A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Alma

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 677 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-628-2
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó
A világ almatermesztésének alakulása (Pethő Ferenc)
Magyarország almatermesztése
Az almatermesztés termeléspolitikai kérdései13
A termelés területi elhelyezkedése14
Termelési rendszerek20
Az almaültetvények létesítése
Környezeti tényezők24
Ökológiai körzetek26
Éghajlati tényezők27
Talajnedvesség, egyéb vízkészletek38
Talajtani tényezők39
Domborzat41
Biotikus tényezők42
Közgazdasági tényezők43
A területkiválasztás gyakorlata44
Az alma alanyai (Probocskai Endre)
Az alanyhasználat múltja49
Az almaalany-kutatás a XX. században51
A hazai alanykutatás52
Az alany és a nemes egymásra hatása54
Az alany és a nemes hatása a terméshozamra58
Összeférhetetlenség62
Az almaalanyok leírása
Az almatermesztésben használt fontosabb alanyok65
M 2765
M 966
M 2668
MM 10670
M 472
Egyéb M és MM alanyok73
Almamagoncalanyok78
Európai vadalma Malus silvestris (L.) Mill.78
Malus prolifonia (Wild.) Borkh. Malus bacca (L.) Borkh.78
A Malus pumila Mill.79
Kereskedelmi almamag79
A termesztett almafajták magvai79
Klónértékű magoncok79
Közbeoltott alanyok80
Gyökérnemes fajták80
Fajta-előállítás, fajtaismeret, fajtahasználat (Nyéki József - Pethő Ferenc)
Az alma rendszertani vonatkozásai84
Az almafajták keresztezése86
Nemesítési módszerek88
Ismert vagy ismeretlen származású magoncok szelekciója88
Keresztezéses nemesítés88
Faj- és nemzetségkeresztezés89
Természtes mutáció89
Mesterséges mutáció91
Kimérák91
A rezisztencianemesítés eddigi eredményei92
Az almanemesítés hazai eredményei93
Az almafajták jellemzése96
Nyári és őszi érésű fajták96
Close97
Ceglédi piros97
Early Red Bird97
Éva98
Kecskeméti vajalma98
Melba98
Stark Earliest98
Asztraháni piros99
Jerseymac99
Julyred99
Nyári csíkos fűszeres99
Egri piros100
Nyári fontos100
Paulared100
Summerred100
Pisgoudi páratlan101
McIntosh101
Spartan102
Jonamac102
Téli érésű fajták103
Jonathán fajtacsoport103
Jonathán (alapfajta)103
Külföldi Jonathán klónok104
Hazai Jonathán klónok104
Jonathán M 41106
Neményi Jonathán106
Jonathán hibridek107
Idared - Jonagold - Golden Delicious fajtacsoport109
Golden Delicious109
Mutsu114
Delicous fajtacsoport115
Stark Delicious = Red Delicious117
Richared Delicious117
Starking118
Starking Nm. 47121
Starking Nm. 251121
Spur típusok123
Starkrimson Delicious125
Redspur Delicious126
Skyspur Red Delicoius126
Wellspur Delicious126
Red Chief (Campbell Spur)126
Heavy Stripe (Cooper 7. S. B. 2.)126
Eden Spur126
Miller Sturdyspur127
Paynter Spurred127
Sali Spurred127
Super Earlistripe (Cooper 3.)127
Starkspur Red127
Wayne Spur127
Delicious hibridek127
Gloster 68127
Chieftain128
Cacanska Pozna129
Egyéb termesztett almafajták129
Cox's narancs renet129
Cox's orange korteegard130
Cox's rouge des Flandres130
Crimson Cox130
Alkmene130
Karmijn de Sonnaville130
Malling Kent130
Ingrid Marie130
Kalco130
Tumanga130
Boskoopi szép131
Roter Boskoop131
Boskoop Typ. Bakker131
Granny Smith132
Granny Smith spur133
Red Granny Smith133
Rome Beauty133
Stayman Winesap133
Staymared135
Staymared Nk. 573.135
Double Red Stayman136
Early Red Stayman136
Improved Blaxtayman 201136
Neipling Early Stayman136
Stayman Black136
Stayman Red137
Ipari almafajták137
A fontosabb almatermesztő államok fajtahasználata138
A nyugat-európai országok fajtahasználata138
Szocialista országok almafajta-használata144
Az USA államainak almafajta-használata147
A fajtahasználat hazai helyzete150
Az almafa alaktana és fontosabb élettani jellemzői (Pethő Ferenc)
Az almafa részei158
Gyökérrendszer158
Hajtásrendszer163
A törzs163
A korona164
A rügy (hajtás- és virágrügy)164
A hajtás, a vessző164
A gally169
Az ág170
Virágrügyképződés, virágfejlődés, megtermékenyülés (Bubán Tamás)
A virágrügyek képződése172
A rügyfejlődés vegetatív szakasza172
A virágrügy-differenciálódás174
A virágrügyek mennyiségét és funkcionális értékét meghatározó tényezők180
A gyümölcsterhelés180
A virágrügyképződés helye180
A virágrügyképződés időpontja182
A növekedési erély183
Fényviszonyok184
Tápelemhatások185
A virágfejlődés186
A porzók és a pollen186
A termő és a magkezdemény188
A megtermékenyülés191
A hőmérséklet és a fajtatulajdonságok szerepe a megtermékenyülésben191
A virágrügyképződés szabályozása
A növekedés- és a termésszabályozás vegyszerei198
Ethephon hatóanyagú készítmények199
Alar200
Naftilecetsav és néhány egyéb vegyszer201
A növekedés szabályozása és a termőre fordulás gyorsítása fiatal ültetvényekben202
A termőrügyképződés fokozása sok termés esetén208
A termékenység és tényezői (Zatykó Imre)
A hajtásnövekedés szerepe az alma termékenységének alakulásában
A hosszú szártágú vesszők termékenysége214
A dárdák termékenysége218
A kondíció és a termékenység összefüggései223
A termékenység és a térállás összefüggései231
A gyümölcskötődés környezeti és agrotechnikai tényezői242
A virágok fejlődése243
A beporzás255
A gyümölcskötődés primer életszakasza256
A gyümölcskötődés szekunder (befejező) szakasza259
Fenológia, fenometria (Pethő Ferenc)
Az ültetvény üzemelését meghatározó tényezők
Koronaforma279
Ültetési rendszer, tenyészterület280
Külföldi állásfoglalások280
Hazai kísérletek285
Gyümölcsös rét293
Utak, táblák kijelölése294
Az almafajták társítása, és táblán belüli elrendezése (Pethő Ferenc - Soltész Miklós)
A fajták társítása296
A fajták táblán belüli elrendezése303
A méhek jelentősége309
Ültetés310
Az almafák metszése (Pethő Ferenc)
Történelmi visszapillantás312
Metszési műveletek rendszerezése317
A metszés időszaka318
Sebkezelés (Gonda István)320
Sebkezelésre használható készítmények321
Hajtásképződés mérséklése sebkezeléssel322
Fontosabb koronaformák alakító metszése (Pethő Ferenc)
Karcsú orsó koronaforma330
Metszés az ültetés évében332
Metszés a második évben332
Metszés a harmadik évben334
Metszés a negyedik évben334
Metszés az ötödik és az ezt követő években338
Karcsú orsó koronaforma és a támrendszer339
Termőkaros orsó koronaforma340
Metszés az ültetés évében341
Metszés a második évben341
Metszés a harmadik évben342
Metszés a negyedik évben342
Szabad orsó koronaforma344
Sövény alakú koronaformák345
Hungária sövény koronaforma345
Metszés az ültetés évében345
Metszés a második évben346
Metszés a harmadik és a további években347
Ferdekarú sövény koronaforma348
Metszés a második évben349
Metszés a harmadik évben349
Metszés a negyedik és az ezt követő években350
Karbantartó metszés351
A koronaformák és a metszés gépesítésének összefüggései (Pethő Ferenc)
A metszőeszközök, gépek csoportosítása és használatuk területe
Kézi metszőollók és fűrészek355
Kézi üzemeltetésű, félautomatikus, szakaszos üzemű metszőollók és forgó rendszerű fűrészek355
Gépi üzemeltetésű automatikus, folyamatos működésű metszőgépek356
Mit tegyünk a nyesedékkel, hogyan hasznosítható?358
Talajerő-gazdálkodás (Pethő Ferenc)
Terület- és talaj-előkészítés361
Terület-előkészítés361
Talaj-előkészítés362
Az almaültetvények talajművelése364
A talajművelés alapeljárásai365
Porhanyítás366
Mélylazítás367
Talajművelési rendszerek367
Ugar talajművelési rendszer368
Füves talajművelési rendszer369
Füves talajművelési rendszer természetes gyomvegetáció felhasználásával372
Füves talajművelési rendszer vetett fűfélék felhasználásával372
Alkalmazható fűfajok374
Trágyázás (Szűcs Endre - Horák Endre)375
A tápelemek hatsa az almafák termőképességére375
A talajok tápanyag-szolgáltatása, a tápanyag szelvényen belüli mozgása380
Az almafa tápanyagfelvételének dinamikája383
Korszerű tápanyag-gazdálkodási rendszer391
A talaj- és növénymintavétel egységes rendszere392
Feltöltő trágyázás393
Talajvizsgálati határértékek393
A talaj kedvező tápanyagszintjének eléréséhez szükséges hatóanyagmennyiségek395
A feltöltő trágyázás ideje, a bedolgozás módja397
Fenntartó trágyázás398
Tápanyag-határértékek és értékelésük a levélben401
