1.036.250

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tizenöt sportriport

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Madách Könyv- és Lapkiadó
Kiadás helye: Bratislava
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 89 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az UNESCO egyik felméréséből kiderült, hogy Bozsikot és Masopustot többen ismerik földünk országaiban, mint Madáchot vagy Hasekot. Felháborítói - sziszegték az írók. Hová jutott a világ! Pedig a... Tovább

Előszó

Az UNESCO egyik felméréséből kiderült, hogy Bozsikot és Masopustot többen ismerik földünk országaiban, mint Madáchot vagy Hasekot. Felháborítói - sziszegték az írók. Hová jutott a világ! Pedig a magyarázat egyszerű: a futball nem ismer nyelvi akadályokat, kifejezőeszközeit az analfabéták is megértik, a tanulatlan emberre is hull fénycsík a nap alakú gömbből.
A müncheni olimpiai játékokat egymilliárd ember nézte végig. Ott, a színhelyen jegyeztem a füzetembe: ,,Az olimpia a béke atomrobbanása. Lám, a hatalmas légnyomás virágokat söpört a házak ablakaiba, a sokezres hőfok pirosra és sárgára égette a muskátlikat, a megolvadó színek szétfröccsentek a rétekre, a kertekbe: virág, virág mindenütt."
Esztendők óta vitázunk, s közben elszalasztjuk a legnagyobb lehetőséget; a biológusok szenvedélyességével és alaposságával felkutatni a részleteket, felfedezni és rögzíteni a változásokat, melyek oly észrevétlenül keletkeznek a játszó, küzdő és kitárulkozó emberben, mint folyóvíz karca a köveken.
A labdarúgókról szóló rész öt esztendőt ölel fel az időből. Fenyvesivel például pályafutása befejezése után találkoztam, készséggel mondta mikrofonba „feljegyzéseit". Kacáni és Masopust nemcsak két pompás pasztellszínt jelentettek számomra a gyepről, hanem a tiszta emberek példáját is. Ötévi, pályák körüli vándorlás után szedem elő a tarisznyámból a legérdekesebb szerzeményeket: íme, ezekre találtam.
Az olimpiai rész hídívét két pillér tartja: Balczó és Plachy. A magyar öttusázó meglelte aranyérmét a müncheni fűben, a szlovák futó tovább kutat utána; kívánom, már Montrealban rátaláljon. Nem szeretem a frázisokat: léggömbjeit a tűhegy is elpukkantja. Ezzel a riportkönyvvel természetesen nem világmegváltó útra indultam; de ha egy pillanatra felszáll a heves viták lőporfüstje, csendes szóval azért mégiscsak elmondanám: a sport a jót szabadítja fel az emberekben; közelít, tehát hasznos. Olyan, mint a jácint: gyönyörű fürtje nélkül nem tudnánk elképzelni a világot. Vissza

Tartalom

Gyémánttengely: a Bozsik-Hidegkúti kettős 5
Kár volt abbahagynod, Grosics Gyula! 9
Miért görbék a Jász utcai fák? 12
Egy balszélső feljegyzései 17
Di Stefano: A vérbeli játékos grundon születik 20
Van-e olyan csücske a világnak, ahol emberhez méltóan folyik le egy mérkőzés?.
Van! - feleli Masopust 23
Ha egy szabómester a pálya mellett lakik 27
És akkor, mint egy léggömb, emelkedni kezdett a tabella aljáról a csapat! 29
Bobby Charlton Made in Czechoslovakia 32
Tardoskeddi négylevelű lóhere 34
Johann, a kapusok muzsikusa 40
Szilvafák kékjét hozták 42
Negyvenkét kilométer - negyvenkét szög? 45
Itt dobogott a világ szíve 51
Győzők és legyőzöttek 64
A XX. nyári olimpiai játékok győzteseinek névsora 81
A nemzetek nem hivatalos pontversenye 89

Batta György

Batta György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Batta György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv