A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX.

Szerző

Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 633 oldal
Sorozatcím: Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből
Kötetszám: 19
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Az osztály rendeletéből szerkesztették az osztálytitkárok. Franklin-Társulat Nyomdája nyomása, Budapest. 10 mű egybekötve. A különböző kiadási évek a tartalomjegyzékben vannak feltüntetve.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egy magyar Eszther-dráma.
(Olvastatott a M. Tud. Akadémia I. osztályának 1904. évi február 1-én tartott ülésében.)

A nyugat-európai nemzetek színészetének története kétségtelen bizonyossággal... Tovább

Előszó

Egy magyar Eszther-dráma.
(Olvastatott a M. Tud. Akadémia I. osztályának 1904. évi február 1-én tartott ülésében.)

A nyugat-európai nemzetek színészetének története kétségtelen bizonyossággal támogatja azon meggyőződésünket, hogy a világi színészet kialakulása, újabb iránya, nem magyarázható meg egyedül azon vándorkomédiások fölmerülésével, kik mint szellemiekben a histrióknak, joculatoroknak, mimusoknak, a maga tisztulatlanságában - bár időhöz, helyhez, közönséghez alkalmazkodva s így nem egy tekintetben finomodva is idők folytán - tovább vivői, fejlesztői voltak a népies játékoknak. Eme népjátékot alatt természetesen nem kizárólag színjátékok értendők, hanem némajátékok, erőmutatványok, az ezermesterek szemfényvesztései, tánczos játékok, tableauk, tornajátékok, fölvonulások stb. vegyesen. Kezdetben együtt, úgyszólván egy kezelés alatt volt mindaz, a mi ma ott található a vásáros bódék zsibongó tömegében és a mi azóta - az irodalom tisztító tüzén át salakjaitól megszabadítva - fölkerült a városok fényes színpadjaira és úribb, előkelőbb, jobban fizetni tudó közönséghez módosulva, ma már ott előkelősködik a fényesen fölszerelt czirkuszok porondján, a nagyvárosi mulatóhelyek kis színpadjain.
Az arányok kisszerűsége és a közönség szerényebb igénye mellett könnyen elfért ez a tarkaság, ez a sokféleség együtt, egymás mellett. Éppen sokféleségében volt vonzó ereje, tarkaságában az a varázs, mely állandó hatását s fönmaradását biztosította. A román és germán népeknél, hol ezen igazán népi alapokat fajbeli rátermettségökből kifolyólag szilárdaknak látjuk, ott csupán a megtisztulás folyamatjának kellett beállani, hogy létrejöjjön az a színészet, mely nem csupán a nép szája íze szerint tud mókázni, hanem irodalmi magasb érdekek szolgálatába is mer szegődni... Vissza

Tartalom

A XIX. KÖTET TARTALMA.
1. Bayer József: Egy magyar Eszther-dráma (1904) 1
2. Haraszti Gyula: A renaissance franczia színköltészete és a színszerűség (1904) 31
3. Thúry József: A közép-ázsiai török irodalom (1904) 93
4. Melich János: A brassói latin-magyar szótár-töredék (1905) 171
5. Pecz Vilmos: A classica philologia jövője (1905) 207
6. Hegedűs István: Petrarca «Szózat»-ja és egyik latin költői levele (1905) 239
7. Kunos Ignácz: Ada-Kálei török népdalok (1906) 261
8. Cserép József. C. Julius Caesar Commentariusainak folytatásai és Asinius Pollio (1906) 381
9. Melich János, Szikszai Fabricius Balázs latin-magyar szójegyzéke 1590-ből (1906) 419
10. Kégl Sándor: Dselál ed-Din Rúmi négysoros versei (1907) 563
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX. Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX. Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX. Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX. Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX. Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX. Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX. Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX. Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX. Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX. Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX. Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX. Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX. Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX. Értekezések a Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Széptudományi Osztálya köréből XIX.

Könyvtári könyv volt. A lapélek kissé foltosak.

Állapot:
42.000 Ft
21.000 ,-Ft 50
105 pont kapható
Kosárba
konyv