1.035.111

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar Kórus 1945. december

Hangjegyes egyházzenei folyóirat az Országos Magyar Cecilia Egyesület hivatalos lapja/62. szám, XV. év, második füzet

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Kórus
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 12 oldal
Sorozatcím: Magyar Kórus
Kötetszám: 62
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Szikra r. t. nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Új főpásztoraink
Mindszenty József hercegprímás

Még nem töltött el hosszú időt a legfelsőbb magyar egyházkormányzati székben, de egyénisége máris éles vonásokban rajzolódik ki az ország szeme... Tovább

Előszó

Új főpásztoraink
Mindszenty József hercegprímás

Még nem töltött el hosszú időt a legfelsőbb magyar egyházkormányzati székben, de egyénisége máris éles vonásokban rajzolódik ki az ország szeme elé.
Úgy látjuk, a tettek embere.
Bár mestere az írásnak is: amint ezt az Édesanyáról írt monumentális művének folytan növekedő kiadásai igazolják. És mestere az élőszónak is. Szónoklatai valláskülönbség nélkül visszhangra találtak a nép legszélesebb rétegeiben. De minden melegenzengő vagy gránitkemény szarvánál lelkesítőbb rettenthetetlen tettereje és bátorsága: Illés próféta lelke árad belőle. Akik a közélet porondján tántoríthatatlan férfiak, azok befelé a leglágyabbszívű emberek szoktak lenni. Ezt bizonyítja, hogy az új hercegprímás életének legfőbb ambícióját a gyermeki kegyelet fűtötte. Érezte mélyen, hogy a gyönge nők, ha édesanyák, hősökké magasztosulnak. S e tény fölismerésében és másokkal való elismertetésében az „acélember" lírai költővé lágyul. Meleg, érző szívét azzal is elárulja, hogy úgyszólván minden megnyilatkozása idézi magyar dalkincsünk valamelyikét.
Ilyen a lelke az egyházi zenének is: szívből fakad és szívhez szól, de megtagadja az érzelgősséget. Keményveretű és örökértékű dallamokon szárnyal; nem szentimentális; a magasztos eszmények hevítik. Ezért bízvást remélhetjük, hogy új főpásztorunk a magyar szentzenének melegszívű és határozottkezű legfőbb irányítója lesz. Meleg szívvel, megértéssel és művészi munkájának értékelésével karolja föl az embert, aki ma - a különböző egyházi javadalmak fölosztásával - legtöbbször a nyomorba süllyedve is lelkes optimizmussal építi „az Úr házának ékességét". És kemény kézzel fog érvényt szerezni az egyházi zene pápai előírásainak, hogy az szent, katolikus és művészi legyen s százszázalékosan megfeleljen a liturgia követelményeinek.
E bizalmunktól lelkesülten hódolattal köszöntjük azt, „aki az Úr nevében jő": benedictus, qui venit in nomine Domini! Vissza

Tartalom

Új főpásztoraink 1133
Főpásztori rendeletek (Vác, a férfiak énekléséről) 1134
Gyertyaszentelő B. A. liturgiája (Kapuváry Elemér) 1135
Levél egy zárdából 1137
Hírek 1138
Bartók Béla - Hitlerről . . . 1141
Új művek (Kodály Missa brevis-éről, stb.) 1143
Levél a kántor úrhoz 1144
Műsorok (egy kis korholás) 1145
? ? ? . . 1145
Üzeneteik . . . 1146
KÓTAMELLÉKLET
MK 956 Halmos László: Öt karácsonyi kórus, egyneműkarra I-III
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv