1.034.218

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Baranya népművészete

Szerző
Fordító
Lektor
Fotózta

Kiadó: Janus Pannonius Múzeum
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 75 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-7211-48-9
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Német és angol összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egy múzeum életében mindig fontos esemény, ha új állandó kiállítást tud megnyitni és ehhez az elengedhetetlen katalógust is közre tudja adni. Az évtizedek óta tartó tudatos műtárgygyűtés és spontán... Tovább

Előszó

Egy múzeum életében mindig fontos esemény, ha új állandó kiállítást tud megnyitni és ehhez az elengedhetetlen katalógust is közre tudja adni. Az évtizedek óta tartó tudatos műtárgygyűtés és spontán gyűjteménygyarapodás eredményeképpen felhalmozódott tárgyi anyag és annak feldolgozása, a régió néprajzi jellegzetességeinek kutatási eredményei a kiállításban és a kiadványban válnak közkinccsé. A múzeum ezen sajátos kommunikásiós eszközei - a magyarországi realitásokat ismerve - hosszú évekig, évtizedekig reprezentálják a gyűjteményt.
A néprajzi múzeológia eszközeivel feltárt világ, a népi kultúra bármely szeletének bemutatása a jelent a múlttal kapcsolja össze, amely nemcsak "érdekes" és "szép" lehet számunkra, hanem sok vonatkozásban pótolhatatlan is. "A modern ipari társadalom afelé tart, hogy az egyéneket kicserélhető atomokra redukálja, hogy egy központi és névtelen hatalom profitja érdekében kisajátítsa őket... A hagyományos társadalomban az egyes embernek megvolt az a pontos érzése, hogy mindenki kisközösségek sorozatához tartozik, s ezek családi, foglalkozási, vallási, rendi szempontos alapján tagolódnak. Általuk képes az ember magát másoktól megkülönböztetni, általuk nyeri el azt az érzést, hogy pótolhatatlan funkciót tölt be..." (Clode Levi-Strauss).
Nem csoda tehát, ha az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés az iparosodás korában háttérbe szorult hagyományos közösségi élet, szokások, viselet, művészet, a különböző tájak népcsoportjai iránt.
A millecentenárium jegyében, 1996-ban megnyitott kiállítás szakmai körökben, és az eltelt három év alatt a látogatók visszajelzései alapján is pozitív fogadtatásra lelt. A Millecentenáriumi Emlékbizottság ezüst éremmel jutalmazta a kiállítás létrehozóit. Bízom abban, hogy katalógusunk a téma iránt érdeklődő múzeumlátogatóban megerősíti azt a gondolatot, hogy egy "Új kultúra nem épülhet föl a népi kultúra múltjának alapos ismerete, értékelése nélkül, de a műveltség ismeretéhez hozzátartozik a társadalom történeti és elemző rajza is..." (Andrásfalvy Bertalan). A kiállításról szóló kiadvány megjelentetésének másik célja az, hogy ezáltal a műtárgy, a múzeum "hazavihetővé" váljon.
A kiállítás létrehozásában és a katalógus elkészítésében végzett munkájukért dicséret illeti a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának múzeológusait, Begovácz Rózsát, Burján Istvánt és L. dr. Imre Máriát. A kiállított anyag restaurálását Balogh Farkas József, Benyovszky Mónika, Bodor Gábor, Galambos Mónika, Gálosi Csabáné, Millei Ilona, Virágh Ágnes, Várbíró Erzsébet és Zsili Zoltán végezték. A kiállítás technikai kivitelezője Pázmány András volt. Kollégáim munkáját ezúton is köszönöm. Vissza

Tartalom

Huszár Zoltán: Előszó5
L. Imre Mária: Bevezetés7
L. Imre Mária: Tájak, népcsoportok9
L. Imre Mária: Település, építkezés11
Burján István: Lakásberendezés, bútor21
L. Imre Mária: Pásztorfaragás, pásztorművészet27
Begovácz Rózsa: Szőttesek31
Begovácz Rózsa: Hímzések35
Begovácz Rózsa: Viselet39
L. Imre Mária: Fazekasok és hályhások45
L. Imre Mária: Népszokások művészete, a vallásos élet tárgyai49
Válogatott irodalom57
Képjegyzék59
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv