1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Baskircsev Mária naplója I-II.

Szerző
Fordító

Kiadó: Nova Irodalmi Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 761 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Az eredeti francia teljes kiadás változatlan teljes magyar fordítása. Nyomtatta Radó István nyomdai műintézete, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"A modern művészettörténet tanulmányozójának még a szűkszavú műtörténelmekben is megragadja figyelmét a következő rövidke bejegyzés: - „Baskircsev Mária Konstantinovna, sz.... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"A modern művészettörténet tanulmányozójának még a szűkszavú műtörténelmekben is megragadja figyelmét a következő rövidke bejegyzés: - „Baskircsev Mária Konstantinovna, sz. 1860-ban Gavronziban (Oroszország, Poltavai korm.), meghalt 1884-ben, Parisban. Nagyműveltségű és még nagyobb tehetségű festőnő, kinek fontos szerepe volt a mai művészeti felfogás megalapozásában." - Lexikonok rendesen még a következő sorokat is hozzáfűzik: - „Hírnevét a párisi Musée du Luxembourgban elhelyezett művein kívül elsősorban naplójának köszönheti, mely az egész világ mémoire-irodalmának egyik legértékesebb, sőt a maga nemében páratlan műve."
Igy szól Baskircsev Máriáról a tudományos feljegyzés. Mindenesetre elég, hogy a figyelmes olvasó érdeklődését felébressze és vágyat keltsen benne megtudni, ki lehetett az az évszámok után ítélve nagyon fiatal, alig 24 éves nő, kinek a komoly, hivatalos hangú adatgyűjteményekben ilyen sokatmondó jellemzés jutott. Naplója, melyből a XIX. század egyik legérdekesebb és legegyénibb nőalakja bontakozik ki, megfelel rá és megmagyarázza azt a hangos lelkesedést, mellyel megjelenésekor nemcsak a műkritikusok, de az egész világ művelt olvasóközönsége részéről találkozott.
Baskircsev Mária családja és születése révén az oroszoké, szelleme, műveltsége, művészete és nyelve révén a franciáké, naplójának igazi, általános emberi értéke révén az egész világé.
Egy minden mozzanatában érdekes életnek, egy nagyrahivatott lélek tudatos magasratörekvésének és csüggedésének, - örömeinek és csalódásainak, - mély vallásosságának és kétségeinek, - reményeinek és lemondásának őszinte rajza, gyöngéden intim részletekkel és mégis mások tanulságául. a nagy nyilvánosságnak szánva: ezek a következő lapok, melyek most már magyar nyelven is emléket szeretnének állítani írójuknak." Vissza

Fülszöveg

Ki volt hát Baskircsev Mária? Orosz arisztokrata család elkényeztetett gyermeke, aki túlnőtt családja, társasága, hazája keretein, akinek lelkében olyan szenvedélyes szépségszeretet és alkotási vágy lobogott, mely elég lett volna, hogy őt a világ legnagyobb művészeinek sorába emelje s akinek az volt a tragikuma, hogy nagyobb lélek lakozott benne, mint aminőt törékeny teste megbírt s amit ő maga még ennél is sokkal súlyosabban érzett, hogy lelkének magasratörő lángja, minden elismert kiválósága mellett is, meghaladta művészi képességeit.
Igaz, mint festőművész is kiváló, és nevét megőrizte volna a műtörténelem, de azt a magas polcot, amelyre a kiváló emberek sorában vágyott, azt a világhírnevet, mely gyermekkora legelső öntudatos pillanataitól kezdve álmainak álma volt, mégis naplója szerezte meg számára.
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv