1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar szürkemarha

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Timp Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 85 oldal
Sorozatcím: Megőrzött ízek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 963-00-7761-2
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló földrajzi adottságainak - a dús legelőinek, a bővizű és tiszta folyóknak, de pásztoraik tudásának is: köszönhette - akiknek egyik legnagyobb teljesítménye a magyar szürkemarha kitenyésztése- volt Ez a jószág jól bírta á szélsőséges időjárást: a tél hidege sem ártott neki, a tavaszi-nyári zöld füvön gyorsan hízott; a betegséggel szemben pedig rendkívül ellenálló volt.
Ma már bizonyított, hogy a természetes körülmények között tartott állat húsa vasban és vitaminokban gazdag, íze különleges. A belőle készített ételek egyedülállóan zamatosak; évszázadok óta őrzött receptek alapján készülnek. A könyvben látható; ételeket hortobágyi gulyások, kiskunsági tűzoltók, sárközi háziasszonyok, mesterszakácsok; főzték A magyar szürkemarhából készült ételek nemzeti örökségünk része: olyan kincs amit tovább kell adni a jövőnek.

Tartalom

Bellon Tibor: A magyar szürke szarvasmarha8
Hortobágyi gulyás magyar szürkemarhából18
Alföldi gulyásleves20
Tanyai kaszásleves22
Kunsági pandúrleves23
Marhahúsleves24
Köleses bojtárfazék26
Hortobágyi húsos palacsinta28
Tormás-almás céklasaláta köleses vagdalthoz30
Köleses vagdalt31
Csomboros savanyúkáposztás marha32
Lecsós marha34
Paprikás marha35
Szekszárdi vörösboros marharagu36
Debreceni tűzdelt marhasült38
Bélszínszeletek Kedvessy módra39
Hátszínszelet hagymával mustáros mártással40
Hagymás rostélyos hordóburgonyával41
Töltött borjúpecsenye juhtúrós kapros puliszkával42
Tejszínes kapros kun marhasült pásztortarhonyával43
Fokhagymás marhaszelet tejfölös gombóccal44
Kemencés ökörsült46
Egészben sült ökörpecsenye48
Szalonnás gombás marhaapró csuszatésztával50
Borsos tokány burgonyás hajdinakörettel52
Tárkonyos, zöldséges marhatokány53
Csákvári mustáros-tejfölös szelet tésztával54
Vadas marha zsemlegombóccal56
Savanyú vetrece puliszkával58
Hortobágyi pásztorhús60
Magyar szürke büszkesége62
Kunszentmiklósi szürkemarha-pörkölt64
Ökörfarok pörkölt66
Szüreti pincepörkölt68
Sárközi marhapaprikás csipetkével (csipetteshús)70
Borjúpaprikás vajas galuskával72
Pacalpörkölt sertéskörömmel74
Pacalpörkölt75
Pusztai szűzfalatok magyar szürkemarha-borjúból76
Füstölt marhanyelv tormás almával78
Gombás, zöldséges köleskása szárított húsporral79
Csíkvarsai csípős csodafalat80
Cey-Bert Róbert Gyula: Borok és szürkemarhából készült ételek82
Seregi János: Ami az asztalunkon volt, van, lesz84
Ételfőzők86
Irodalomjegyzék87
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv