjeit.
Laci Bácsi gondolkodott egy keveset, majd gondosan kiválogatta a legjobb, legkönnyebben elkészíthető étkeit, és eljuttatta hozzánk.
Még felsorolni sem könnyű, mennyi finomság jutott a kezünkbe: húsételek, mártások, tészták, köretek, szószok, levesek, főzelékek, egytálételek, befőttek, sütemények és lekvárok - hogy csak a legjavát említsük!
De szó esik többek között a húsok sütéshez, főzéshez való előkészítéséről, a halak, szárnyasok, zöldségfélék tisztításáról, szeleteléséről, továbbá a finomságok tűzdeléséről, pácolásáról, és a különböző elkészítési praktikákról is.
Mi úgy érezzük, a kilátásaink nem rosszak egy jó ebédre, így nekünk már csak egyetlen dolgunk maradt hátra: Kellemes jó étvágyat kívánunk! - ahogy Laci Bácsi mondaná.

Tartalom

Bártfai Laci bácsi nagy szakácskönyve5
A húsok főzéshez, sütéshez való előkészítése8
A húsok lemosása8
A húsok darabolása és aprítása8
A húsok szeletelése9
A húsok tűzdelése (spékelés)10
A húsok megtöltése10
Formaadás12
A szárnyasok lemosása13
A szárnyasoké s vadszárnyasok célszerű felhasználásáról13
A szárnyasok főzés-sütéshez való előkészítése14
A szárnyasok tűzdelése16
A szárnyasok megtöltése16
A szárnyasok formázása17
A halakról18
A halak tisztítása18
A halak bontása19
A halak kiszálkázása21
A halak szeletelése és darabolása22
A főzelék- és zöldségfélék tisztítása23
A főzelék- és zöldségfélék aprítása, vágása26
A burgonya aprításának és vágásának módjai28
Levesek29
Húsleves29
Erőleves30
Csontleves31
Újházy-tyúkleves32
Libaleves32
Tarhonya- vagy reszelttészta-leves33
Burgonyaleves34
Burgonyapüré-leves34
Zöldségleves35
Zöldségkrémleves35
Fejtettbab-leves36
Lencseleves36
"Bélelt húsos" leves37
Hamis gulyásleves38
Sárgaborsópüré-leves38
Lebbencsleves39
Zöldborsóleves40
Karfiolleves40
Spárgaleves41
Szárnyasragu-leves41
Frankfurti leves42
Sóskaleves43
Paradicsomleves43
Paradicsomleves sajtgaluskával44
Zellerkrémleves44
Gombaleves45
Savanyúkáposzta-leves45
Palócleves46
Gulyásleves46
Windsorleves47
Savanyú tojásleves48
A világ legegyszerűbb sajtlevese48
Sajtkrémleves49
Erőleves sajtos-túrós galuskával49
Bográcsgulyás (kora őszi, téli étel)50
Görög paradicsomleves51
Húsgombócleves51
Citromos nyúlleves52
Húsvéti leves53
Bableves53
Káposztás húsleves53
Bográcsgulyás konzervből54
Sonkagulyás55
Kéttányéros sertéscsülökleves56
Palócleves56
Szabolcsi tárkonyos bableves57
Bableves savanyú káposztával58
Döbrentei bableves58
Ír ürügulyás59
Főzelékek60
Lencsefőzelék60
Tavaszi főzelék61
Finomfőzelék61
Parajfőzelék62
Különleges parajfőzelék62
Tejfölös tökfőzelék63
Kelkáposzta-főzelék64
Zöldborsófőzelék65
Sóskafőzelék66
Lencsefőzelék67
Brokkoli morzsában (lengyel étel)67
tejfölös burgonyafőzelék69
Paradicsomos tökfőzelék69
Kapros patisszonfőzelék70
Paradicsomos gomba71
Bácskai káposzta72
Fejeskáposzta-főzelék72
Savanyúkáposzta-főzelék73
Babos káposzta74
Kínaikel-főzelék74
Kelbimbófőzelék75
Tárkonyos káposzta76
Joghurtos kelbimbó76
Tavaszi zöldfőzelék77
Karotta (sárgarépa-) főzelék77
Tejfölös-paprikás karfiol78
Karfiol (kelvirág)-főzelék78
Gombás karfiol79
Sajtos karfiol80
Szójafőzelék80
Tejszínes spárga81
Brokkolifőzelék82
Zellerfőzelék82
Zöldbabfőzelék83
Kefires karfiol83
Citromos zöldbabfőzelék84
Meggyes zöldbabfőzelék84
Paradicsomos zöldbab85
Tejfölös szárazbabfőzelék85
Hagymás tört bab86
Köretek87
Bimbós kel vajjal (angol módon)87
Bimbós kel angolszalonnával87
Sörös tócsni88
Sörös krémsajttal töltött burgonya88
Óvári burgonya89
Szemes bab amerikai módon90
Slambuc, öröm, betyáors, handabakáré, topogó90
Gesztenye párolva91
Sárgaborsó pirítva92
Vegyes finomköret (párizsi köret)92
Reszelt pirított burgonya93
Brokkoli vajban párolva (francia módon)94
Csemegekukorica (amerikai módon)94
Párolt káposzta95
Pezsgős káposzta96
Sárgarépapuding96
Rakott burgonya (francia módon)97
Sárgarépa zöldborsóval töltve98
Tojásos burgonyapüré (pommes duchesse)98
Batthány-rizs99
Rizibizi99
Kenyértészta szalvétában100
Galuska100
Tarhonya gombával101
Zsemlegombóc102
Túrós galuska103
Káposztás krokett103
Tojásos rizottó104
Burgonyakrokett104
Marhahúsnyárs105
Pezsgős párolt káposzta106
Joghurtos zöldségtál sült húsokhoz (francia módra)106
Előételek108
Meleg sajtkrém vajas gondolában108
Velőrózsák rokfortkrémmel109
Camembert sajtos (gombával, sonkával, spárgával)109
Csiperkegomba "orly" módon110
Petrezselymes omlett111
Padlizsánszeletek sajtos burokban111
Sajtjava sonkával, gombával töltve112
Gyors omlett112
Májjal töltött tojás (sütőben sütve)113
Sonkás töltött tojás113
Cukkinis tojás114
Bundában sült töltött tojás115
Buggyantott tojás curryvel115
Sajtsalátával töltött paradicsompaprika (behűtve az igazi)116
Töltött tojás117
Sajtsaláta saját kedvemre117
Firenzei töltött tojás118
Tormakrémmel töltött tojás119
Chester-fánk119
Sajtos fánk120
Walesi kenyér120
Gombás rántott palacsinta121
Őrségi kolbászos palacsinta121
Zöld palacsinta122
Rusztikus camembert toast122
Gombás morzsa123
Mogyorós csirkesaláta123
Magyaros hússaláta124
Gödöllői töltöttjérce-tál124
Hideg jérce "marschall" módon125
Hideg csabai sertéskaraj126
Hideg kalocsai sertéskaraj127
Hideg töltött oldalas128
Gyorsan készíthető ételek129
Hajdúsági számadó juhász burgonya129
Rizses virsli háziasszony módra130
Töltött karalábé sajtburokban131
Sajtos lepény articsókával132
Kapros rakott patisszon gombával133
Franciás padlizsán133
Csőben sült kelvirág sonkával134
Sült tojás konyhakertész módra135
Sonkás kelvirág tejfölösen135
Húspástétom (vitaminokkal)136
"Szaftos 42-es"137
Vagdalt hús bormártásban138
Édes-savanyú káposzta139
Pörkölt nyugati módra139
Birsalmás tepsis hús140
Töltött csülök141
Húsos pogácsa141
Patiszony (csillagtök) töltve142
Húsfelfújt142
Rakott makaróni143
Sajtos-húsos palacsinta144
Húsos palacsinta joghurtmártással144
Gombafejek sajtos morzsában túróval145
Túrós sült gomba sajtkalappal146
Gombás párizsis puffancs146
Sertésérmék jóasszony módra147
Gombás sertésborda148
Saláták149
Majonézes burgonyasaláta149
Vöröscékla-saláta149
Uborkasaláta150
Lencsesaláta150
Őszi saláta151
Nyerssaláta-tál151
Cékla és zeller vegyesen152
Tejfölös uborkasaláta153
Paradicsomsaláta153
Franciasaláta153
Babsaláta155
Majonézes zellersaláta155
Mártások156
Barnamártás156
Besamelmártás157
Bormártás157
Cumberland mártás158
Csíki mártás158
Ecetes mártás159
Majonéz (olaj- vagy alapmártás)159
Metélőhagyma-mártás160
Finom mártás161
Magyaros mártás161
Besamelmártás II.162
Bársonyos mártás (velouté)162
Brazil mártás162
Gribich-mártás163
Majonézmártás II.163
Narancsmártás164
Olasz mártás165
Hollandi mártás (vajmártás)165
Remoulade-mártás166
Tartármártás166
Tormamártás167
Tejfölmártás167
Halételek168
Harcsafilé (vörösboros almával)168
Ponytfilé "csőben" sütve168
Olaszos pontyszeletek169
Pontyfilé "csőben sütve"170
Vízimolnár pontypaprikás171
Tiszai paprikás ponty171
Ponty "jóasszony" módra172
Ponty "matróz" módra173
Kömlődi halászlé173
Halászlé halgaluskával174
Tiszai halászlé (vegyes halból)175
harcsafilé175
Fokhagymás csuka gombás burgonyával176
Süllőszelet sörtésztában177
Cseh ponty178
Úsztatott csuka szardellával178
Gombás fogas "csőben"179
Fokhagymás boros harcsa180
Görög ponty180
Kocsonyázott pisztráng "tokaji" lében181
Badacsonyi süllő mazsolával182
Finn töltött csuka182
Plakíja (bolgár étel)183
Norvég heringsmauz184
Harcsa "othello" Ízlésére184
Szárnyasételek185
Libamájszeletek roston, sült almával185
Velencei csirke186
Marinált csirkecombok186
Amerikai zsenge kacsasült187
Vörösboros schwarzsauer188
Vörösboros töltött kacsa188
Pulykasült - nagymama kedvére189
Likőrös pecsenyekacsasült190
Sült csirke fehérlében191
Ananászos csirkecombok191
Bajor sörös kakas192
Angol pulykasült193
Kacsasült aszalt szilvával-mandarinnal194
Jonatánnal töltött tyúk195
"Piedone-babos" libaaprólék196
Töltött pulykaszeletek196
Otthonias grillcsibe197
Elszászi kacsasült198
Sörben párolt "zacskós pipi"198
Szőlősgazda pulykamell199
Nemzetközi szárnyas ételek200
Ausztrál pulykamell200
Pulykarakottas (angol)201
Pulykasült (lengyel)201
Kaliforniai pulykamellfilé (amerikai)202
Kínai csirkemellfilé203
Kanadai pulykamell204
Francia rántott csirkemell204
Pecsenyekacsa mandulával (kínai)205
Borjú-marhahús ételek206
Rizságyas marhahús206
Borjúcsülök "provánszi" módra207
Burgonyapürés vagdalt207
Marhalábszár krémmártásban208
Részeges-almás marhafelsál209
Mészáros tokány209
Borjúhúsos pástétom (télen-nyáron fogyasztható)210
Párolt marhalábszár211
Debreceni tokány212
Szőlőlevélbe töltött "tehénhús"212
Pityókás borjúcsülök213
Tatár beefsteak (nem darált, vágott eredeti)214
Rakott burgonya215
Fóliás meglepi216
Mitite kolbászkák roston sütve216
Mentás húspástétom217
Töltött sárga paprika219
Csevapcsicsa roston sütve220
Pikáns töltött cukkini220
Madeirás marhafelsál221
Marha-roulette222
Szójás marharagu223
Rizlingben párolt marhafelsál223
Húslepény "tojáslében"224
"Malátalében" úsztatott marhahús225
Vargányás marhacsíkok226
"Ébresztős" marhafelsál226
Főtt marhahús "erdélyi" sommártással227
Ököruszály krémmártással228
Olajbogyóval párolt rostélyos229
Ökörhús a góbék kedvére229
Marhahús prád230
Tatárhús magyarosan231
bárány- és ürühúsból készült ételek232
Bárány agyagedényben232
Jemeni roston sült birkacomb233
Ürü csülökhús "marosvásárhelyi" módon233
Báránycsülök sertéshálóban234
Mustban párolt báránycomb235
Ürü hátsó csülökhús "angolosan"236
Báránylapocka veseraguval236
Báránypörkölt "erdélyiesen"237
Szíriai joghurtos pecsenye238
Sertésételek239
Hargitai sertésborda (erdélyi)239
Bőrös malackaraj240
Füstölt sonka bormártásban (téli étel)241
Citromos rántott borda241
Vaddisznóborda savanyú káposztás ágyon242
Kolbászhúsos sertéskaraj (töltésből kimaradt húsból)243
Szüzsült joghurtos fehérborban244
Sertéscsülök bajorosan244
Sertéskocsonya245
Sertéscsülökragu246
Velőropogós247
Húsos-túrós lepény247
Formázott húspuding248
Sertésnyelv vörös lében249
Párolt "burgundi sonka"249
Bigos (lengyel étel)250
"Tordai" sertéscsülök251
Erdélyi sertéscsülök252
Magyaros húspástétom252
Zólyomi füstölt hús (szlovák)253
"Juhászné" csülök254
Svéd sonka254
Fahada (asztúriai sólet)255
"Bilbaói" bab256
Mandulás-babos257
Szaftos töltött káposzta257
Sült füstölt sertéscsülök258
Gombás-májas sertésdió (a sertéscomb része)259
Zöldmártásos sertésfrikandó (a comb része)260
Vitaminozott sertéslapocka261
Igazi pörkölt sertés (a húst a zsiradékon pirítjuk)261
Tejfölös-hagymás sertéscomb262
Tejfölös malaccsülök263
Füstölt csülök "soproniasan"263
Sajtos-hagymás füstölt csülök264
Sajttal töltött füstölt csülök265
Sertéscsülök "ahogy a hentesek készítik"265
Füstölt sajtos-túrós vagdaltkosárka266
Kapros sertéscomb267
Töltött sertésláb267
Kolbászkák roston268
Csürdöngölős269
Majoránnás sertéstokány269
Szüzsült sajtos fehérborban270
Belga sajtos-tejes ragu270
"Ezer sziget" szűzfilé271
Pogácsatésztában sült sertésjava sajttal272
Ropogós bőrös sertéskaraj273
Fokhagymás tekercs274
Göcseji pecsenye274
Bújtatott "káplán" kotlett275
Sajtrkémes vagdalt276
Lasagna (eredeti olasz)276
Sonkás pizza gyümölccsel277
Sonkás rakott káposzta278
Rántott "finomított" hús279
Húsos töltött batyu279
Töltött húspogácsa280
Stefánia vagdalt húsrúd281
Bátonyterenyei pecsenye281
Sajtos-húsos palacsinta282
Húsos derelye283
Belsőségek284
Körmös pacal284
Pirított sertésmáj285
Pirított vese velővel285
Vörösboros tüzdelt máj286
marsallmáj287
Sertésragu "indiai" módra287
Vörösvári gombás288
Szűzpecsenye289
Disznótoros házilag290
Friss házikolbász (azonnal süthető)290
Májas hurka291
Véres hurka292
Tészták, édességek293
Kókuszszalámi293
Rigó jancsi293
Jonatántorta294
Sajttorta friss gyümölccsel295
Körte "Kati" kedvére296
Pityókás piskóta296
Szőlős tejberizs297
Diós puding borhabbal297
Elszászi almatorta298
Hajtogatott "töpörtyűs" pogácsa299
Gyúrt porhanyós tészta alap299
Almaszörbet300
Almafánk300
Ropogós hájas301
Omlós diós-hájas kifli301
Rebarbarás epertorta302
Feketeszedres női szeszély (bármilyen szederből is készíthető)303
Faepres lepény (készülhet seima eperből is)303
Vadkörtetorta (sima körtéből is lehet)304
Habtorta (feketeribiszkéből)305
Tejszínhabos szamócatorta306
Tésztába ejtett szeder306
Erdei málnás gyümölcsrizs307
Erdei ribizlis lepény307
Berkenyés kígyórétes308
Habos málnatorta309
Málnás habcsóktorta310
Berkenyés borkrémtekercs310
Túrótorta vadalmával (sima almával is készíthető)311
Katika szelet312
Csipkebogyós "boszorkány" pogi312
Mandulás sütemény (kb. 30 db)313
Kukoricás süti rumos körtével313
Képviselőfánk csipkeízes krémmel314
leveles hájas tészta315
Hájas tészta krémeslapnak315
Almás édes gyúrt tészta316
Hájas tészta krémeslapnak315
Almás édes gyúrt tészta316
Masánszky-rizsfelfújt316
Sárközi almás-diós rétes317
Almatorta - "Mama" kedvence318
Alma "héra" kedvére318
Túrós "fedeles" lepény319
Egervári göngyölt palacsinta320
Almás palacsintatorta320
Levélen sült (A legősibb magyar palacsinta)321
Almás gombós322
Almás lepény322
Reszelt almás sütemény323
Nyírségi tökös-almás rétes323
Tejszínes-gyümölcsös lepény324
Káposztás lepény324
Vajas-leveles alaptészta325
Tápláló krém gyerekeknek326
Aprósüti gyerekeknek326
Tiroli almás rétes327
Epres joghurtkrém328
Apák kedvence328
Mákos kevert kalács329
Hajós linzer330
Kürtöskalács330
Házilag készített rétestészta331
Sváb pogácsa332
Nagypénteki perec (de bármikor készíthetjük)333
Palacsintatészta (sima alap)333
Csúsztatott palacsinta334
Daramorzsa335
Császármorzsa335
Almás habos palacsinta336
Karikás palacsintabélés336
Rakott palacsinta337
Egyszerű édes mézes338
Mézespogácsa-figurák338
Karamellás mézes339
Mézes sütemény tehéntúróval, naranccsal340
Tejes kalács341
Gyümölcsös mézes kalács342
Leveles vajas tészta342
Omlós, rumos figurák343
Fatörzs (egyszerű elkészíteni, csak egyszer próbálja ki!)344
Omlós káposztás pogácsa345
Juhtúrós pogácsa345
Töltött leveles fánk346
Joghurttorta347
Sajtos-sonkás párnácskák347
Húsos párnacsücske348
Kelt torta349
Szilvás túrótorta sütés nélkül349
Cseresznyetorta350
Marcipánfré351
Szőlős pohárkrém351
Rizsalagút352
Sajtos roló353
Gyümölcsös túróalagút353
Befőzési tanácsok355
Befőttek361
Eperbefőtt361
Cseresznye saját lében361
Szódavizes cseresznye362
Szódavizes meggy362
Meggybefőtt polisweettel362
Magozott meggy cukor nélkül363
Pirosribizli-befőtt363
Meggy nyersen364
Szederbefőtt364
Ribizli levesekhez, süteményekhez364
Feketeribizli-befőtt365
Szilva vagy ringló napon érlelve365
Alma süteményekhez365
Alma süteményekhez cukor nélkül366
Sárgadinnyebefőtt366
Őszibarackbefőtt367
Piros aranyalmabefőtt367
Áfonyabefőtt368
Zöld dió cukorban368
Zöld mandula cukorban369
Sárgabarackdzsem főzés nélkül369
Kivis almalekvár mézzel370
Almazselé citrommal370
Narancsdzsem371
Birsalmasajt371
Kandírozott gyümölcs372
Ketchup372
Paradicsomos pritaminpaprika373
Darált pritaminpaprika373
Tölteni való zöldpaprika paradicsomban374
Natúr lecsó374
Élelmiszerek fagyasztása375
Praktikák378
Fűszerkeverék-ajánlatok382

Bártfai László

Bártfai László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bártfai László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv