1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar művelődéstörténet 5.

Az új Magyarország

Szerző

Kiadó: Babits Magyar-Amerikai Kiadó Rt.
Kiadás helye: Szekszárd
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 684 oldal
Sorozatcím: Magyar Művelődéstörténet
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 19 cm
ISBN: 963-7806-72-5
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal, illusztrációkkal, kihajtható mellékletekkel. Hasonmás kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

II. József politikájának tragikuma, hogy az összállam érdekében tett erőszakos intézkedései és reformjai, céljukkal ellentétben, a magyar nemzeti állam kifejlődésének megindítójává váltak. Az... Tovább

Előszó

II. József politikájának tragikuma, hogy az összállam érdekében tett erőszakos intézkedései és reformjai, céljukkal ellentétben, a magyar nemzeti állam kifejlődésének megindítójává váltak. Az autonóm magyar államiság gondolata ellen intézett támadása annak fokozottabb megbecsülésére s egyben a monarchia központi kormányzatával szemben hagyományossá válandó gyanakvásra és ellenzéki viselkedésre vezetett; a terveivel szemben fellángoló visszahatás elősegítette a magyar államtest egyesítésének vágyát. Reformjai utat mutattak a széttépett társadalom erőinek összefogására: a toleranciarendelet a protestánskérdés jótékony rendezését indította meg, a jobbágyosztály helyzetének javítása pedig a modern társadalmi fejlődésnek válhatott első állomásává.
A magyarságnak az a vékony rétege, amely József reformjaiban fölismerte az erőteljesebb nemzeti lét lehetőségeit, sajátjává tette volt a korszerű európai műveltséget. 1790 tavaszán az ország hangulata távolról sem volt kijegecesedettnek mondható; az elmúlt korszak minden eredményét ridegen elutasító, a feudális eszmekörben megrögzött elemek mellett életjelt adott magáról a társadalmi változás szükségességét vallók tábora is. Voltak, akik az alkotmány demokratikusabb szellemű átalakításáról, a jobbágyságnak szabad bérlő osztállyá való fejlesztéséről álmodtak, mintegy József nagy művének méltó befejezéséről. Ez a réteg azonban gyenge volt, s hatását megbénította a nemzet közjogi érdeklődésének felébredése. Konzervatívok és újításra vágyók, politizálok és a szellemi élet képviselői megegyeztek egymással abban, hogy első feladat a megtámadott nemzetiséget biztosítani s főleg az alkotmányt az összállam-gondolat előretörésével szemben ellenállásra képessé tenni. Az állami és a nemzeti élet autonómiája, a „magyar szabadság66, konzervatívokat és újítókat egy táborban egyesítő eszmévé vált. Ez az egység a szent korona visszahozatalának ünnepségeiben nyert szimbolikus kifejezést. Vissza

Fülszöveg

A Magyar Történelmi Társulat ötkötetes hatalmas kiadványa a magyar szellemi élet eseménye. A megerősödött nemzeti öntudat forrásműve, kultúránknak és európai létünk jogának fényes igazolása. A magyar család könyvtárának nélkülözhetetlen értéke, az ifjúság nemzeti szellemű nevelésének alapvető eszköze és tanulmányai folyamán fontos segédkönyv. A tudomány legújabb szempontjai szerint, magas szépirodalmi igénnyel történetírásunk legkiválóbbjai írták, a magyar művelődés minden ágára, multunk minden mozzanatára kiterjeszkedik. Háromezer szöveg közötti illusztráció, száz színes melléklet és hasonmás díszíti. Bemutatja összes jelentős emlékeinket és fényképeken részben még közzé nem tett műkincseinket. A modern magyar tudomány legnagyobb alkotása, a művelt magyarság páratlan kiállítású kincse.

Tartalom

V. kötet
Miskolczy Gyula: A modern államszervezés kora5
Mendöl Tibor: A mai kultúrtáj99
Párdányi Miklós: Nép, nemzet, nemzetiség129
Hajnal István: Az osztálytársadalom163
Ungár László: Kapitalisztikus gazdálkodás201
Trócsányi Zoltán: Új életformák237
Tóth László: A vallásos szellem283
Ravasz László: A vilgánézet307
Hajdu János: Felsőbb oktatásügy és tömegnevelés327
Farkas Gyula: Író és olvasó a XIX. században359
Mátrai László: A szellemi tudományok391
Szabó Gusztáv: A természet és a technika tudománya411
Melly József: Az emberi egészség tudománya és védelme449
Petrovics Elek: A modern festészet kialakulása475
Lyka Károly: A szobrászat539
Bierbauer Virgil: Az építészet565
Lyka Károly: Az otthon művészete589
M. Császár Edit: Az alakító művészet611
Prahács Margit: Zene és zenekultúra639
Jegyzetek a képekről679
Jegyzetek a mellékletekről681
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Magyar művelődéstörténet 5. Magyar művelődéstörténet 5. Magyar művelődéstörténet 5. Magyar művelődéstörténet 5. Magyar művelődéstörténet 5. Magyar művelődéstörténet 5. Magyar művelődéstörténet 5.

A borító enyhén kopottas, a lapélek foltosak.

Állapot:
8.480 ,-Ft
42 pont kapható
Kosárba
konyv