1.034.218

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hartyányi István: Szíj Rezső bibliográfiája

1934-1991.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szenci Molnár Társaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 28 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 12 cm
ISBN: 963-7889-55-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Beke Albert ezt a tanulmányát a Confessio szerkesztőjének, Tenke Sándornak küldte meg, aki azt ígérte, hogy a Confessio 1994. évi első számában leközli.
Idő múltán a szerző érdeklődésére Tenke azt... Tovább

Előszó

Beke Albert ezt a tanulmányát a Confessio szerkesztőjének, Tenke Sándornak küldte meg, aki azt ígérte, hogy a Confessio 1994. évi első számában leközli.
Idő múltán a szerző érdeklődésére Tenke azt kérte, hogy rövidítse le a felére. Beke Albert hiába magyarázta, hogy itt egy életműről van szó, nem egyszerű bibliográfiáról, Tenke nem tágított. A szerző, látván a nyilvánvaló időhúzást, lerövidítette az anyagot 6 gépelt oldalra.
Ez után Tenke azt ígérte, hogy majd az 1994. évi második számában közli. A szándékos időhúzás egyre nyilvánvalóbbá lett, s Beke figyelmeztette Tenkét, hogy az írást - már csak Szíj Rezső korára való tekintettel is - illene minél előbb megjelentetni. Miért? - kérdezte Tenke - hány éves Szíj Rezső? - Jövőre lesz nyolcvan - hangzott Beke válasza. Mire Tenke: akkorra megjelenik. (Másfél év múlva!) - És ha nem éri meg Szíj Rezső? -Akkor majd nekrológként közöljük - mondta nevetve Tenke.
Erre a cinizmusra - képviselője teológiai tanár, egyházi tisztségek viselője stb. összes rangját, címét, tisztségét még a pártállamban nyerte el - mit válaszolhatott a szerző? Talán dobták volna meg Tenke urat szilvás gombóccal? Vissza

Fülszöveg

Szíj Rezső irodalmi munkásságával ismerteti meg ez a bibliográfia az olvasót.
Írói pályája 19 éves korában, 1934-ben a Pápai Kollégiumi Lapok-ban indult el egy erdélyi irodalmi est ismertetésével és tart napjainkig. Volt szerkesztő, társszerkesztő, technikai szerkesztő, műszaki szerkesztő, kiadó, lektor. Mi több, lelkész, nemzetgyűlési képviselő, kollégiumi igazgató, mezőgazdasági szövetkezeti elnök, tőzsdetanácsos, könyvtáros, főkönyvtáros, egyesületek alapítója, főtitkára, elnöke, kiállítások sorozatának rendezője és megnyitója stb.
Mint műgyűjtő, hatalmas anyagot mondhatott magáénak. Ezekből Mosonmagyaróváron, Csornán és Kecskeméten közgyűjteményt létesített.
A bibliográfia módot ad arra, hogy belőle az olvasó megismerje Szíj Rezső széleskörű munkásságát és a vele foglalkozó irodalmat.

Beke Albert

Beke Albert műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Beke Albert könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Hartyányi István: Szíj Rezső bibliográfiája
Állapot:
880 ,-Ft
4 pont kapható
Kosárba
konyv