A fenntartó tápanyag mennyiségének meghatározása403
A fenntartó trágya mennyiségének kiszámítása407
Trágyázástechnika413
Nitrogéntrágyázás413
Foszfor- és káliumtrágyázás414
Permettrágyázás415
Oldattrágyázás418
Öntözés (Gergely István)419
Az öntözés hatása a termés mennyiségére és méretére419
Az öntözés hatása a gyümölcs beltartalmi értékére és tárolhatóságára421
Az öntözés hatása a termés szakaszosságára423
Az öntözés alapismeretei423
Almaültetvények vízfogyasztása424
Almaültetvények öntözésének rendje429
Egyéb öntözési célok430
Frissítő öntözés430
Színező öntözés431
Fagyok elleni védekezés öntözéssel432
Közvetlen védekezés fagyveszély esetén esőszerű öntözéssel432
Virágzás késleltetése öntözéssel433
Öntözés fagyveszély előtt, hogy a talaj és a levegő nedvességtartalmát növeljük436
A talaj víztelítettségének hatása a gyümölcsfákra436
Az alma növényvédelme
A termesztéstechnológia és az ellenállóképesség kölcsönhatásai (Bartha József)439
A növényvédő szerek fő- és mellékhatásai441
Az almát károsító szervezetek, kórokozók, kártevők (Jenser Gábor)447
Az alma újratelepítésének növényvédelmi problémái448
Alma venturiás varasodása450
Almalisztharmat454
Almatermésűek facidiellás rákbetegsége456
Almatermésűek pezikulás kéregnekrózisa456
Vértetű456
Kaliforniai pajzstetű458
Májusi cserebogár458
Üvegszárnyú almafalepke459
Almamoly460
Sodrómolyok461
Aknázómolyok462
Piros gyümölcs-takácsatka463
Vegyszeres gyomirtás (Pethő Ferenc)464
Fiatal (1-3 éves) ültetvény vegyszeres gyomirtása464
Háromévesnél idősebb ültetvény vegyszeres gyomirtása465
Triazin hatóanyagú készítmények466
Triazin és egyéb hatóanyagú szerkombinációk467
Karbamid hatóanyagú szerek467
Dichlobenil hatóanyagú szerek468
Propyzamid hatóanyagú szerek468
Glyphosate hatóanyagú szerek468
Paraquat hatóanyagú szerek469
Oxadiazon hatóanyagú szerek469
Szüret és áruvá készítés (Pethő Ferenc)
Termésbecslés471
A szüret tervezése473
A szedésre érettség meghatározása481
Az ültetvény kora482
Az alany hatása a gyümölcs érésére482
A koronaforma hatása486
Az évjárat hatásai487
A növényvédelem hatása488
A gyümölcs alap- és fedőszínének meghatározása489
A gyümölcs keményítőtartalmának meghatározása493
A gyümölcshús keménységének meghatározása497
A klimakterikus légzés mérése499
Az almaszüret technológiája500
Az alma válogatása, osztályozása, csomagolása505
Az alma tárolása (Kállay Tamás)
A tárolás szerepe, jelentősége az almatermesztésben508
Az almatárolás jelenlegi helyzete509
Az alma tárolhatósága512
Az alma előélete és a tárolhatóság összefüggései513
A gyümölcsérés élettani ismeretei519
Tárolási betegségek és rendellenességek530
A fonnyadás531
A héjbarnulás533
Az üvegesedés534
A túlérett almák húsbarnulása535
A lenticellafoltok537
Jonathán-foltok538
A keserűfoltosodás544
Az almatárolás technológiája546
A tárolóüzem méretezése547
A betárolás szervezése548
Betárolás551
Vegyszeres előkezelés552
A termek megtöltése554
Javasolható tárolási paraméterek559
A tárolás alatti műveletek, a tárolt alma ellenőrzése562
Hűtés562
Páratartalom562
Levegő-összetétel, légnyomás-szabályozás563
A tárolási paraméterek ellenőrzése565
A tárolt gyümölcs ellenőrzése570
A kitárolás lebonyolítása573
Az almatermesztés jövedelmezőségét befolyásoló tényezők (Víg Péter)
A költségek577
Az ültetvénylétesítés és a termőre fordulásig végzett ápolás költségei577
A termőre fordult ültetvények költségei584
Műveleti költségek584
Közvetett költségek594
Az almagyümölcsösök termésmennyisége595
Az alma önköltsége601
Az árbevétel606
Az öntözés és a jövedelmezőség611
A tárolás612
A beruházások megtérülése613
Termelésfejlesztési tendenciák615
Műszaki segédlet (Gondor Tibor - Pethő Ferenc)
A metszés, a nyesedékkel kapcsolatos munkák gépei619
A tápanyag-visszapótlás, talajművelés gépei624
A növényvédelem gépei631
A szedés, a szállítás, a rakodás gépei635
A manipulálás gépei, eszközei645
Az öntözés gépei és eszközei650
Irodalom
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv