1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szén

Szerző

Kiadó: Magyar Fapiac Kiadóvállalat
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 48 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta az Arany János nyomda rt., Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

Szén alatt általában azokat a szilárd ásványi tüzelőanyagokat értjük, amelyek elégetése alkalmával előálló hő fűtésre (hő vagy hajtóenergia képzésre) felhasználható. Ez a... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

Szén alatt általában azokat a szilárd ásványi tüzelőanyagokat értjük, amelyek elégetése alkalmával előálló hő fűtésre (hő vagy hajtóenergia képzésre) felhasználható. Ez a meghatározás még nem teljes, de már most el kell választani a szenet azoktól az anyagoktól, amelyek szintén elégethetők, szintén hőt fejlesztenek (igen sok van ilyen), de a hőmennyiség nem használható fel praktikus módon.
A különféle tüzelőanyagok előfordulásával halmazállapota szerint megkülönböztetünk: szilárd, folyékony és gáznemű tüzelőanyagokat. A szén a szilárd tüzelőanyagok közé tartozik.
A szén természetes előfordulási formái: tőzeg, lignit, barnaszén, kőszén, antrazit.
Mechanikus úton előállított formái: tözeg-brikett, tözegpréselt szén, szárított szén, barnaszén-brikett, kőszén-brikett, barnaszén-koksz, kőszén-koksz, karbozit (szén és kokszkeverék), félkoksz. Megjegyzendő ehhez, hogy az utóbbi időkben az összes kokszfajtákat brikettezik is.
Az egyes szénféleségek előfordulását vizsgálva általában a következő jellegzetességek állapithatók meg.
A fiatal tőzeg rendszerint a felszínen, mocsarak, vagy lecsapolt mocsarak helyén fordul elő. Színe piszkos, földes barna. Boggerral hozzák felszínre, vagy éles szerszámokkal vágják ki a földből. Ugyanilyen az idősebb tőzeg előfordulási formája is, azzal a különbséggel, hogy az már csákányozható is és színe sötétebb.
A barnaszén elég gyakori előfordulási formája az, hogy felszínen bányászható, de rendszerint (különösen Borsódban) pár méterre a felszín alatt található. Ú n. lejtaknákat vezetnek a szénbe és így bányásszák. A kőszén rendszerint már nagyobb mélységekben található, 200 métertől csaknem 1500 méterig. (Egyelőre mélyebb szénfúrást nem ismerünk.) Az antrazit lelőhelyei azonosak a kőszénével, hiszen attól csak nagyobb tiszta-széntartalma és egész minimális hamutartalma különbözteti meg, továbbá az illó anyagokban való nagy szegénysége. Vissza

Tartalom

Mi a szén 3
A magyarországi szénelőfordulások 8
A szénkereskedelem technikája 12
Koksz, tojásszén, tojáskoksz 28
Szenek és kokszok értékelése 33
A szén, mint nyersanyag 48

Batol Géza

Batol Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Batol Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv